Oskar Westh tvåmålsskytt ikväll och där vi speciellt minns det alldeles fantastiska segermålet i sista sekunden av matchen. Foto: Kolsmyr

Blytung seger i Motala!

Vi visste att Motala innebär en av säsongens svåraste bortamatcher. Vi visste att hårt jobb skulle krävas. Uppdraget utfördes med ett hundraprocentigt fokus. En enorm kämpainsats gav två blytunga poäng.

Man är lite tagen så här minuterna efter kvällens match i Motala. Bollnäs gjorde det igen. Fullt ös ända in i kaklet. Giffarna krämade ur allt och det gav resultat. Visst, vi kan prata om medstuds och flyt. Men glöm inte att förra säsongen innehöll en mängd oavgjorda matcher och uddamålsförluster. Vi får tillbaka en del av detta i år som går vår väg. Och det är vi värda. Och kvällens match, jag tycker att vi trots dramatiken och segermål i sista sekunden vinner helt välförtjänt. Vi har alltså tagit 4 poäng mot Motala denna säsong. Och 3 mot Edsbyn. Oerhört imponerande!

Bollnäs började matchen ikväll lite svajigt och med slarvigt passningsspel. Motala satte ton tidigt med ett mål redan i 4:e minuten och hade sen bud på mer med lite halvchanser och hörnor. Men med tiden så började Bollnäs äta sig in i det. I den 14:e minuten fick Erik Pettersson, hela tiden aktiv på stora ytor, bollen en bit in på Motalas planhalva och satte en perfekt genomskärare som charmant fångades upp av en ren Denis Sadakov som elegant la in 1-1. Riktigt läckert! Efter det blev det en helt annan fart på giffarna och det dröjde inte mer än 2 minuter innan Bollnäs satt i förarsätet. På en kontring tog Oskar Westh fart och drog på ett skott strax utanför straffområdet som Aaltonen i Motalas mål inte kunde hantera. Bollnäs spelade sen väldigt fokuserat och stabilt och med en stor portion pondus. Bollnäs spelade smart och Motala kom inte alls åt dem för att riktigt kunna hota. I det läget av matchen var min känsla att detta var en av de bättre halvlekar jag sett av giffarna i år. Stor delaktighet, stor variation och en nästintill klockren defensiv. Mot slutet av halvleken blev isen allt sämre och spelet blev mer chansartat vilket också medförde att Motala kunde komma tillbaka in i spelet. Bollnäs höll dock sin ledning in i halvtidspausen.

Denis Sadakov stod för ett par briljanta nummer ikväll mot Motala.
Foto Kolsmyr

Andra halvleken inleddes förstås med nyspolad is. Motala försökte trycka på lite mer och pressade lite högre och gjorde det bra. Bollnäs hade dock ett fortsatt bra fokus i sin defensiv och det var svårt för Motala att riktigt hota. Så i den 50:e minuten kommer ytterligare en läckerbit i denna match. Joel Wigren serveras bollen med bra fart på egen planhalva och slår en fin genomskärare till Sadakov. Han tar emot bollen, gör en tunnel på Motalabacken, ja, skickar upp honom på läktaren, och fri med målvakten lyfter han in bollen. Fullständig brilljans! Återigen, Sadakov! Vilket fynd! Och vilken passning av Wigren! Motala viker inte ner sig utan reducerar 10 minuter senare på en kontring där Jonas Enander kommer med fart och skjuter strax utanför straffområdet, och där är Erik Persson chanslös. Isen försämras tidigt i andra halvlek och isen blir knottrig och svårspelad. Det är i detta läge av matchen slut på möjligheterna till ordnat spel. Båda lagen utnyttjar sina möjligheter att ta timeout för att prata ihop sig om hur läget i matchen smartast ska hanteras. Matchen blir mot slutet alltmer dramatisk där Motala försöker etablera tryck och kommer med ständiga och farliga lyft in i Bollnäs straffområde och där Bollnäs flera gånger hotar med farliga omställningar. Så i den 90:e minuten landar ett av dessa lyft på hjälmen på en skymd Philip Flodstam, och eftersom han då är i straffområdet blir det straff. Casper Hänninen förvaltar den på bästa sätt och kvitteringen är ett faktum. 4 minuters tilläggstid kvarstod av matchen och på den tiden kan hända mycket. Så i den 94:e minuten så tar Erik Pettersson fart och forcerar ut till höger, ser i ögonvrån att Denis Sadakov och Oskar Westh finns med i anfallet, och lyfter en backhand in i straffområdet. Oskar Westh är där och når fram med matchens längsta klubba och stöter in fantastiska 4-3 i den allra sista sekunden av matchen. En helt och hållet makalös avslutning på matchen!

Det var lite tungt ett tag med tre raka förluster. Men vilken attityd grabbarna visat de tre senaste matcherna. En enorm fighting spirit och stor delaktighet. Trots medstuds i slutet är denna seger absolut ingenting att skämmas för. Bollnäs var det bättre laget över dryga 94 minuter.

Ingen föll ur ramen i kväll. Alla bidrog verkligen till segern. Men Sadakov och O Westh var bra ikväll och gjorde synnerligen viktiga mål. Och.Pettersson livsfarlig, i synnerhet när han får lite yta att husera på. Tränare Pinch Törnberg nämnde i intervju med bandypuls att Joel Wigren är en mycket klok spelare. Enligt mig gjorde Joel säsongens bästa match ikväll. Joel har ledaregenskaper, är delaktig i speluppbyggnaden och ingjuter lugn och trygghet i spelet. Hans Andersson saknades även ikväll  och i honom har vi ett hyfsat sparkapital. 

På fredag går vi man ur huse för att stötta ett Bollnäs GIF som då med stor ödmjukhet tar emot ett ganska tilltufsat Sandvikens AIK i SBB-arena. Det känns som det kan bli en riktigt rolig kväll.

Tack för ikväll Bollnäs GIF! Detta var fantastiskt.

 

Roger Henningsson