Linus Pettersson debuterade i giffarna i hemmamatchen mot Sirius.

Oavgjort mot Sirius i cupen

En seg första halvlek följdes av en mer rapp andra. Matchen kunde egentligen sluta hur som helst. Och det gjorde den också.

Det var säsongens andra match i svenska cupen för giffarna och denna gång hemma i SBB-arena. Möjligen att förväntningarna låg lite högre ikväll jämfört med bortapremiären mot Edsbyn. Sirius med lite mindre is i benen och sannolikt lite efter träningsmässigt på det sättet. Matchen började i ett väldigt makligt tempo där egentligen inte så mycket hände. Det kändes som väldigt mycket träningsmatch och sensommar. Den första halvleken innehöll några hörnor, några halvchanser och en helchans. Helchansen förvaltades av Sirius målkung Ted Bergström Heramb som helt ren med Oswald Gustafsson, kvällens hemmamålis, inte gjorde något misstag. Sirius bjöd en stund senare på en hörna. “Tack!” sa Denis Sadakov och dunkade upp den i nättaket.

Den andra halvleken blev mer rapp och fartfylld med många mål och chanser. Rasmus Skarps fick göra sitt första mål i Bollnäströjan när han några minuter in i halvleken gav giffarna ledningen, återigen på hörna. Efter detta följde en period med lite motlut för giffarna. Strax efter ledningsmålet kvitterade Sirius, också det på hörna. Bollnäs började ösa på mer i offensiven vilket lovade gott där och då. Man fick här ett mål bortdömt för hög klubba. Rasmus Skarps, som tog för sig alltmer, blev i den 65:e minuten helt ren, lika ren som Ted Bergström Heramb i den första halvleken, men Sirius målis läste av Rasmus klockrent och lyckades avvärja. Som om inte det vore nog så blev Sirius nyförvärv Alexander Härndahl, i anfallet efter, helt ren med vår Oswald Gustafsson och förvaltade det på bästa sätt. Lite snopet 2-3 istället alltså. Och en hörna senare stod det även 2-4. Då, vid ca 20 minuter kvar, klev ett par rutinerade rävar fram. Joel Wigren, som kom åkandes några meter utanför straffområdet, drar till ett skott och Sirius målis är chanslös. Ytterligare någon minut senare kommer Erik Pettersson med fart in i straffområdet och väntar ut målvakten innan han trycker in 4-4. I det här läget av matchen med ca kvarten kvar så kändes giffarna starka. Erik Pettersson är mycket nära igen ett par minuter senare när han oroar i straffområdet och det ser oerhört misstänkt ut i Sirius med hempass till egen målvakt som plockar upp bollen. Och domaren ser också ut att stå väldigt bra placerad. Men kanske inte tillräckligt bra då. Det ska också nämnas om en mycket fin aktion av Rasmus Skarps, i det här läget av matchen när giffarna trycker på, när han plockar ner ett fint pass och ren med målvakten lyfter bollen i ribban. Riktigt, riktigt nära där med ett snyggt kalasmål. Men så i den 89:e minuten så kommer Erik Pettersson med fart igen på vänsterkanten och spelar in perfekt till Oskar Westh som mitt i straffområdet trycker in 5-4. Där satt segermålet! Trodde jag. Men Sirius fick en till hörna ett par minuter senare som resulterade i 5-5. Och med halvminuten kvar var Sirius sedan ytterst nära att också avgöra. Matchen slutade 5-5. Straffar fick avgöra som längre fram kan ha betydelse för att avgöra placeringar i tabellen vid lika poäng. Sirius satte sina två första straffar och Bollnäs missade sina två första. Således tog Sirius hem den straffördelen eftersom de hade tre straffar var till sitt förfogande..

Vi ska inte fokusera alltför mycket på resultatet även om jag tycker det känns surt att vi inte vann ikväll. Jag tycker att giffarna kändes tyngre och starkare. Men skälet till att vi inte vann är att misstagen var på tok för många. Alltför många felpass i fel lägen som ledde till farliga omställningar. En del positionsproblem med spelare som är på fel plats i fel läge eller två spelare som åker på samma boll, eller ingen spelare som åker. Ja, ni hör. För mycket som är osynkat helt enkelt. Det är sensommar. Tänk på att vi fortfarande äter glass och går i shorts ute. Det är när vi börjar plocka fram täckjackorna som spelet ska börja sitta.

Det finns väldigt mycket individuell skicklighet i Bollnäs, det såg man ikväll, och när maskineriet är lite mer väloljat och vältrimmat så kommer detta lag att bli oerhört roligt att titta på. Det är jag helt övertygad om. Kul ikväll att se Linus Pettersson i orangeblå tröja som gjorde sin debut i giffarna. Jens Wiik, förkyld, och Riku Hämäläinen, med känning i fot, var inte tillgängliga ikväll.  Nästa match i cupen blir i SBB-arena mot Sandviken lördag den 9 september.

Roger Henningsson