Bollnäs vann kampen mot Kalix

Bollnäs krigade till sig två poäng på ett svårspelat Kalix IP. Patrik Nilsson stod för två mål i segern som skrev till 1-3. 

Ömsom snö, ömsom regn. Pinande vindar. Vädret bjöd inte upp till dans ikväll. Bedrövlig is gav en hopplöst hoppande boll, så svår att bemästra. Under matchens inledande minuter låg ändå isparketten någorlunda blank och spelbar och gav Bollnäs den start de önskade. Per Hellmyrs spelade en boll efter backen till en mottagande Christian Mickelsson. Han, i sin tur, friställde Patrik Nilsson till 0-1. Ett snabbt och effektivt anfall.

Snart visade det sig dock att spelet efter isen inte på något vis var vägvinnande då bollen nästintill verkade omöjlig att kontrollera. Kontrollerade den första halvleken gjorde Bollnäs ändå. Bollen lyftes fram och tillbaka. Bollnäsförsvaret ställdes dock mycket sällan på några större prov då de ganska enkelt plockade bort både boll och hemmaspelare. De chanser som skapades var bortalagets. 0-2 kom efter drygt 20 minuter. Återigen Hellmyrs med tanken bakom anfallet. Han slog in ett frislag från ett, till synes, ofarligt läge från sargen. Nilsson krigade med hemmaförsvarare och målvakten Hellman och bollen studsade ut till Ville Aaltonen som kunde lägga in bollen i öppet mål.

Klockan tickade upp mot halvtidsvilan när Kalix lyfte in ett frislag från kanten. Längst bort, i bortre delen av straffområdet stod Simon Viklund utan bevakning. När frislaget slogs gled Simon in i straffområdet, in framför Bollnäsförsvaret som stod och väntade på bollen. En fin nedtagning och ett rappt skott senare så var Bollnäs supernolla spräckt. Ett psykologiskt mål som gav energi till hemmalaget och nerv till matchen.

Andra halvlek bjöd på minst lika dåliga förutsättningar till finlir som den första. Skillnaden var ändå att Kalix hade en annan tro på det laget företog sig. De blev lite tyngre och lite besvärligare för Bollnäs att hantera. Men mängder av vassa målchanser skapade de emellertid inte. Viklund hade ett fint läge till kvittering men istället för utjämning prickade Nilsson in en hörna till 1-3 i minut 65. Ledningen kändes med ens mycket säkrare och Kalix kom aldrig närmare i matchen. Förvisso blev de blåsta på en straff då Bollnäsförsvarare, kan ha varit Wiik, spelade bort bollen med alldeles för hög klubba. Men det missade domare Broberg och med det missade Kalix sin riktiga chans till biljett in i matchen.

Med kvarten kvar fick Niklas Prytz, Bollnäs burväktare för dagen, hjälpas av isen efter att ha skadat sig i samband med räddning på hörna.

Så här lätt gick det inte när Prytz åkte av isen ikväll. Arkivfoto Micael Kolsmyr

Inga rapporter har nått mig men en sträckning av baksida lår/hamstring går att misstänka. Patrik Aihonen hoppade in och höll tätt de minuter som återstod. Matchen slutade 1-3.


Josef Persson