En engagerad hemmapublik fick tyvärr inte glädjas åt hemmaseger ikväll. Foto: Kolsmyr

Sista skottet fällde giffarna

Inför matchen ikväll påtalade tränare Pinch att Gripen från Trollhättan inte är någon dålig nykomling. Och precis det fick vi erfara ikväll. Gripen vann. Men visst borde vi vunnit.

Giffarna har levererat en fantastiskt bra start av årets elitserie. Vi är fortfarande obesegrade på bortaplan men har lite sämre statistik på hemmaplan. Och inte blev det bättre med det ikväll i hemmamatchen mot Gripen från Trollhättan. Gästerna får en trevlig hemresa i natten efter att ha avgjort på matchens absolut sista skott ikväll. Bortaseger för Gripen med 3-2 där alla deras mål kom efter hörnor. Elitserien är jämn i år och vi har spelat flera jämna matcher där vi dragit längsta strået i flera av dem. Möjligen med lite medstuds här och där. Ikväll så lyste sådan medstuds dock med sin frånvaro. 

Känslan var från minut ett att Bollnäs var det tyngre laget i kväll. Man förde spelet och gjorde ansatser till att hota. Gripen gjorde dock en enastående bortamatch. Man krympte ytorna, var samlade hemåt, och sänkte tempot rejält. Bollnäs lyckades inte att luckra upp Gripens samlade försvar och inte heller att skruva upp tempot. Anfallsspelet blev statiskt. Man skapade dock en del lägen där det dock fanns en del oskärpa i avgörande lägen. Första halvlek slutade mållös och spelet som helhet värmde inte. 

Denis Sadakov satte två mål ikväll men tyvärr så räckte det inte.
Foto Kolsmyr

I andra halvleken så spräcker Gripen nollan tämligen omgående på en hörna. Bollnäs som vann hörnstatistiken ikväll med 15-9 har ju under några matcher på slutet haft en enastående effektivitet just på hörnor. Ikväll var det sämre med det. Denis Sadakov, en av de mer aktiva i Bollnäs ikväll, kvitterade i mitten av halvleken efter att ha roffat åt sig bollen och i ganska fritt läge tryckte in kvitteringen i bortre gaveln. Och det var just Sadakov som också satte Bollnäs enda hörna ikväll när han en stund senare såg till att Bollnäs hade vänt matchen. Där och då i matchen kändes det ganska bra. Mer energi in i hemmalaget och också lite mer ytor då Gripen måste kliva upp. Dock så låter inte Gripens kvittering vänta på sig mer än tre minuter då ytterligare en hörna resulterar. Bollnäs skruvar dock upp tempot och trummar på rejält. Man går för det. Flera gånger är det väldigt nära när hemmagrabbarna försöker ta sig runt på kanterna. Bollar dansar och studsar framför mål och efterföljande hörnor skjuts i rus eller utanför. I Bollnäs slutforcering, när känslan är att det kanske bara blir en poäng ändå, så får Gripen en sista chans på en kontring. Adam Rudells friläge räddas av Erik Persson men på den efterföljande hörnan, på matchens sista skott, i den femte tilläggsminuten, så krutar samme Rudell in segermålet för Gripen. Matchens sista skott. Snopet!

Det var en sån match helt enkelt. Giffarna försökte ikväll och var det bättre laget. Men studsarna gick inte vår väg. Och en del i det var väl att skärpan i de avgörande situationerna kunde varit bättre. För hade den varit det hade vi vunnit.

Men, en eloge till bortalaget Gripen för en väl genomförd match rent taktiskt och de behöver inte skämmas för tvåpoängaren ikväll. Gripen är en mycket bra nykomling. För giffarna gäller bara att fortsätta på den inslagna vägen i att bygga sitt spel. Absolut ingen fiaskomatch ikväll men kanske en insats som visade att det fortfarande finns en del att slipa på.

På fredag kväll väntar Sirius i Uppsala. Nu glömmer vi denna match och ser fram emot att Giffarna studsar tillbaka och hämtar hem två fräscha poäng från den matchen.

 

Roger Henningsson