Foto Kolsmyr (arkiv)

Seger i svenska cupen

SAIK bjöd upp till en segdragen kamp, som svängde fram och tillbaka ända in i slutsekunderna.

SAIK, på besök, hade en ganska blek insats i benen mot Sirius senast. De tränar på rink, har en förlorat en rad trotjänare och skolar in unga löften. Bollnäs som varit på fullstor is i en månad, och förvisso har en del rockader i lagbygget att bemästra, fick ses som ganska givna favoriter, inte minst då man också hade hemmafördel.

Initialt infriar Bollnäs också förväntningarna. Man har tämligen god kontroll på motståndarna och efter att EP haft en stenhård ribbträff på hörna, petar man in 1-0 och 2-0 redan efter lite drygt sju minuters spel. Ettan virkar Denis Sadakov in framspelad mitt i straffområdet av Erik Pettersson. Tvåan sätter EP själv efter att Kasper Sandgren hittat honom i friläge med en kort flipp. Riktigt snyggt!

Därefter går det allt mer stå i hemmalagets spel, och SAIK börjar störa uppspelen i ett tidigt läge, varvid matchbilden jämnar ut sig. Båda lagen bjuder emellanåt på stora ytor framför sina målvakter, och bara storspel från dessa och missriktade avslut av anfallare håller siffrorna nere. SAIK kommer dock ikapp till 2-2 innan halvleken är slut. 2-1 sätter Erik Hagberg, frispelad av Daniel Berlin efter slarvigt Bollnäsuppspel (27). 2-2 kommer på straff Hannes Hedlund (33) efter att domare Bergman tyckte att Erik Persson fredat Bollnäsburen för bryskt. Innan halvtidsvisslan har bägge lagen haft ytterligare öppna målchanser, som ingen kunde förvalta. Noterbart är att Joel Wigren (som vikarierade för Hans Andersson) fick utgå efter drygt 30 minuters spel pga ljumskkänningar, och Philip Bergström fick 60 minuter i hetluften. 60 minuter som unge Bergström förvaltade med all ära, även om Bollnäs nog förlorade lite offensiv spets där.

Andra halvlek börjar ungefär som den första. Bollnäs hittar tillbaka till matchplanen och kontrollerar skeendena igen, och Sadakov sätter en vänsterhörna i nättaket ganska tidigt i halvleken. Men SAIK kvitterar till 3-3 efter att Berlin hittat igenom hela Bollnäsförsvaret med en lång passning snett inåt bakåt, som Fredrik Nordby kan prickskjuta in i Perssons långa hörn.

Kasper Sandgren får med timmen spelad göra sitt första mål i Bollnäströjan 4-3, på pass från Erik Pettersson. Ett lågt skott som smiter in under duktige Pizzoni-Elfvings benskydd.

…Riku Hämäläinen har Bollnäs tredje ramträff i mitten av halvleken…

…och Daniel Berlin kvitterar till 4-4 på en högerhörna i 84 minuten…

Har det gått troll i det hela igen, ska vi få en repris på Siriusmatchen?

Nejdå. Efter avslaget startar Bollnäs ett anfall, där Erik Pettersson får en passning ungefär vid mittcirkeln från Kasper Sandgren. EP borrar ner huvudet och kör själv igenom SAIK-försvaret och tar eget avslut till 5-4.

SAIK ställer en sista allvarlig fråga och är på vippen att krångla in ytterligare en kvittering, men hemmalaget kan hålla undan till en knapp seger.

983 besökande i SBB-Arena fick en mycket varierande, och till slut tämligen spännande underhållning, denna ljumma sensommarkväll, och de allra flesta kunde gå hem nöjda över att två poäng bärgats i cupspelet. Frågan är om laget fått alla de svar man söker? Mitt intryck är att Bollnäs fortfarande i perioder kan bli lite övermodiga, tappa tempo och slarva under eget bollinnehav och bjuda på onödiga lägen. I andra perioder (gäller samtliga tre matcher som spelats så här långt i cupen), så kan man dominera matchbilden och bli jäkligt jobbiga för vilket motstånd som helst. Men ännu saknas den där ödmjukheten inför det hårda jobb som krävs över 90 minuter. Så är i alla fall känslan från sidan av. Å andra sidan är det inte heller riktigt nu det gäller, även om Svenska Cupen blivit en finare fjäder att sätta i hatten med det nya upplägget, så är det tidig försäsong ännu.

Dagens klarast lysande stjärnor var såklart EP, Erik Persson och Kasper Sandgren i Bollnäs, samt Daniel Berlin i SAIK.

Tommi Karppanen