Denis Sadakov satte prägel på matchen med sina två mål ikväll. Foto: Anders Gårdestig

Stabil och skön seger i elitseriepremiären!

Elitserien är igång. Och Bollnäs inledde med bortaseger mot Vetlanda. En helt välförtjänt seger där giffarna visade pondus och attityd.

Ingen har väl glömt slutet på fjolårssäsongen när giffarna med ett nödrop lyckades hänga kvar i högsta serien. Detta har vi nu lagt bakom oss och en ny säsong är igång. Och bandytemperaturen känns högre än på länge. Hallen är på plats och dessutom en viss EP. Läget känns läckert. Ändå var det en del osäkerhet i luften inför kvällens premiär. Träningsmatchandet har inte i så hög grad skett mot högkvalitativt motstånd. En viss osäkerhet alltså om var vi står som lag. Och ikväll alltså premiär nere i Småland mot Vetlanda.

Redan från början kändes att Bollnäs var väldigt laddade och påkopplade. Bortalaget tog tag i taktpinnen på en gång och var det drivande laget genom hela halvleken. Ett antal bolltapp oroade och kändes onödiga. Ett av dem ledde också till det enda insläppta målet för kvällen. “Vi måste sluta kladda” som Hans Andersson sa i pausintervjun. Bollnäs gick till pausvila med 3-1 och det var odiskutabelt och rättvist. Sadakov 0-1, sopren med målvakten, misstänkt offside dock. 0-2, EP efter formidabelt pass av Hans Andersson. 1-3, Philip Flodstam i boxen efter inspel från, återigen, Hans Andersson.

I andra halvlek så kliver Vetlanda, som förväntat, på mer. De måste ju. De driver spelet och pressar högt. Ett kraftödande spel som det är svårt att hålla en hög intensitet i över tid. Bollnäs tränare Pinch Thörnberg tar en tidig timeout för att styra upp strukturen, vilket kändes helt rätt i det läget. Vetlanda fortsätter driva men Bollnäs kontrollerar defensiven utan några större problem. Hemmalaget har några chanser men allt som oftast har Bollnäs koll på läget och det känns inte alltför oroligt. Bollnäs hade slutat kladda helt enkelt. Så när Sadakov sätter sitt andra friläge för kvällen så känns det logiskt och välförtjänt. Bollnäs var, utan tvekan, bättre än Vetlanda ikväll. Bollnäs visade självförtroende och genomförde matchen med pondus och attityd. Detta bådar gott och inger hopp inför kommande matcher.

Finns många som utmärkte sig ikväll. Erik Persson är en väldigt stabil och trygg målvakt. Och vilken värvning vi gjort i Leevi Laitinen! Han håller ihop defensiven och har också offensiva ambitioner i sitt spel, vilket är väldigt kul att se. Philip Flodstam aktiv och delaktig i spelet och Sadakov levererar mål på ett sätt som vi hoppats. Hans Anderssons passningsklubba, kommentarer överflödiga. Och sen då Erik Pettersson. Vi får in en spelare som ger en ytterligare dimension i spelet. Han har nyss kommit till Bollnäs men visar redan ikväll vilken fantastisk spelare han är. Men totalt sett en hög nivå på alla spelare ikväll och en skön start och ett bra kvitto på att giffarna är på rätt väg i bygget.

Nästa match blir borta mot Sandviken på onsdag den 2 november.

Roger Henningsson