Utveckling av Kvarteret Bangården i Bollnäs
En förstudie hur vi ska kunna utveckla området
Varför ville ni genomföra projektet?
Syftet med förstudien är att utarbeta en utvecklingsplan för arenan och området (Lokstallarna). Detta kommer att utgöra grunden för hur föreningen kan fortsätta utvecklingen av området. Det är även av vikt att skapa en bred förankring bland besöksnäringen och företagare i centrum, samt att ge stöd till hållbara affärsmöjligheter och besöksnäringen i Bollnäs centrum med arenan som nav. Dessutom är det nödvändigt att engagera såväl den offentliga som den privata och ideella sektorn i Bollnäs kommun i arenans framtid.
Målet med projektet är att upprätta en utvecklingsplan, bilda ett nätverk med besöksnäringen i Bollnäs, och etablera en kontakt med företagare i centrala Bollnäs. Vi avser också att ta fram ett utkast till en aktivitetsplan för arenan och kvarteret de kommande tre åren tillsammans med andra intressenter. Slutligen planerar vi att sammanställa en slutrapport som tydligt beskriver hur föreningen kommer att fortsätta utvecklingen av arenan och kvarteret.
Vad har ni genomfört i projektet?
Under förstudien har vi inbjudit representanter från Bollnäs näringsliv, föreningsliv, Bollnäs kommun, lokalbefolkningen samt personer med kunskap och idéer om platsen. Vissa har en djup historisk förståelse för området och Bollnäs, medan andra bidrar med externa perspektiv och erfarenhet av att utveckla platser och arrangera evenemang.
Projektets referensgrupp har sammanträtt vid fyra tillfällen, där varje möte har haft ett specifikt tema som har hjälpt oss att driva projektet framåt. Vi har fokuserat på målgrupper, identifierat hur en större arena kan gynna Bollnäs och Hälsingland, samt utforskat möjligheter till samarbete inom kommunen på Bangården för att skapa en livlig plats som attraherar besökare till Bollnäs.
Den 21 oktober höll vi ett öppet hus där styrgruppen tre gånger presenterade vårt arbete under förstudien för allmänheten. Besökare hade möjlighet att ställa frågor, lämna synpunkter och önskemål om platsen och arenan. Under dagen erbjöd vi guidade visningar av SBB Arena, Lokstallarna och Bangården. Vi bjöd även på kaffe och bullar samt hade en lokal foodtruck, Matvagnen, på plats. Vi räknade med att 300-500 besökare kom, och vi har samlat in förslag från besökarna.
I Bollnäs och dess omgivningar finns det inga större evenemangslokaler som kan arrangera mässor, konserter eller evenemang. Bangården med Lokstallarna och SBB Arena har potential att fylla detta behov. Genom samarbete med aktörer som för närvarande arrangerar konserter och evenemang, har vi undersökt möjligheter för olika arrangemang. Större evenemang skulle gynna hotell, mat- och dryckesleverantörer och skapa fler arbetsmöjligheter. Ett bredare utbud av kultur och sport ökar även attraktiviteten, vilket i sin tur kan leda till ökad inflyttning.
När kommunen kontaktar företag för etablering i Bollnäs kommun kan Bangården vara en attraktiv och livlig plats som drar till sig intresse.
Vad händer framöver?
Vi planerar att söka bidrag för ett nytt projekt för att fördjupa arbetet med allt som framkommit under förstudien och för att förverkliga de idéer som har föreslagits.