Oskar Westh fortsätter i Giffarna! Foto: Kenta Jönsson

# 55 Oskar Westh skriver nytt 2-årskontrakt med Bollnäsgiffarna

“Moderklubben betyder enormt mycket. Man vill ju att det ska gå bra för Bollnäs. Man tänker på det ibland. Att spela i en annan klubb och samtidigt se att det går dåligt för Bollnäs. Det är konstigt att föreställa sig det”

Ett nytt 2-årskontrakt har signerats och vi får alltså se Oskar i orangeblått de närmaste säsongerna. En viktig förlängning som ger goda signaler om att föreningen och lagbygget är på rätt väg. Oskar längtar efter Flames och publiken och hoppas verkligen att allt ska ha återgått till det normala till kommande säsong.

Kul att du förlänger med Giffarna Oskar!

Ja, skönt att det är klart. Man slipper gå runt och fundera och kan dra igång försäsongsträningen och så. Det är skönt.

Oskar, den viktigaste frågan mer än bandyspelandet är egentligen: Hur mår du?

Nu mår jag bra. Jag kan känna av att jag ibland blir tröttare än vanligt, som hjärntrött. När jag fick bakslaget och inte kunde spela var det tydligt att det kunde kopplas till hjärnskakningen. Jag kan känna nu ibland också att jag blir trött och så men vet inte om det alltid kan kopplas till hjärnskakningen. Det kan vara andra orsaker också kopplat till t ex jobb och träning. Men nu mår jag bra, känns inte som några fel på mig nu.

Men sista matcherna i elitserien, då kände du ett tydligt bakslag?

Ja, jag kände då på bortaturnén mot Vetlanda och Västerås, då kände jag inte igen mig själv. Men jag körde på ändå. Och matchen hemma mot Broberg, då kände jag mig inte alls
bra.

Ja, vilken smäll det var du råkade ut för. Du minns inget av den va?

Nä, jag kommer ihåg fram till minut 82. Tror smällen kom i minut 89. Så minuterna däremellan är borta. Sen kommer jag ihåg när jag vaknade på isen några minuter senare.

Hur har dina tankar gått efter säsongen rent sportsligt?

Det är egentligen först nu man börjat reflektera. Det har varit så jäkla mycket annat den här säsongen. Jag gjorde illa tummen i början av säsongen och sen kom hjärnskakningen. Det är först nu jag börjat reflektera över säsongen och har fått fram lite bilder över hur vi har presterat och så där.

Och vad tänker du då rent prestationsmässigt om vi bortser från att vi missade slutspel?

Egentligen tycker jag inte att det är godkänt att inte gå till slutspel. Så en underkänd säsong på det viset. Men vissa matcher gör vi det stundtals bra men vi får inte med oss poängen. Men i det stora hela är det underkänt. Och att inte vinna en bortamatch är för dåligt.

Går det ändå att ta med sig något rent prestationsmässigt, nåt att bygga vidare på?

Vi är med i många matcher. Det är några matcher som vi gör enorma bottennapp, som t ex Villa borta. Men också flera matcher, som AIK, Sandviken och Västerås borta, då vi spelar jämnt. Vi spelar bra och är med i matcherna. Vi hade en dålig period i december och början av januari. Vi gick då över till att spela lite rakare, åtminstone på hemmaplan. Vi körde på och tänkte inte så mycket. De funkade jäkligt bra vissa matcher och det var därför vi vann de matcherna också. Både yngre och äldre spelare i laget tycker att det var inspirerande och det gav mycket energi till gruppen. Det behöver vi ta med oss. Vi hittade någonting som vi trodde på och fullföljde det.

Vad känner du själv att du behöver utveckla i ditt eget spel?

Först och främst så tycker jag att jag innan hjärnskakningen kom igång bra och var en av de drivande i laget. Och jag är nöjd över att ha fått en tydlig roll i laget. På så sätt har det känts bra. Men visst har jag mycket att utveckla, allting egentligen. Jag behöver snäppa upp sista tredjedelen och behöver bli mer klinisk i vissa situationer. Jag hade ganska många assist men har också missat många lägen. Jag behöver bygga fysik och behöver bli mer rejälare, man vill att motståndarna ska tycka det är jobbigt att möta mig. Synd att man missade så många matcher som det blev till slut.

Vad behöver laget utveckla för att ta nästa steg?

Vi behöver fortsätta bygga på det spel vi har och försöka behålla så många spelare som möjligt. Man vet egentligen inte så mycket i nuläget vare sig det gäller spelare eller tränare. Vi behöver generellt ha en bredare trupp. Vi hade ju en tränare som behövde spela i år. Vi kanske behöver förstärkning nånstans men framförallt så behöver vi en bredare trupp. Men vi ska försöka bli bättre.

Har du pratat med andra klubbar?

Nä, det har varit ganska tyst faktiskt. Det är några klubbar som hört sig för och surrat lite. Det är en speciell säsong med tuff ekonomi och så i många klubbar. Så det har varit lugnt.

Vad betyder moderklubben för dig Oskar?

Den betyder enormt mycket. Man vill ju att det ska gå bra för Bollnäs. Man tänker på det ibland, att spela i en annan klubb och samtidigt se att det går dåligt för Bollnäs. Det är konstigt att föreställa sig det. Det är skillnad om man skulle spela i en annan klubb och Bollnäs skulle vara jättebra. Så Bollnäs betyder enormt mycket. Nu har vi gjort den här säsongen. Det skulle bli ett överlevnadsår. Det har föreningen och laget gjort bra. Och det känns väl som att vi är på rätt väg och rätt bana. Och så en bandyhall på väg i det också.

Ja bandyhall! Det gör väl inget va?

Nä, det gör det inte! Fy fan vad skönt det ska bli! Det har man längtat efter! Nu har man förhoppningar. Det har funnits rubriker om bandyhallen i flera år och man har inte trott på det. Det känns som första gången nu som man kan bli lite glad.

Längtar du efter publiken då?

Ja, enormt, enormt mycket. Nästan sorgligt att man börjat vänja sig vid att spela utan publik. Blir så tydligt speciellt i matcherna mot Broberg och Edsbyn. Det ska inte vara tomt på matcherna. Man längtar efter Flames och allihopa. Vi blir bättre när publiken är på plats. Man hoppas att allt blir normalt till nästa säsong.

Riktigt roligt att du fortsätter i Giffarna Oskar och stort lycka till inför nästa säsong med försäsongsträning och allt som väntar!

Så här kommenterar Elitgruppen Oskars namnteckning:

“Oskar hade en enormt stigande formkurva när han i vintras fick sin hjärnskakning som blev i
ett tufft läge för både honom och laget, vi tror och hoppas att Oskar kommer att fortsätta sin
fina utveckling och bli en stark pjäs i vårt bygge. Han är trots sin ringa ålder redan en
etablerad elitseriespelare. Kontraktet är på två år”

Roger Henningsson