Mickelsson Foto: Kenta Jönsson

Seger i sista seriematchen – VSK kvartsfinalmotståndare

Efter regn, blåst och dålig is kunde den sista elitseriematchen för säsongen spelas på Sjöaremossen mot Frillesås. En svårspelad och målmässigt jämn match kunde till slut vinnas av Bollnäs med 5-3.

Sista omgången i Elitserien och alla matcher skulle spelas samtidigt var det tänkt. Men stormen Dennis ville annat. Blåst och regn gjorde isen ospelbar och matchen kunde inte blåsas igång förrän klockan 16:45.

Förutsättningarna för Bollnäs inför matchen var att om de tog en poäng mer än Västerås i sista omgången skulle de knipa den eftertraktade fjärdeplatsen med hemmafördel i kvartsfinalserien som belöning. På grund av att Bollnäs match blev försenad så stod det dock klart redan en bit in i första halvlek att Västerås besegrat AIK och att chansen till fjärdeplatsen var borta eftersom Västerås målskillnad var så pass mycket bättre än den Bollnäs hade. Bollnäs match blev då att sakna värde rent resultatmässigt. Det blev istället till att försöka slipa på formen inför stundande slutspel så gott det gick på en hoppig is i regnväder.

Frillesås började matchen bäst. 1-0 redan i minut två genom Adam Rudell som flippade in bollen. Bollnäs tryckte på och skapade en hel del lägen och var flera gånger nära att sätta kvitteringen. Men istället gjorde Frillesås 2-0 genom Sergey Pochkunov. Då stod matchuret på 30 minuter. I 31:a minuten reducerade Mickelsson efter att Fagerström dragit in bollen stenhårt i straffområdet och i den 32:a minuten kvitterade också Bollnäs efter att Virtanen hittat Markus Ståhl med ett långt utkast. Riktigt snyggt och tre mycket händelserika minuter.

Bollnäs skapade ytterligare en del heta chanser innan halvleken var över men resultatet 2-2 stod sig till pausvilan.

Regnet, som hade hållit sig borta under större delen av första halvlek, tilltog igen i andra halvlek men det gjorde nästan isen bättre och mindre hoppig. Fagerström gav Bollnäs ledningen för första gången i matchen i den 53:e minuten med en riktig kanon från halvdistans. Frillesås var dock inte ofarliga och hade en hel del bra lägen, bland annat ett par skott i målramen. Kvitteringen kom också med tio minuter kvar av matchen. Bollnäsförsvarare rensade bort bollen från straffområdet med för hög klubba och Frillesås tilldömdes straff som sattes säkert till vänster om Virtanen.

Bollnäs gjorde dock ett ryck i slutet och gick ifrån till 5-3. Först ett långt utkast igen av Virtanen, nu till Mickelsson, som fick bollen på vänsterkanten och åkte in och satte 4-3. Fagerström avslutade sedan målproduktionen i den 88:e matchminuten efter att ha blivit snyggt framspelad av Mickelsson.

Bollnäs slutade därmed femma i Elitserien och fick vänta och se om de skulle bli valda av något lag eller om de ”blev över” till Västerås som slutade fyra. Och de blev precis så det blev. Edsbyn valde segraren mellan Vetlanda och Motala, Villa valde segraren mellan AIK och Hammarby, Sandviken valde Broberg och Västerås fick då ta Bollnäs.

Bollnäs inleder borta mot VSK på lördag den 22:a februari och sedan hemmamatch den 24:e.

Hela kvartsfinalschemat:
Lördag 22/2 VSK-Bollnäs 15:00
Måndag 24/2 Bollnäs – VSK 19:00
Torsdag 27/2 VSK – Bollnäs 19:00
Ev. Lördag 29/2 Bollnäs – VSK 17:00
Ev. Tisdag 3/3 VSK – Bollnäs 19:00

Anders Gårdestig