Arkivbild Hans Andersson. Foto: Kenta Jönsson

Klar seger borta mot Rättvik

Halvlekarna bjöd på helt olika sorters bandy. Bollnäs var dock starkare än hemmalaget IFK Rättvik i bägge spelformerna. Och Hans Andersson, mina damer och herrar! Hans Andersson!

Första halvlek har en något avvaktande känsla. Bägge lagen försöker spela säkert och kontrollera skeendena. Inget av lagen bjuder på några riktiga farligheter. Bollnäs har bra kontroll och hamnar i förarsätet efter att (tror jag) Hans Andersson i 17:e minuten hittar Riku Hämäläinen med en riktigt lång ispassning på djupet. Riku tvingas vända ur mot sargen, men hittar Philip Flodstam centralt, som kan avancera och med ett dragskott spräcka målnollan.

Bollnäs hamnar i förarsätet än mer när Andersson igen, hittar fram med en ny genomskärare. Denna gång till Joel Wigren, som efter mottagningen hamnar i snäv vinkel till vänster om Björk i Rättvikskassen. Därifrån hittar han, istället för avslut, en kort passning till Caspher Ekström som på andra försöket tråcklar in bollen.

På Bollnäs sjunde hörna, bara minuten före paus, så är det Hans själv som klipper till som förste skytt från höger. Upp i nättaket och 0-3 på tavlan i halvtid.

Rättvik försöker höja pressen, och man lyckas faktiskt på fem minuter sätta två hörnor i rad. Först bombar Jesper Nywertz in 1-3, innan Alfred Rustas via mur lyckas trilla in 2-3 på en spelvariant. Hemmalaget har vittring, men istället för riktig nerv så kan Tim Stjernström smälla in 2-4 efter att Riku Hämäläinen tagit skott som styrdes om av täckande försvarare. Upprinnelsen till situationen. Ja, Hans Andersson bryter ett uppspel, och serverar Riku med en öppnande pass.

Bollnäs har sedan en vass period och innan kvarten gått har man runnit ifrån till 2-8. Först mål av Oskar Westh i krysset efter en fantastiskt assist in centralt i banan från Hans Andersson, Sedan Joel Wigren på fösare framspelad av Riku Hämäläinen (även i detta mål var Andersson inblandad, dock i en mindre spektakulär roll). Tim Stjernstöm sätter sjuan på straff. Oskar Westh sätter åttan, åter igen i krysset, efter att Rättvik lyckats avstyra ett första vasst anfall lett av Riku Hämäläinen.

Claes Boström räddar ytterligare lite heder till Rättvik, när han gör deras tredje mål, och deras tredje på hörna. Philip Åström får sedan efter att Andersson drivit upp ett anfall centralt smälla in avslutande 3-9 från höger på halvdistans.

Totalt sju målskyttar för Bollnäs i matchen, varav Tim Stjernström och Oskar Westh 2 var. Hade bandyn haft tredjeassist, så hade Hans Andersson förärats med avsevärt mycket mer än de tre poäng han tjänade in enligt officiell statistik.

Segern var trots passningsmagi från mäster Andersson, grundad i att laget som kollektiv höll sig till matchplanen, där högsta prioritet låg i att ligga rätt i defensiven. Rättvik, trots nykomlingsstatus, är ett skridskostarkt lag, och man gick till match för att med näbbar och klor försöka kriga till sig säsongens första poäng. Att det öppnades upp så mycket målmässigt är inte helt oväntat när ett lag ligger på och jagar, samtidigt som man bjuder på en del bolltapp.

Tommi Karppanen