Bollnäs jublar i Västerås! Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs till semifinal!

Efter tisdagens bortaseger i Västerås står det klart att Bollnäs spelar semifinal säsongen 19/20. Fagerström bokfördes för tre av målen i segern som skrevs till 3-5.

Direkt avgörande match. Kniven mot strupen. Vinna eller försvinna. Bollnäs hade kopplat ett starkt grepp om den här kvartsfinalserien genom att gå upp till 2-0 i matcher. Västerås hade lika starkt brutit tillbaka och kvitterat till 2-2 och hade med det momentum, och dessutom avgörande match på hemmaplan. För första gången sedan match 1 kändes det som om Bollnäs fick slå lite ur underläge.

Bollnäs började återigen med den fula ovanan att släppa in första målet, och fick således åter tidig uppförsbacke. Ska man se en fördel i att göra det varje match så är det väl att laget ser ut att vara rätt bekväma och lugna i det läget. Inga tecken på att stressa upp sig. Istället för kollektiv ängslan visade istället, i sammanhanget, orutinerade Oskar Westh vägen genom att vinna en straff i genombrottsförsök. Christoffer Fagerström var bombsäker från straffpunkten och det var kvitterat innan matchminut 10.
Minuter efter kvitteringen fick vi en situation som satte tonen för resten av matchen. Mossberg tog sig runt på högerkanten och spelade in bollen i straffområdet. Vid bortre stolpen stod en Västeråsförsvarare och skickade in bollen i eget mål.

Efter drygt 20 minuter tog hemmalaget timeout. Några minuter efter timeouten skickade Fagerström in en slumpboll i straffområdet och återigen förpassades bollen in i mål av en hemmaförsvarare, 1-3. Av bara farten gjorde Fagerström även 1-4 på hörnretur. Då hade vi bara spelat ganska precis en halvtimme, och allt studsade Bollnäs väg.

Halvleken spelades sedan utan ytterligare mål.

Hur matchbilden skulle se ut efter paus var inte svår att gissa. VSK, piskade att göra mål, anföll konstant. Bollnäs prioriterade försvarsspelet, ville ligga rätt i positionerna och gå på omställning när lägen gavs. Redan i första anfallet var hemmalaget riktigt nära en reducering. Men studsarna var som sagt med Bollnäs denna kväll.
Efter några riktigt lovande inledande minuter av hemmalaget kom Bollnäs upp i ett anfall som resulterade i hörna. Inspelet från Hellmyrs möttes perfekt av Mossberg, och 1-5 var ett faktum. Det var Bollnäs andra hörnmål på deras tredje försök!

 

200303 Bollnäs Daniel Mossberg jublar efter 1-5 under kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i bandy mellan Västerås och Bollnäs den 3 februari 2020 i Västerås.
Foto: Kenta Jönsson

Västerås gav inte upp, men uppgivna fick de se många minuter ticka iväg utan att det spelmässiga övertaget resulterade i mål. Bollnäs försvarade sig otroligt bra utan boll, men hade i perioder av halvleken svårt att hantera den inom laget. Det gjorde att mycket av spelet förlades på Bollnäs planhalva. Målvakt Virtanen stod för flera fina ingripanden, och när försvar och målvakt var förbispelade så sköt hemmalaget utanför. Återigen, marginalerna var med bortalaget denna kväll.

Viss nerv skapades genom två ganska sena reduceringar av Daniel Johansson, den sista med tio minuter kvar. Men närmare än så kom inte hemmalaget. Vi får ödmjukt återigen säga att det var Bollnäs kväll ikväll. Offensivt så gjorde man mål på lägen som knappt fanns. Satte två av fyra hörnor. Man var också väldigt rejäla i försvarsspelet och hade Virtanen i mål som stod på huvudet när det behövdes. Visade prov på kyla och kunde hålla i bollen när VSK närmade sig målmässigt.

Västerås å andra sidan skapade mängden målchanser för att vinna vilken match som helst. Men man förvaltade ingen av de 15 hörnor man skapade. Man missade några högkaratiga lägen, som i tidigare matcher säkert hade resulterat i mål. Lägg därtill att man gjorde två i egen bur.

200303 Bollnäs publik jublar efter kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i bandy mellan Västerås och Bollnäs den 3 februari 2020 i Västerås.
Foto: Kenta Jönsson

 

Segern skrevs till 3-5 och vi är nu i semifinal mot Villa/Lidköping!

Så spelas semifinalerna
Lördag 7/3 kl 19.00 Villa Lidköping – Bollnäs
Tisdag 10/3 kl 19.00 Bollnäs – Villa Lidköping
Torsdag 12/3 kl 19.00 Villa Lidköping – Bollnäs
Ev Lördag 14/3 (tid ej fastställd) Bollnäs – Villa Lidköping
Ev Måndag 16/3 kl 19.00 Villa Lidköping – Bollnäs

/ Josef Persson