Helavuoris två mål räckte inte till seger mot Broberg. Foto: Kenta Jönsson

Förlust i DM-finalen

Bollnäs föll mot Broberg i DM-finalen i Helsingehus Arena idag på eftermiddagen. Siffrorna skrevs till 6-2 där ett för dagen mycket mer effektivt Broberg välförtjänt vann och kan titulera sig distriktsmästare.

Matchen inleddes i ett småpiggt tempo där Patrik Nilsson redan i andra minuten sköt ett snärtigt skott ur snäv vinkel, som Henrik Rehnvall i Brobergsmålet fick styra till hörna. Dock så var antalet öppna chanser lätträknade för båda lagen under första halvleken. Ungefär en kvart in i matchen så hamnade Broberg i förarsätet genom att spräcka sin målnolla. I ett Brobergsanfall där Bollnäs, efter avslut av Brobergs Rasmus Linder, inte lyckats få undan bollen så kunde Patrik Backman i fritt läge skotta in 1-0 för Broberg.

Bollnäs försökte flera gånger att komma runt på kanterna för att hitta inspelslägen och vid ett tillfälle var kvitteringen nära när Casper Ekström så när kunde peta in 1-1. Broberg, å sin sida, försökte vid flera tillfällen med luriga lyft och i den 23:e minuten lyckades Adam Wijk med ett vackert och väl avvägt lyft ställa Jonas Engström fullständigt sopren, och han gjorde inget misstag utan rundade Erik Persson i Bollnäsmålet till 2-0. Engström som skulle återkomma i målprotokollet senare i matchen.

Ju längre halvleken gick desto hafsigare blev spelet och möjligen så blev isen också lite hoppig. Bollnäs hade några luriga skott och i sista sekundrarna av halvleken fick Oskar Westh en ypperlig chans där han i ett ganska fritt läge hade möjlighet att spräcka Bollnäs målnolla. Som vanligt stod dock en stabil Henrik Rehnvall i vägen.

Bollnäs börjar andra halvleken starkt och i högt tempo. Firma Oskar West och Patrik Nilsson är aktiva och är nära att hota flera gånger om. Men så från ingenstans så kommer en snabb omställning där Vadim Archipkin kommer med fart och serverar Jonas Engström, som mycket säkert dundrar in 3-0 för Broberg. Tungt motlut för Bollnäs som dock fortsätter att skapa chanser utan att få utdelning. Så i minut 57 när återigen Brobergs hete målskytt Jonas Engström, på ett fint tennispass av sin anfallskollega Martin Söderberg, sätter 4-0 så känns det som spiken i kistan. När Bollnäs sen efter detta gör självmål, styrning på skridsko efter inspel av Adam Wijk, så är det naturligtvis avgjort. Efter detta så går tempot i matchen ner men Bollnäs, och framför allt Samuli Helavouri, skapar ändå lägen som renderar i bl a två hörnor som just Helavouri får stänka in. Bollnäs gör en ansats att forcera sista 10 minutrarna men tappar fart i och med två utvisningar som drabbar laget. Och på tilläggstid hinner Broberg både missa en straff (Söderberg) och kruta in en hörna (Adam Wijk).

Totalt sett kanske inte en helt välspelad match. Och kanske inte heller att siffrorna helt speglar matchbilden. Bollnäs
hade möjligheter till att vara med mer i målprotokollet. Speciellt andra halvlek visade bitvis att det finns potential i
laget. Broberg var mycket mer effektiva och dessutom mer samspelta. Vi ska veta att det är tidigt på försäsongen och det är ett nytt lag som ska trimmas ihop och där roller och positioner ska sätta sig. Lagbygget har bara börjat.

Vi gratulerar Broberg till DM-titeln!

Broberg-Bollnäs 6-2 (2-0)

1-0 (16) Patric Backman 2-0 (23) Jonas Engström 3-0 (52) Jonas Engström 4-0 (57) Jonas Engstöm 5-0 (61) självmål 5-1 (74) Samuli Helavouri 5-2 (77) Samuli Helavouri 6-2 (92) Adam Wijk

Roger Henningsson