BOLLNÄS SPELAR SM-FINAL

Efter sex års väntan är Bollnäs nu äntligen i SM-final igen! Detta efter att ha slagit experternas SM-guldfavorit och seriesegrare Villa Lidköping i tre raka matcher.

Den här matchen kunde dock ha slutat hur som helst. Bollnäs inleder matchen lite väl sömnigt och slarvigt samtidigt som Villa, med kniven på strupen att vinna matchen, skapar fler chanser de första tio minuterna än vad det gjorde under hela matchen i Bollnäs i lördags. Redan i första matchminuten kommer Petter Björling fram lite väl enkelt till skottläge och sätter 1-0 till Villa. Bara minuten efter glider Esplund igenom ett yrvaket Bollnäsförsvar och blir neddragen av Jens Wiik. Domaren korsar armarna och blåser straff. Villas skyttekung David Karlsson, som inte gjort ett enda mål mot Bollnäs i semifinalserien, åker fram till straffpunkten. Men det vill sig inte för Karlsson utan han drar den i kryssribban.

Villa slår inte av på takten. Ett par minuter efter straffen träffar Villa åter igen stolpen efter ett nytt farligt anfall. Bollnäs ska vara väldigt tacksamma att det bara står 1-0 efter den inledande kvarten.

I matchminut 17 drar Hellmyrs iväg på högerkanten ända ned till kortlinjen. Han ser nästan ut att tappa ut bollen över linjen, men han sprätter iväg den in i straffområdet i sista sekund och där kommer Ville Aaltonen framstörtande och stöter in kvitteringen till 1-1. Hade jag varit Villasupporter i det läget skulle jag tycka att kvitteringsbollen var fruktansvärt orättvis då Bollnäs knappt haft ett avslut på mål fram till dess.

Efter kvitteringen hittar Bollnäs tillbaka mer och mer till sitt spel och man börjar känna igen matchbilden lite mer från de tidigare mötena. Patrik Nilsson är nära att ge Bollnäs ledningen i 26:e minuten på hörna men bollen räddas på mållinjen. Ledningsmålet skulle dock komma några minuter senare. Markus Ståhl åker upp med bollen på mitten, passar ut den till Samuli Helavuori på vänsterkanten som passar tillbaka bollen till Ståhl som avancerat in i Villas straffområde och styr in bollen på volley till 1-2. Bollnäs håller sedan undan och kan gå till halvtidsvila med uddamålsledning.

Andra halvlek drar igång och man känner att nästa mål i matchen är oerhört viktigt. Det målet skulle bli Villas. Villa får frislag vid sidlinjen långt nere vid höger hörnflagga. Tim Persson drar in bollen hårt i straffområdet och Axel Ekholm styr in den. Ett mål som var ganska likt det Aaltonen gjorde på Hellmyrs frislag i matchen innan på Sävstaås.

Efter kvitteringen känns det som att Bollnäs tar över matchbilden något. Man skapar många hörnor men ingen av dem resulterar i något mål. Matchen förblir oavgjord fram tills att kvarten återstår av matchen. Patrik Nilsson kommer fram på högerkanten och drar på ett hårt skott som Thimfors i Villamålet räddar. Returen går rakt ut till Christian Mickelsson som har öppet mål men volleyn går över ribban. Mickelsson skulle dock revanschera sig snabbt. Två gånger dessutom. Bara minuten efter frilägesmissen slår Daniel Berlin en lyrboll som friställer Mickelsson som kyligt sätter 2-3. Två minuter senare slår Per Hellmyrs en lika vacker lyrboll som åter igen friställer Mickelsson som sätter 2-4. Då återstod cirka 14 minuter av matchen och segern kändes klar.

Villa ville dock annorlunda. I 84:e minuten tar Daniel Andersson ett skott från vänsterkanten. Patrik Aihonen är på den men bollen letar sig ändå in i mål. Ett skott som inte kändes helt otagbart. Målet gav Villa en stor dos ny energi och i 88:e minuten kommer Johan Esplund farandes in i straffområdet. I skogen av Bollnässpelare blir han upphakad och får straff. Denna gång vågar inte David Karlsson slå den utan Martin Johansson får förtroendet och han sätter den säkert bakom Aihonen. 4-4 med fyra minuter kvar och hela arenan verkade vänta på en förlängning. Då får Bollnäs frislag en bit utanför Villas straffområde. Hellmyrs flippar in den och Ville krigar fram bollen till Patrik Nilsson som på ren vilja plöjer sig fram och sätter 4-5. Villa jagar desperat ytterligare en kvittering i slutminuterna men Bollnäs står emot och vinner matchen.

Bollnäs slår alltså ut seriesuveränen och experternas SM-guldfavorit Villa Lidköping i tre raka matcher. Någon som inte ens lagkapten Westh hade vågat hoppas på enligt intervjun med Bandyplay efter matchen. En fantastisk insats av Bollnäs där hela laget verkar ha lyckats lyft sig några nivåer nu till de avgörande matcherna. Nu väntar en 11 dagar lång väntan på SM-finalen så vi får hoppas att formen konserveras. I väntan på finalen får vi följa den andra semifinalen mellan Edsbyn och Sandviken som just nu står 1-1 i matcher. Ska vi få ett häftigt hälsingederby i finalen eller ska vi få möjlighet till revansch från senaste SM-finalförlusten mot SAIK?

Anders Gårdestig