2 poäng mot Frillesås

En match som på papperet kunde varit en defilering, blev en krampaktig tillställning, där Bollnäs anfallspar till slut kunde agera tunga på vågen.

Inramning: Elitserielunk, i grådaskigt, fuktigt väder. De drygt tusen (1043) eldsjälarna som letat sig till Sävstaås fick se bandy, vars yttersta välspel omöjligjordes av en is som blev sträv och hoppig.

Gästerna Frillesås kom till match med en tydlig matchplan. En matchplan som hintade till att man detaljstuderat Bollnäs senaste smolk. Den på hemmaplan mot Vetlanda. Man utnyttjade snabba skridskoåkare i snabba omställningar, och ett militäriskt disciplinerat försvarsspel. Bollnäs tappade under första hälften i passningstempo, och passningsalternativ, och fick det svårt mot gästerna, som också tar ett målmässigt initiativ i matchen.

0-1 kanske ett av de snyggaste målen på Sävstaås. Adam Rudell, får med sig bollen i en lite chansartad situation, men det han gör sedan är bandygodis. Flippar bollen en gång, gör en man, två gånger, gör en till, tre gånger, gör bort sin tredje spelare på kuppen och avslutar på halvvolley ur vänsterläge. Virtanen chanslös på den. Hatten av, även om det kom från en motståndare.

0-2 Jakob Jenefeldt. Efter ett väldigt misslyckat frislag, där Bollnäs offrade alldeles för många man framåt och blir helt stillastående, bryter sig Jenefeldt sig lös i ett fem mot tre-anfall, men går själv på avslutet från nära håll.

Matchen känns vid det här laget som en repris på Vetlandamatchen.

Då, i 40 matchminuten friställer Hellmyrs Mickelsson med ett kort lyft. Mickelsson vinklar bara in bollen bakom Axelsson i Frillesåsburen.

Bara två minuter senare är det kvitterat. Helavuori ger sig ut på en av sina inspirerade räder, växelspelar med Mossberg, tar sig ända upp till förlängd mållinje på vänster sida, innan han hittar in till… Christian Mickelsson igen, som i stort sett bara behöver vara på rätt plats och sätta klubban till.

Intrycket är att Bollnäs saknade lite rörelse, samtidigt som man spelade lite för komplicerat och smånätt på en oförlåtande is. När man väl gick tillbaka till det enkla, back to basics, så trillade ett par mål in.

Andra halvlek hinner in i 62 minuten, när Christoffer bryter bollen högt, stjäl den av Jesper Henriksson, driver ut mot höger och tar ett avslut, i mål. Bollnäs i ledning för första gången i matchen.

Matchen bjuder inte på fler mål, men några vassa chanser åt båda hållen, med en viss fördel till hemmalaget. Frillesås var dock aldrig helt borträknade. I slutskedet av matchen har man i en grötig situation i Bollnäs försvar inte mindre än 6, kanske 7 avslut inom loppet av några svettiga sekunder.

Bollnäs chanser summeras till sumpade frilägen av både Mickelsson och Fagerström, samt en boll i ribban.

Trots att Mickelsson målsumpade lite ikväll, så gjorde han ändå två, och går därmed upp i topp i såväl skytteliga som poängliga så här långt i elitserien.

Härnäst har Bollnäs att möta Motala i Motala, som ikväll spelade 4-4 mot Hammarby på hemmaplan. Därefter hemmamatch, nästa fredag mot ett Edsbyn som visat styrka den senaste tiden, och som ganska enkelt avfärdade AIK borta på Bergshamra.

Väl mött!

Tommi Karppanen