Foto (arkiv) Kolsmyr

4-3 mot Sirius blev en rysare

Ja, kvällens match präglades av täta centrala försvar och två mycket starka målvaktsinsatser.

Första halvlek blev en ganska sömnig historia. En halvlek som hemmalaget inte skulle vara helt nöjda med. Tempot var lågt och båda lagen kunde stänga till centralt, och Sirius hade i ärlighetens namn de chanser som skapades inledningsvis. Så när Erik Pettersson får bollen av Åström på egen planhalva och avancerar mot straffområdet, tar skott på halvdistans och stänker in 1-0 till Bollnäs, så känns det kanske inte helt rättvist. Dock är det Sirius som genom ett par tilltrasslade situationer går till halvtidsvila i ledning. Upplevelsen var att Sirius var det lag som bäst följde sin matchplan när man valde att gå runt på kanterna för att skapa lägen eller hörnor den vägen.

Bollnäs pratar ihop sig och kommer ut mycket hetare i andra halvlek. 2-2 redan i 50 minuten. Hans Andersson kommer långt ut på högerkanten där han slår in ett hårt pass till Oskar Westh, som kan ta emot bollen centralt i straffområdet och avsluta med sprätt från nära håll.

I det här skedet av matchen, där allt står och väger kan Bollnäs hålla bollen i längre och längre sekvenser. Sirius hamnar allt mer på hälarna och ser sig nödgade att ta en time-out. Matchbilden ändras inte väsentligt av den, och Bollnäs kan istället gå ifrån med två mål på mindre än sex minuter. Först bryter man ett uppspel och Philip Åström avancerar med rapp skridskoåkning förbi sina försvarare på högerkanten, ser passningen till Oskar Westh snett inåt bakåt. Westh hittar väg in i straffområdet där han med ett hårt och lågt skott sätter Bollnäs i förarsätet.

4-2 kommer på ett av några anfall i rad där Hans Andersson och EP spelar loss den senare från sin punktmarkering. EP med fart lägger ut till vänster där Riku Hämäläinen stormar fram. Riku viker in längst kortlinjen och lyckas på något sätt – och ur ingen vinkel alls – tråckla bollen i mål. Eventuellt kan han ha fått hjälp att få in bollen av Siriusförsvarare.

I slutet av matchen lägger Sirius en mycket hög press på Bollnäsförsvaret. Så istället för den väntade bilden där Bollnäs skulle hålla boll och kontrollera matchen fram till slutsignal som senast i Västerås, så bjuder bägge lagen helt plötsligt på raggarbandy där man byter chanser med varandra. Sirius går såklart all in för att äta ikapp i matchen, men öppnar sig för kontringar. Något som ett målsuget hemmalag inte kan motstå. Man tar chanserna till kontringar och lämnar ifrån sig bollen efter korta anfall. Sirius får också ut mest av den förändrade matchbilden och får – efter matchens prestation, uppåkning och enhandsavslut av Tobias Nyström – in en reducering till 3-4 med drygt fem minuter kvar på tavlan. Närmare än så kommer man inte. Gästerna blir allt mer frustrerade i slutet och drar på sig onödiga utvisningar, vilket inte gör jobbet lättare.

Sirius har visat sig vara en tuff nöt att knäcka under gruppspelet. Och har definitiv potential att ligga högre i tabellen än man för närvarande gör. Så summerat så kan vi glädjas över att kvällens något glanslösa blåställsinsats räckte till 2, till slut rättvisa poäng. OCH, inte minst, en säkrad tredjeplats i elitserien 2022-2023 med två omgångar kvar att spela! Förutom kvällens tvåmålsskytt Oskar, så vill jag även lyfta på hatten för Philip Åström, som lite i skymundan vuxit i sin roll de senaste matcherna.

Nu återstår Gripen borta, en match där orange har revansch att utkräva, samt en avslutande hemmamatch mot IFK Vänersborg den 10 februari. Två matcher där man har chans att jobba på ett vinnande spel inför stundande kvartsfinaler.

Tommi Karppanen