Jubileumsmål av Westh när Bollnäs kvitterade matchserien

Bollnäs stod ikväll för en mycket stabil och säker seger i den andra kvartsfinalen mot Edsbyn. Med Per Hellmyrs tillbaka i laget kunde Bollnäs till slut ganska enkelt kvittera kvartsfinalen mot Edsbyn med segersiffrorna 7-3.

Efter en ganska loj andra halvlek av Bollnäs i första matchen mot Edsbyn i lördags och med Per Hellmyrs på frånvarolistan så fanns det en hel del frågetecken att räta ut i returmötet på bortaplan. Strax innan match kunde dock ett frågetecken dras ut till ett utropstecken. Per Hellmyrs skulle spela!

Bollnäs inledde matchen med bäst fart och fläkt och Edsbyn spelade precis som i lördags mycket defensivt. Bollnäs lägen renderade dock inte i något mål. Istället var det Edsbyn som satte 1-0 på deras första hörna som också var Edsbyns första riktiga målchans 12 minuter in i matchen. Då hade Bollnäs redan hunnit skapa fyra hörnor som inte givit något resultat.

Tjugo minuter in i halvleken visade Bollnäs att formen från den långa segersviten inte plötsligt försvunnit. På tre minuter vände Bollnäs matchen från 1-0 till 1-3. Det första målet kom efter en hörna. Bollnäs håller kvar bollen i anfall genom Hellmyrs som passar fram Andreas Westh som står kvar i anfallet och får en kalasträff till kvittering. Detta var också Andreas 100:e mål i Bollnäströjan!

1-2 kom i anfallet efter då Helavuori lite tursamt får fram bollen till Marcus Wikman som snyggt placerar in bollen bakom Erik Persson. Minuten efter kom 1-3 och det är åter igen Helavuori som nu får fram bollen till Daniel Berlin som sätter bollen på volley framför målet.

Efter dessa i Edsbyögon hemska minuter tar de Time out och efter den kommer Edsbyn in i matchen mer och mer.  Reduceringen kommer också till följd av detta och det är Fredrik Åström som sätter den på hörna. Riktigt kul att just Åström får göra målet då han för ett år sedan aldrig kunde tro att han skulle spela bandy igen efter en allvarlig hjärtoperation.

Bollnäs kommer dock igen starkt och radar upp vassa lägen men Erik Persson fortsätter att vara fenomenal i Edsbymålet. Innan halvtidsvilan får Bollnäs ändå in ytterligare ett mål då Ville Aaltonen träffar rätt på hörna. 2-4 i paus var ett mycket rättvist resultat då Bollnäs varit de som skapat de flesta och de bästa målchanserna.

Direkt i andra halvlek sätter Bollnäs upp ett riktigt snyggt anfall. Helavuori, som verkar älska att möta Edsbyn, drar upp på vänsterkanten, släpper bakåt till Oskar Olsson som i sin tur släpper till Berlin som relativt enkelt får glida fram och prickskjuta in 2-5.

Edsbyn biter sig ändå kvar i matchen då Hammarström reducerar på hörna, men Bollnäs svarar ett par minuter senare. Per Hellmyrs kommer fram på högerkanten och fintar skott men tillåts att sakta, sakta, sakta glida fram efter kortlinjen och passa in till en fristående Tobias Björklund som kan sätta 3-6. Då återstår cirka 30 minuter av matchen.

Efter detta mål tar Bollnäs ned tempot i matchen och bara koncentrerar sig på att hålla boll. Edsbyns försök att komma ikapp stavas hörnor som de söker hela tiden, men det kom inga fler Edsbymål ikväll. Istället kan Per Hellmyrs avsluta målskyttet genom att gunga sig igenom Edsbyns försvar och lägga in 3-7 under Persson.

#4 Hellmyrs gör sitt solomål mot Edsbyn. Foto: Per Jarefjord

#4 Hellmyrs gör sitt solomål mot Edsbyn. Foto: Per Jarefjord

Några reflektioner efter matchen: Edsbyn fortsätter att spela väldigt defensivt och värt att notera är att de ännu inte, efter två kvartsfinaler, gjort något spelmål. Per Hellmyrs spelade men verkade inte gå helt på 100 % men han verkade bli piggare och piggare ju längre matchen led och i slutet av andra var han mycket aktiv och fick även sätta sista bollen. Viktigt för Bollnäs att han är tillbaka och i slag! Och till sist måste jag få uppmärksamma Andreas Westh som i denna match satte sin 100:e boll i Bollnäströjan! Stort grattis!

Nu väntar en dags vila innan lagen möts igen hemma på Sävstaås! Nu sluter vi upp på läktarna och ser till att inga fler matcher förloras i vår hemmaborg!

Anders Gårdestig