Femte raka när Bollnäs slog Västerås

Eftermiddagens match skulle egentligen ha spelats igår, men eftersom väderprognoserna visade på allt för många minusgrader flyttades matchen fram till idag. Såhär i efterhand hade nog förutsättningarna för bra bandy varit bättre igår än idag. Kylan från igår hade hållit sig kvar och idag var det dessutom snöfall. Kombinationen av dessa två parametrar gjorde att denna match mellan två spelskickliga lag skulle bli väldigt slumpartad.

Men vi tar matchen från början. Bollnäs inledde matchen på samma sätt som mot Broberg. Bollnäs får en bjudhörna redan efter två minuter och Oskar Olsson håller sig framme och petar in 1-0. En riktig smakstart för Bollnäs som visar att effektiviteten i hörnskyttet mot Broberg inte var en tillfällighet.

Bollnäs fortsätter att kontrollera matchen första kvarten och Västerås skapar nästan ingenting framåt. Men efter ett Västeråsanfall där bollen studsar omkring i Bollnäsförsvaret når bollen till slut Tobias Holmberg som får skottläge rakt framför mål som kan sätta kvitteringen.

Kvaliteten på isen är idag riktigt dålig beroende på både kylan och snön och man kan riktigt se hur frustrationen sprutar ur öronen på spelare som Per Hellmyrs som har väldiga problem med att driva fram bollar. Om det är isens fel eller inte vill jag låta vara osagt, men Bollnäs börjar slarva ordentligt i passningsspelet. Två riktiga indianare på kort tid ger VSK två riktigt vassa lägen till att ta ledningen i matchen men bollen studsar till och farligheterna rinner ut i sanden.

Med dryga kvarten kvar av halvleken stjäl Berlin bollen av en VSK försvarare och smeker fram bollen till Christian Mickelsson som lägger in 2-1 bakom Bergwall i VSK-målet. Direkt efter målet kvitterar VSK. Tror alla. Det är Prytz som lägger bollen till Hellmyrs. Bollen studsar ifrån Hellmyrs till en VSK-anfallare som sätter bollen men domaren dömer bort målet. Mycket märkligt. Förklaringen verkar vara att VSK-spelaren befann sig i straffområdet när Prytz släppte bollen.

Västerås börjar ändå trycka på väldigt bra och tar över initiativet litegrand i matchen. Men mitt i Västeråsanstormningen skapar Helavuori en hörna för Bollnäs som Berlin sätter till 3-1. Två mål på tre hörnor är riktigt bra facit! Västerås svarar dock direkt med en reducering, också det på hörna.

Strax innan halvleksvilan snor Oskar Olsson bollen och driver in mot mål men blir fälld av Bergwall. Domaren blåser straff. Om Bollnäs är effektiva på hörnor så är de fruktansvärt ineffektiva på straffar. Christian Mickelsson drar straffen utanför och vi kan notera sjunde missade straffen av sju möjliga denna säsong. Halvleken slutar 3-2.

Förhållandena inför andra halvlek är inte bättre än den första. Väldigt dålig is och snöväder. Västerås kommer ut i andra mycket starkt och ligger på och skapar en del hörnor. Men det här är Bollnäs match. Per Hellmyrs driver framåt. Den svårhanterliga bollen studsar ifrån honom men han får tillbaka den och drar till ett snyggt avslut som sitter bakom Bergwall till 4-2. Efter detta går matchen in i ett ganska segt tempo. Mycket spel på mittplanen med studsande boll och inga vassa lägen från något av lagen. I 80:e minuten känner VSK att tiden håller på att rinna ifrån dem och de tar en time-out och skapar strax efter en hörna som Prytz gör en mycket viktig räddning på. Ett VSK-mål där och det hade kunnat bli en svettig avslutning av matchen.

Istället är det Bollnäs som kan rinna ifrån de sista minuterna. 5-2 kommer genom att Per Hellmyrs driver fram på vänsterkanten och slår in en stenhård passning som Oskar Olsson styr in. Prytz i Bollnäskassen hinner sedan rädda ett friläge innan Per Hellmyrs kan spika resultatet 6-2. Ett stenhårt skott i ribban från Daniel Berlin som Hellmyrs håller sig framme på och kan slå in returen.

Bollnäs fortsätter att imponera. Detta var Bollnäs femte raka seger och den åttonde raka matchen utan förlust. Västerås var aldrig riktigt nära att hota Bollnäs idag och nu ligger vi bara en poäng bakom Hammarby på fjärdeplatsen. Med bättre väder hade matchen säkert sett helt annorlunda ut och det hade varit riktigt roligt att se dessa två lag göra upp på bra is. Nu kunde varken VSK eller Bollnäs spela ut på det sätt som de skulle vilja.

Alla i laget gjorde en bra insats idag. Berlin och Hellmyrs som vanligt mycket delaktiga i sina fria roller. Niklas Prytz gjorde en mycket bra match mellan stolparna. Oskar Olsson blir bara bättre och bättre i sin anfallsroll och utöver de två målen han gjorde så hade han lägen för ett par-tre till. Marcus Ståhl var mycket synlig idag också med många snygga tekniska nummer.

Närmast väntar nu Sirius borta på onsdag och sedan fredagsmatch hemma på Sävstaås då Kalix kommer på besök.

Anders Gårdestig