Neutral bild Foto Kolsmyr
Hete nr 20 Foto Kolsmyr

Bollnäs GIF – Villa/Lidköping 6-5

Efter årets bästa match, är Villa nära att snuva hemmalaget på en poäng, efter 2 fasta situation (hörna och frislag), samt 3 brutala försvarsbjudningar. Då kliver firma Mickelsson/Hellmyrs fram och avgör med ett konstmål.

På ett kylslaget Sävstaås drabbar lagen samman. Gästande seriesuveränen som bara tappat en poäng så här långt, mot tiondeplacerade hemmalaget, som inte fått resultaten med sig på sistone. I senaste mötet lagen emellan behövdes kulram för att hålla koll på Villa/Lidköpings målskörd, och undertecknad var beredd på ett liknande scenarion även denna kväll.

Men tji fick jag.

Bollnäs startar frejdigt, helt respektlöst, och bjuder upp med ett riktigt fartfyllt och optimistiskt spel. Inledningsvis straffar det sig. På ett bakåtpass till en rejält uppvaktad Per Hellmyrs förloras bollen och Jesper Eriksson kan enkelt sätta 0-1. Då hade det inte gått två minuter på matchuret. Tankarna till kulramen kom upp igen, men hemmalaget hade andra tankar. Bara fem minuter senare revanscherar Myran sig, när han med ett sånt där magiskt pass friställer Patrik Nilsson, som ensam med Thimfors inte gör något misstag. Anton Dahlberg följer upp med att ge Bollnäs ledningen i matchen efter samarbete med nyss nämnde Nilsson.

Hemmalaget hamnar periodvis under press, inget annat att förvänta sig sett till tabelläget, men man försvarar sig förnämligt, och, man hotar på allvar i anfallen. Undertecknad hoppas att många såg matchen via nätsändningen, för det här var en sevärd match. Gästerna är dock ofina nog att kvittera kort innan paus på ett frislag som ser ut att gå rätt igenom muren.

Vid halvtidskaffet, summerade man en oväntad matchstart, men vågade ändå inte riktigt hoppas på att de orange-blå skulle orka stå upp hela vägen, och man var rädd för att gästerna skulle hitta den där extra växeln.

Andra halvlek startar som den första, med den skillnaden att Bollnäs vågar gasa ännu lite mer, och det tar inte tre minuter innan Oskar Westh skjuter in 3-2 på framspelning av Helavuori (riktigt snyggt ryss-anfall). Efter att Villa drar på sig sin första utvisning, så sker det märkliga att de tar över helt och skapar en hel del framåt, dock inga mål, förrän Joel Broberg suttit av sin tiominutare. Då bjuder Bollnäs frikostigt med bollen efter att spelat smånätt i eget försvar. 3-3 signeras av ständige måltjuven Christoffer Edlund, som Bollnäs annars haft stenkoll på.

Bollnäs ger inte slaget förlorat, och nu vänder matchbilden igen, denna gång efter att Bollnäs dragit på sig att spela kort. Scenförändringen kan också ha att göra med den perfekt tajmade time-outen tar i detta läge. Nu är det hemmalaget som står för det mesta av det bästa, och Joel Wigren ger åter Bollnäs ledningen i numerärt underläge (74). Tre och en halv minut senare, hittar Hellmyrs med ett långt lyft Christian Mickelsson, som tillsammans med Patrik Nilsson blir helt rena bakom Villas backlinje. Mickelsson passar snett inåt bakåt till Nilsson som sätter bollen i öppen kasse. 5-3!

Villa sätter högre press, och Bollnäs bjuder för tredje gången, och nu bjuder man stort, med ett vilt pass in framför eget straffområde från en grötig situation nära hörnflaggan. Passningen går till 2 Villaiter, som helt obevakade och ensamma med Persson i hemmamålet inte kan göra annat än mål. (Joel Broberg på ass av Tim Persson).

Gästerna har vittring, och på en hörna i matchens sista ordinarie minut sätter Johan Löfstedt 5-5.

Så långt, sett till matchbilden inte helt orättvist, samtidigt som det kändes surt att Bollnäs bjudit på tre av målen på egna misstag. Ändå. Hedersamt resultat, om det skulle stå sig. Det var ju ändå mot seriesuveränen.

Sen hände det!

I stort sett direkt på avslag söker Hellmyrs efter radarkompisen Mickelsson med ett lyft. Hur Mickelsson får till avslutet får ni själva leta upp i match-highligthsen, för det kan jag inte riktigt förklara, men där ligger den. I maskorna bakom Jesper Thimfors. Bollnäs kan sedan hålla undan resten av tilläggstiden utan att Villa är nära en farlighet.

Som sagt, jag hoppas att ni var många som följde bandyplays sändning, för det här var en riktig godbit!

Apropå skrällar! AIK – Vetlanda 12-13… (jag avstår kommentar). Därtill spöar Frillesås Sirius och Broberg piskar Edsbyn i derbyt. Den som hade spelat på de här resultaten hade fått rekordodds.

Tack för i afton / Tommi Karppanen