Nionde raka segern efter tät toppfight

Det var två formstarka lag som möttes ikväll i kylan på Sävstaås. Säsongens bästa bortalag Villa Lidköping skulle möta bästa hemmalaget Bollnäs. Det blev också den täta match som man hade förväntat sig.

Inledningen av matchen var riktigt frejdig. Det var två laddade och spelsugna lag som båda inledde med full fart. Bollnäs gick till anfall direkt efter avslag och Helavuori fick ett bra läge för avslut.

Bollnäs har gått som tåget den senaste tiden, men ska man leta smolk i bägaren så är det väl det att man otroligt nog inte har satt en enda straff den här säsongen. Efter åtta spelade minuter i kvällens match fick Bollnäs chansen att bryta den trista sviten. Daniel Berlin krigar sig igenom Villaförsvaret och blir fälld med straff som påföljd. Berlin tar straffen själv men sätter den klockrent i ribban. Christian Mickelsson håller sig dock påpassligt framme på returen och kan ändå sätta 1-0.

2-0 kommer strax efteråt. Per Hellmyrs får efter bra förarbete fram bollen till Berlin som drar till från distans och bollen smiter in.

Efter 2-0 målet börjar Bollnäs vårda bollen mer och är inte så ivriga att anfalla. Det blir en lång period av bollhållande som inte skapar några farliga lägen framåt, varken för Villa eller Bollnäs. Villa äter sig dock in i spelet mer och mer och med drygt fem minuter kvar av halvleken bjuder Bollnäs in dem i matchen ordentligt. Ett misslyckat bakåtpass leder till en bjudhörna för Villa som David Karlsson sätter i nät.  2-1 och Villa känns heta. Då kliver Per Hellmyrs fram och kämpar fram bollen till Berlin som skjuter ett skott till hörna. På hörnan sätter Hellmyrs 3-1 vilket även blir halvtidsresultatet.

I andra halvlek kommer Villa ut som ett helt nytt lag. Mycket mer fart i spelet och mer bestämda i passningsspelet. De vaskar fram många heta lägen och med knappa tio minuter spelade av andra halvlek sitter också reduceringen. Ett mycket vackert bandymål där Daniel Andersson driver fram på vänsterkanten och frispelar David Karlsson som sätter 3-2.

Bollnäs har här sin sämsta period i matchen. Farten och delaktigheten från första halvlek känns som bortblåst och det är istället Villa som driver spelet och skapar lägena. Men då är det Villas tur att bjuda Bollnäs på ett mål. Daniel Berlin drar till från långt håll. Jesper Thimfors i Villamålet är på bollen men sedan rullar bollen försmädligt in mellan benskydden. Den bollen borde inte ha fått gå in. Men målet kom väldigt lägligt för Bollnäs som, i kraft av målet, får ny energi och börjar hitta tillbaka till sitt spel igen.

Villa tuggar dock på och med de spelare de förfogar över kan man aldrig vara helt säker. Med dryga tio minuter kvar ordnar Villa fram en hörna. Lars Fall skjuter. Bollen tar på någon i ruset men studsar sedan sakta in till höger om Prytz. 4-3 och Villa får vittring igen.

När alla andra börjar tröttna i slutet på matcherna brukar den outtröttlige Samuli Helavuori kliva fram. Så även i denna match. Helavouri driver fram på vänsterkanten och passar snyggt in till Oskar Olsson framför mål. Oskar skjuter men bollen räddas. Mickelsson dyker dock upp och sätter 5-3 målet på returen med stora protester från Villalägret som följd. De ville nog ha det till offside, men på reprisbilderna verkar det ändå som att målet är korrekt dömt.

Med bara några minuter kvar av matchen bryter Esplund fram och fälls i straffområdet med straff som följd. David Karlsson är klinisk och reducerar åter igen. 5-4. Närmare än så kommer dock inte Villa. Närmast att göra mål i slutminuterna är Ville Aaltonen som vrider och vänder sig långsamt men effektivt igenom hela Villaförsvaret. Den prestationen var nästan värd ett mål. Men det blir inga fler mål i matchen utan Bollnäs vinner med 5-4. Det är den 9:e raka segern och nu är det bara en poäng upp till andraplatsen.

Nu väntar ett långt VM-uppehåll innan de tre sista matcherna i grundserien ska spelas. Vi önskar våra svenska och finska VM-spelare lycka till i VM och hoppas att de kommer hem skadefria och fulla med ny energi.

Anders Gårdestig