Foto: Thomas Bolinder

Bollnäs utslagna i förlängning

Vårt Bollnäs GIF, vårt Bollnäs GIF, vårt kära Bollnäs GIF. Vi följer er vartän ni går, vårt kära Bollnäs GIF, skanderade matchkuppande Bollnäs Flames, långt efter att matchen tagit slut.

Covid 19-tider gör att allt ställs på huvudet.

Fjärde semifinalen skulle spelas inför tomma läktare. Riktigt så blev det nu inte på Sävstaås. Supporterföreningen Flames, stod för en kupp (den andra i år). Timmar innan match hade Andreas Sonefors, med ungefär 100 supportrar begivit sig till Sävstaås, där man pyntat huvudläktaren med flaggor (Bollnäs GIF själva hade ordnat rader av matchtröjor där publiken vanligtvis står.

– Jag hade kollat upp hur mycket folk det skulle närvara på Sävstaås innan (ca 280 personer – spelare, ledare, funktionärer, press osv), berättare Andreas Sonefors. Vi gjorde ett överslag, och räknade med att vi kunde vara 100 pers som stöttade laget, och ändå med råge klara 500-gränsen. Semifinal, kniven på strupen och lördag kväll. Vi kunde bara inte lämna laget åt helt tomma läktare, men vi fick ändå säga nej till en del som ville följa med. Vi ville hålla oss inom det regelverk regeringen satt upp, men vi behövde vara där. Tillsammans!

Matchen då. Ja, bägge halvlekarna startade i högt tempo, precis som det gjort i hela semifinalserien. Villa/Lidköping får inledningsvis ett övertag, då Jesper Larsson och Christoffer Fagerström drar på sig utvisningar kort inpå varandra. Med två man mer på planen, så hittar Martin Karlsson fram med ett lyft till Johan Lövstedt, som hamnar sådär oerhört fri att det nästan inte kan vara on-side. Han gör ensam, och utan bevakning inget misstag och sätter 0-1 bakom en chanslös Pertti Virtanen.

När Bollnäs fått in sina utvisade så vred man tillbaka i spelet, och hade klart fler målchanser (matchen igenom) än gästerna, och borde med bara normal missflyt ha satt någon till boll.

I 22:a minuten kvitterar Oskar Westh friställd av Christoffer Fagerström, och lagen mal på mot varandra resten av halvleken utan att något mer mål faller. Kanske, sett till chanser, borde Bollnäs haft ledningen så långt, men det kom alltid något blått i vägen i sista hundradelen, eller så missade man i helt öppna lägen.

Även i andra halvlek är det hemmalaget som har det mesta av det bästa, även om Villa med sina spetskvalitéer och kvällens matchplan hade vassa aktioner och perioder. Villa är också det lag som är först att måla i andra halvlek. Jesper Thimfors får starta spel i precis samma sekund som Martin Johansson avtjänat en tiominutersutvisning. Utkastet näst intill friställer honom, men skottet täcks av Andreas Westh. Oturligt nog för hemmalaget ställer täcket Virtanen i mål, och vi har 1-2 på tavlan.

Bollnäs pressar allt mer under slutet av halvleken, och efter en time-out, i den sista ordinarie matchminuten lyckas till slut Daniel Mossberg skapa den där ytan åt sig själv och sätta 2-2 från extrem närdistans. Matchens enskilt vackraste prestation.

Matchen avslutas med en Bollnäshörna, som inte resulterar, istället får vi övertidsdrama.

Ett övertidsdrama där bägge lag byter lägen, men där Jesper Eriksson hittar luckan lågt i Virtanens bortre hörn.

Avgjort. 2-3

Bittert, ja.

Tomt, ja.

Ikväll var Bollnäs det aningen bättre laget, och hade åtminstone i en supporters ögon gjort sig förtjänta av en femte och avgörande borta i Lidköping. Men för att besegra ett bra, men defensivt inställt Villa, så behöver man lite tur, eller lite vassare avslut än man kunde leverera ikväll. Villa å andra sidan hade precis de där marginalerna denna afton.

Som ingressen och artikelbild berättar, tackade supporterföreningen av laget en lång stund efter matchen. En vacker bild i nederlagets tyngsta ögonblick. En bild jag väljer att bära med mig framöver.

Summerar vi säsongen, så faller ändå Bollnäs med flaggan i topp. Trots att övriga semifinalister har haft bättre förutsättningar, med möjlighet att träna under optimala förhållanden, så har de orange-blå lyckats bra med att skapa en stark lagenhet, som utmanade fjolårets svenska mästare på allvar. Bollnäs säsong har präglats av urusla tränings, och matchförhållanden, pga värmen och blötan denna vintern. Därtill har huvudtränaren inför slutspelet tvingats till en time-out och truppen har haft viktiga pjäser på skadelistan.

Så alla belackare runt om i bandysverige, som inför säsongen, tippat Bollnäs som årets flopp, har åter igen fått äta sina ord.

Starkt!

Under matchen meddelades också att Bollnäs slagit publikrekord genom den insamling som bedrivits under veckan där föreningen uppmanat supportrarna att swisha in entrépengen för att slå ”publikrekord utan publik”. Insamlingen slutade på 9 166 personers inträde. En helt fantastisk siffra!

Väl mött nästa säsong, men innan dess ska vi våndas igenom en lååång och kvalfylld silly season.

Tommi Karppanen