Category
A-laget, Mittfältare, Spelare, Ytterhalvor

4. Per Hellmyrs

Vad är dina sämsta och bästa egenskaper?

-Glad & omtänksam. Tidsoptimist, fast det blir bättre och bättre.

Har du någon dold talang?

-Är grym på att backa med husvagn.

Vem i laget har sämst humor?

-Måste vara Ville ”dubbelkax” Aaltonen. Hans björneborgshumor kan vara väldigt torr.

Vad lyssnar du på för musik?

-Lyssnar på allt egentligen. Hårdrockare i grunden, men också svag för 90-tals disco och modern ”dunka dunka”.

Vem är lagets lustigkurre?

-Westh d.ä. Ingen lustigkurre på det sättet men hans kommentarer och åsikter är så genomärliga och raka så det blir fruktansvärt roligt. Framförallt när han talar om hur vass han är på olika saker, både på och utanför bandyplan. Han har t.ex. spelat 7 tusen landskamper och täckt 5 miljoner skott och aldrig fått beröm för det. 😉

Vad har du för förhoppningar på säsongen?

-Att vi kan prestera en attraktiv bandy så vi fyller Sävstaås!

Var hämtar du din energi när du inte spelar bandy?

-Från familjen såklart! Att se sönerna spela bandy ger en särskild kick.


-Min snabbast rusch hittills mättes upp till 38 kilometer i timmen

 

Det är svårt att förstå även för dom som sett Per Hellmyrs få den där speciella energin och jävlaranamat och drar i väg som en virvelvind över plan och fintar motståndarna totalt och passar till målskott eller skjuter själv.

I en sådan rusch åkte han alltså skridskor i nästa 40 kilometer i timmen. Det samma hastighet som är den högsta tillåtna hastigheten i Bollnäs centrum. Spelarna i Bollnäsbandyn ingår i ett forskningsprojekt tillsammans med högskolan i Gävle där man mäter rent fysiskt bland annat hur mycket en spelar rör sig på isen och hur fort han åker. Han kan inte riktigt förklara det själv men säker att det handlar om att ha vinnarskalle.

-Jag ska bara förbi och jag ser inte motståndarna just där och då som hinder i vägen. Jag hör inte heller publiken- det är ett totalt fokus och en energiboost. Dom flesta skulle pusta en stund efter en sådan urladdning men Per säger att det ger energi i synnerhet om det blir en bra passning och mål eller om han fåt näta själv.

Det är min stil och mitt artisteri – det bara finns där. Någon har sagt att han är som en katt på isen: smidig och smart.

Allt började när Per var 6 år och började i Edsbyns knatteskola som då leddes av den legendariske Edsbyspelaren och profilen Elis Johansson -Jag minns det faktiskt som i går och Elis lärde oss åka och spela och hantera klubba och boll på ett så lekfullt och roligt sätt. Så väcktes intresset men han spelade också fotboll och hockey med både Viksjöfors och sedan Alfta och det var genomtänkt.

-Jag kom tidigt på is och hockeyn lärde mig att spela på små ytor något som jag haft nytt av hela min bandykarriär. Som 16-åring kom han med i Edsbyns A-lag för första gången – men då fick han bara var med och träna men det fanns ett system där man fick använda juniorer som inbytare vid utvisningar och Per hade tur i en match mot Falun. Tre utvisningar och Per blev inbytt i alla tre och 30 minuter på isen. Efter det har han aldrig suttit på bänken.

Bandykarriären är imponerande.
Många säsonger i Edsbyn, tre säsonger i Ryssland och uttagen i landslaget under 15 år och sex säsonger i Bollnäs. Han förstod att uppståndelsen vid övergången skulle bli stor men det som hände överträffade hans vildaste fantasier. -Många supporters såg mig som frälsaren och nu skulle allt vända och SM-tecknen komma och det började väldigt bra med två finaler under det första två säsongerna och då ökade trycket och förväntningar på nummer 4 ännu mer.

-Jag gillar när man sätter tryck på mig och har höga förväntningar. Folk anser att jag ska avgöra och leda till segrar. Det vill jag också. Många vet det inte men jag förbereder mig väldigt noga och jag lever bandy väldigt stor del av mitt liv.

-Jag sitter ofta hemma helt frånvarande för omgivningen och rullar upp situationer där jag misslyckades och ser händelse om och om igen tills jag ser hur jag skulle gjort. Detsamma gäller inför matcher. Hur ska jag göra för att nå bästa resultat? Hur ska jag spela?

-Min fru säger att jag försvinner in i min bandybubbla. Jag och publiken mäter framgångar olika. Publiken vill att jag gör minst ett mål och passa till ytterligare två.Jag mäter min känsla på plan, min närvaro, mitt fokus och när jag är 100 procent fokuserad då spelar jag på topp men slarvar jag med mitt fokus kan jag bli irriterad – och då går det sämre.

Jag är avslappnad hemma innan match och samling men så fort jag sitter i bilen på väg till Sävstaås börjar matchen. Och väl på isen driver jag mitt spel, peppar medspelarna och visst kan jag skälla ut en medspelare också men det är inte personligt utan det är för han inte spelar som vi bestämt.

Det är helt klart att Per verkligen funderar och analyserar sitt och lagets spel och han delar med sig av sina tankar till lagledningen utan att för den skull ta över. Som han uttrycker det. Per berättar också att efter en förlust vaknar han tidigt och återigen är det analysen som startar och jakten på anledningen till förlusten och hur nästa möte ska utspelas.

Men trots allt analyserande så är glädjen på isen den absolut största. -Det är svårt att beskriva när och hur man känner hela lagets flow och energi och fokus  så tydligt så man nästan kan ta på det och då är vi svårslagna.

Årets säsong ser Per som ett nytt avstamp för laget och med rekordmånga ungdomar i laget är det avgörande att han liksom de övriga erfarna spelarna inspirerar de yngre.

-Jag ska dela med mig allt jag kan och förmår och jag att tror det kan bli lite upp och ned men vi kommer att vara urstarka på Sävstaås och målet är slutspel. Han sneglar upp lite på den jättestora bilden på Bollnäs GIF senaste SM-segrare-guldlaget från 1956 -som sitter i klubbrummet på Sävstaås.

-De senaste 6-7 åren har vi varit på den övre halvan men vi måste bli ett etablerat lag i toppskiktet och det blir vi inte utan en Bandyhall. Bandyhallen är stort måste för barn, ungdomar och elitlaget och då har vi också möjlighet att utveckla A-laget till ett topplag men också får fler ungdomar och framförallt tjejer att starta med bandy. Publiken kommer naturligtvis också att öka för det blir roligare och bekvämare.

Bollnäs GIF betyder mycket för Per och för hans familj.
-Bara att ingå i ett lag och att vara med i ett sammanhang och sätta upp mål, lyssna på ledare och hantera motgångar – det är en lärdom för livet i och utanför planen. Det ger också ett stort socialt nätverk. Det pratas mycket bandy hemma hos familjen Hellmyrs och de två äldsta barnen är redan med på matcher och träningarna på Sävstaås. Det finns en tvååring därhemma också, berättar Per -Han har precis lärt sig säga Bandy