Erik Pettersson briljant ikväll då han gjorde fyra mål i segern mot Gripen. Foto: Kolsmyr

Oswald och EP95 briljerade i Trollhättan

Bollnäsgiffarnas besök ikväll i Trollhättan renderade i två poäng. Det blev lite straffkaos på slutet men totalt sett en rättvis och trygg seger. Och EP satte fyra baljor.

Elitseriesäsongen går mot sitt slut och strax väntar kvartsfinal för giffarna. Tredjeplatsen i elitserien är sedan tidigare cementerad varför matchen i kväll mot Gripen, och matchen mot Vänersborg på fredag, saknar betydelse i det hänseendet. Men väldigt viktigt ändå att fortsätta bygga spelet och hålla uppe tempot. I kvällens match så luftades Oswald Gustavsson i målet och han gjorde det med den äran. Philip Flodstam också tillbaka efter sin avstängning. Gripen saknade Johan Esplund som ikväll var avstängd efter att i förra matchen gett domaren ett mindre genomtänkt omdöme. 

Bollnäs kom ikväll att driva matchen på ett ganska tydligt sett. Man ägde mycket boll. Gripen ställde sig tidigt ganska lågt och Bollnäs hade svårt att dyrka upp detta till en början. Matchen höll inledningsvis också ett ganska lågt tempo. Bollnäs hade, som sagt, det mesta och det bästa av spelet. Ledningsmålet i den 22:a minuten var också av det vackrare slaget. Ett inspel med finess av Anton Dahlberg till Marcus Persson som i kanonläge kunde leverera ledningsmålet. Kul för Marcus! Och Marcus är en mycket bra bandyspelare. Han syns inte alltid i protokollen men är en lojal spelare som tar sin roll som balansspelare på mitten och gör jobbet till hundra procent. Ledningen för Bollnäs blev kortvarig eftersom Gripen kvitterar på en hörna ett par minuter senare. Och det ska också sägas att Gripen inte alls var ofarliga. De gick för det, skapade en mängd hörnor, och försökte ställa ett flertal frågor. Men ofta hade Bollnäs väldigt bra svar på frågorna. Bollnäs återtog ledningen i den 35:e minuten. Få hann reagera innan hörnskottet från Erik Pettersson bombades in i nätmaskorna. Och här i matchen så klev Erik Pettersson in på allvar. Han utgjorde ett ständigt hot och tog en slalomtur i den 44:e minuten innan han rundade sista utposten, målvakten, och la in 3-1 för Bollnäs. Elegant!

Andra halvlek börjar spelmässigt ungefär som den första slutade, med Bollnäs som drivande lag. Ett olyckligt utkast från Oswald Gustavsson medför dock att Tony Eklind får fritt läge och kan dunka in 2-3. Målet ger Gripen energi och kraft till lite mer desperation i jakten. Bollnäs behåller dock tryggheten i spelet och står emot stabilt. Erik Pettersson tar i den 64:e minuten ett beslut, kommer med fart, och skjuter från sitt specialläge strax utanför straffområdet. Inte stenhårt. Men tillräckligt. Ny tvåmålsledning alltså. Med kvarten kvar av matchen börjar det bli lite rörigt. Gripen tilldelas en straff som väl kan anses som rätt tydlig. Och detta är den första straffen av tre i slutet av matchen. En viss Adam Rudell, som vi giffare känner till sen förut, krutar in den till 3-4. Självklart öser Gripen på efter detta och Bollnäs tappar kanske disciplinen lite här. Man faller in i Gripens tempo och det tenderar bli lite mer hawaiibandy i stället för det giffarna vanligtvis är rätt bra på, nämligen att lugna ner och hålla boll. Men sen har vi då Erik Pettersson. Minut 84, hörna, och pang 5-3 Bollnäs. Men matchen var långt ifrån över. Straff nummer två till Gripen i minut 87 efter liggande spel av Jens Wiik. Adam Rudell fram till bollen och skjuter……utanför! Vet inte om jag upplevt att han missat mot Bollnäs någon gång. Sedan dröjer det inte mer än två minuter innan Gripen får ytterligare en straff, alltså nummer tre. Detta sedan Gripens lirare fick åka slalom i Bollnäs försvar innan Leevi Laitinen stoppade det hela, dock lite för bryskt. Straffskytt denna gång Tony Eklind men den satt mitt i nävarna på Oswald Gustavsson. 

Trots straffkaoset på slutet så är giffarna totalt sett bättre än Gripen ikväll. Gripen var desperata på slutet av matchen. Poängen gällde allt för dem. Men Bollnäs redde ut det med både skicklighet och lite tur. Men i matchen i stort så imponeras jag av det lugn som präglar giffarnas spel. Även om inte spelet sitter i alla delar ikväll så finns det ett lugn. Man stressar inte upp sig. Man går inte bort sig onödigt mycket. Man har koll på läget. Och den tryggheten signalerar att man kommit långt i det man vill uppnå. Ett grundspel. Det finns ett självförtroende och en spelglädje. 

Oswald Gustavsson var helt formidabel ikväll i sin första match för säsongen.
Foto: Kenta Jönsson

Oswald Gustavsson kommer in och gör sin första elitseriematch för säsongen. Och han är fullständigt formidabel och gör ett flertal högklassiga räddningar. Otroligt kul att se och det visar att vi har mycket bra bemanning även bakom Erik Persson. Att Oswald gör ett lite missriktat utkast som medför ett baklängesmål går egentligen inte att säga så mycket om. Första matchen för säsongen. Klart inte allt kan funka klockrent. Erik Pettersson även han stekhet ikväll. En fantastisk bandyspelare på alla sätt och vis. Han sätter fyra baljor och då missade han också en straff. Ja, eller målvakten räddade väl om vi ska vara korrekta.

Elitseriesäsongen avslutas nu på fredag med match mot Vänersborg i SBB-arena. Vi ser till att gå dit och bära fram giffarna till ett prydligt slut på en helt fantastisk elitseriesäsong. Vi möter ett Vänersborg som har väldigt mycket att spela för vilket borgar för att det kan bli en väldigt bra match. Sedan har vi ett härligt slutspel att se fram emot igen. Som vi längtat!

Väl mött på fredag kväll!

 

Roger Henningsson