Denis Sadakov firar efter att snurrat bort sin bevakning och satt 3-0. Kolla på målet på repeat i repris-reelen. Foto: Kolsmyr

Bollnäs – SAIK 6-2

Denis! Denis! Denis! och Denis en gång till!

Sandvikens AIK ville vända en negativ trend, och startar piggt mot ett aningen tveksamt hemmalag. Tillbaka i laget är även skyttekungen Hannes Edlund efter sin knäskada. Bollnäs åter igen utan Hans Andersson. Första tio minuterna ger jag på poäng till gästerna, men Bollnäs åt sig snabbt in i matchen. Häng med här:

1-0 Denis Sadakov i femtonde matchminuten på inspel (?) från Anton Dahlberg.

2-0 Denis Sadakov på straff i den tjugonde, efter att Philip Åström snyggt spelat Saku Hämäläinen så ren att Viktor Berling måste ta till en hakning som siste man.

3-0 Denis Sadakov, och den här kan man se om och om igen i highlight-reelen från Elitserien live. Anton Dahlberg hittar fram med ett långt lyft till en nästan helt ren Denis, som blir upphunnen av Albin Airisniemi (tror jag), och kommer väldigt nära Joel Othén innan han får till ett avslut. Men där är Denis iskall, han bromsar upp och med en piruett skickar både målvakt och försvarare till korvkön och kan lägga in bollen i tom bur. Och vår ryske värvning har producerat ett tvättäkta hattrick och satt Bollnäs i förarsätet. Lägg därtill att Denis redan hunnit missa ett friläge på vägen hit.

Sandviken då? Man söker och skakar fram en del chanser, mest fiskar man hörnor, och till slut, på sin sjunde hörna reducerar man till 3-1 genom Daniel Berlin Jag minns förresten inte att någon annan SAIK:are tog skott på någon av Sandvikens högerhörnor ikväll.

I andra halvlek startar Sandviken ursinnigt för att vända på matchbilden, men Bollnäs är med på noterna bättre än i första. Flodstam får bollen till höger driver upp mot kortlinjen och slår in en enhandspassning lite på chans in i straffområdet, där Saku Hämäläinen petar bollen bakåt till en påpasslig EP som kan sprätta in 4-1 i 53:e minuten. Bara tre minuter senare sitter 5-1. Saku Hämäläinen får träff på volley när Marcus Persson lyfter in en boll framför mål.

Efter 5-1 målet så har Bollnäs en period där man inte får ihop sitt eget passningsspel och bjuder på en del till gästerna, men samtidigt försvarar man sig fantastiskt och Sandviken producerar inte jättemycket farligheter trots att hemmalaget krånglar till det. När man ändå kommer så långt som till ett avslut, så står Erik Persson där och avvärjer. Så följaktligen, istället för en reducering, så kan Denis Sadakov med sin fjärde pyts för kvällen slå in spiken i kistan. Och snyggt var det. Oskar Westh blir snyggt framspelad och droppar bollen utanför straffområdet till Sadakov som på halvdistans bombar in 6-1.

Bollnäs Saik 6-2. 4 mål i afton 39 Denis Sadakov. Foto Kolsmyr

Att SAIK genom Marcus Öhman kan hyfsa till siffrorna en aning är av akademisk betydelse, då 6-2 kom på tilläggstid.

Förutom en lite trög start och en period där passningsspelet hakade upp sig i andra (där man mest intresserade sig för att bevaka en klar ledning), så kan grabbarna klappa varandra på axlarna över en mycket väl genomförd match där alla skötte sina jobb med höga betyg och stundvis bjöd på rent bländande spel. Att Sadakov tar matchens lirare är odiskutabelt, men bakom honom så vill jag även lyfta Saku Hämäläinen, som låg bakom flera mål. Vilket även Anton Dahlberg gjorde. Laget visade också att SBB Arena är vår hemmaplan och borg. Den sura inledningen där behöver inte längre vara ett spöke. Slutligen, och inte minst! Vi kan samtliga fira in det nya året som TREA (!) i elitserien. Vem hade gissat det inför seriestarten? En kväll som ikväll är det svårt att sluta le med ett orange-blått hjärta.