Inför World Cup premiären

I eftermiddag startar World Cup för Bollnäs med femtioelfte försäsongsderbyt mot gamla ärkefienden Edsbyn. Det motståndet känner vi till. Men hur ligger det till med övriga motståndare i gruppen.

World Cup i Sandviken är igång. Bollnäs spelar sin första match klockan 17:00 idag torsdag mot Edsbyn. Jag tänker inte spekulera så mycket kring den matchen. Edsbyn har plusstatistik i derbyn denna försäsong, och får stå för favoritskapet. Hur som helst har vi en bra aning om hur matchen kommer att se ut, så jag tänkte istället bedömma övriga motståndare i gruppen. Nämligen Uralsky Trubnik och Åby/Tjureda. Två motståndare som Bollnäs har betydligt mindre erfarenhet att möta.

De lagen har redan möts i gruppen, och det är enbart utifrån den matchen jag gör mina betraktelser.

Ryssarna först. Uralsky Trubnik spelade sin första match på ett påtagligt oryskt sätt. Man uppvisade avsevärt mer tålamod i anfallsspelet än man är van att se från ryska lag. Många dropp, urvändningar och mer variation, med bland annat både korta och långa lyft. Varvat såklart med ryssåkningar. Men vad som förvånade ännu mer var den disciplinerade defensiven. Man samlade snabbt hela laget och gjorde det väldigt trångt centralt. Bollnäs kommer att behöva vara väldigt kvicka för att få till omställningar, men även kreativa för att hitta varandra i den sista tredjedelen.

Åby/Tjureda då. Ja, förvisso förlorade man med 1-5 mot ryssarna, men länge höll man emot med en tät defensiv. Man lämnade i stort sett bara fantastiskt duktige Filip Bringe i offensiv position, och klumpade ihop resten av laget lågt och centralt. I mål har man dessutom U21 landslagsmannen, och superlöftet Victor Birgersson, som är den målvakt som imponerat mest av de som spelat så här långt. Däremot ser undertecknad en chans för orange att stressa elitserienykomlingen i den tidiga uppspelsfasen. Åby gjorde massor av enkla misstag långt ner på egen planhalva, och några av spelarna borde vara lättare än andra att stressa till misstag. Frågan är nu bara om smålänningarna kommer att spela lika defensivt när man möter svenskt motstånd?

Mina tankar i övrigt kring turneringen går ungefär såhär. 1) Spelar man med den nya utkastregeln, eller gäller den inte i internationella sammanhang? 2) Jag gillar att (åtminstone de finska) domarna nogsamt beivrar (till och med ibland med utvisningar) vid sabotage av frislag och hörnor. 3) Kanske är det åldern. Men World Cup saknar den där sköna karnevalsstämningen den hade i Ljusdal back in the day. 4) Jag blev påmind om att det ska vara en punkt fyra! 5) AIK! Som inte bara höll emot föredömligt mot Dynamo Moskva, utan även börjar visa att inget lag kan underskatta dem i vinter. 6) Motala, som nästan vänder mot ryska mästarna Neftyanik, men missar en straff, som matchens sista skott. Nog för att Neftyanik inte nådde fullt potential, men Motalas spel bidrog i högsta grad till matchbilden.

Väl mött senare idag, med ett matchreferat från den officiella premiärmatchen. Invigning sker innan Edsbyn – Bollnäs.

Tommi Karppanen