Tempostark tremålsskytt. Arkivbild: Kenta Jönsson

Helavuori het när Bollnäs säkrade kvartfinalplats

I den näst sista omgången av elitseriens grundserie vann Bollnäs hemmamatchen mot Sirius. Samuli Helavuori gjorde tre raka mål i andra halvlek när Bollnäs seglade iväg till slutsiffrorna 5-2.

Det var två lag med väldigt mycket att spela om som möttes på Sävstaås. Bollnäs, som spelade för att fortsätta kriga om plats 4 och hemmafördel i kvartsfinalen, men som vid förlust också riskerade att hamna på en plats som skulle innebära åttondelsfinalspel. Man spelade också sin första match sedan Svenne Olsson tagit time out från tränaruppdraget och man kom till matchen med två svidande förluster, med hackande spel, efter en annars så inspirerande inledning av 2020.
Sirius, å andra sidan, spelade för att nå åttondelsfinal, men som vid poängtapp skulle behöva gå en kamp för att undvika att hamna på en plats som innebär kvalspel för att stanna i högsta serien.

Matchen började strålande bra för hemmalaget. Fagerström drog iväg ett långskott som Anton Andersson släppte retur på. Den snappade Mossberg upp och skickade in kvällens första mål redan efter dryga minuten.  Sirius lät sig inte nedslås av det, utan skapade flera intressanta anfall innan Kalle Mårtensson till slut hittade in med 1-1 efter ganska precis en kvart. Bollnäs skapade förvisso också en del riktigt lovande lägen, men när bortalagets ledningsmål, på hörna av Victor Lundberg i minut 25, kom så kändes det inte direkt orättvist. Beslutsamheten i hemmalagets spel hade mer att önska, och halvleken slutade 1-2.

En halvtidspaus för att samla ihop sig och starta något nytt var vad Bollnäs behövde. Kvicka ur startblocken, med driv, beslutsamhet och finess, gav två Siriusutvisningar, och med det ett fullständigt spelövertag och mängder med chanser. Anton Andersson stod på öronen för att hålla Sirius kvar i matchen. Kvarten in i halvleken gick det inte längre. Samuli Helavuori pillade in det förlösande kvitteringsmålet, när Sirius nästan rett ut de utvisningar som drabbade laget i inledningen av andra.
Kort efter målet tog Sirius time out för att försöka hitta tillbaka till spelet som var så framgångsrikt i den första halvleken. Och nog lättade trycket lite, men känslan var att bortalaget inte hade krafter att bryta tillbaka det spelmässiga övertaget som Bollnäs skapat. Och än mer stukat blev bortalaget när Marcus Kumpuoja fick rullas av isen på bår. Helavuori tog istället tillvara på ett fint inspel av Fagerström, 3-2, och samme Helavuori pangade in 4-2 med ett distansskott. På tilläggstid kunde sedan Anders Spinnars fastställa slutresultatet till 5-2 på hemmalagets 14:e hörna.

Eloge till Sirius som krigade bra. Guldstjärna till Anton Andersson som länge höll kvar bortalaget i matchen. Men bäst med kvällen var ändå Bollnäs andra halvlek. Vinsten innebär nu att laget slåss med Västerås om att bli fyra eller femma. Allt avgörs i den sista omgången, som ska spelas på söndag.

/ Josef Persson