Tung baktakt på Åsen, BGIF – VSK 2-4

Västerås som haft en tung start på elitserien, visade att man har mer att erbjuda än resultaten visat så här långt. Med tung offensiv kreativitet och bättre defensiv disciplin kunde man välta hemmastarka Bollnäs med 2-4.

Kvällens arrangemang inleds med en minnesstund för Bollnäs nyligen bortgångne materialförvaltare, Anders Sved. Istället för en tyst minut, hedrade man honom med en lång applåd.

Västerås startar matchen piggast, och kan utnyttja ett numerärt överläge efter att Jesper Larsson dragit på sig en utvisning i matchens inledning. Målskytt Robin Andersson, på passning av Daniel Johansson.

Tempot i matchen går inte att klaga på. Västerås börjar bäst, men Bollnäs jobbar sig allt närmare, och har bland annat en boll inne, som döms bort för offside. Då, när Bollnäs börjar ta sig in i spelet krockar Per Hellmyrs och Magnus Joneby så illa att Myran blir liggande kvar på isen i ett par minuter. Hellmyrs får hjälp av isen, och utgår sedan från spel. I skrivande stund är skadans art inte känd, men det såg ut att kunna handla om en hjärnskakning, eller en ”upper-body injury”. Framtida bandybevakning lär ge närmare besked kring vad det rör sig om för typ av skada och hur allvarlig den är.

191204 Per Hellmyrs blir liggande i isen efter en otäck krock med Västerås Magnus Joneby.

Bollnäs skapar dock även utan härförare Hellmyrs en hel del vassa chanser i slutet av halvleken, där bollen liksom bara vägrar att rulla hemmalagets väg i det sista.

Västerås skapar i första halvlek en hel del hörnor, varav de får de flesta väldigt billigt på skott centralt utifrån. Men som sista utpost i Bollnäs behöver ändå Pertti Virtanen storspela, en konstform som även Henrik Kjellsson i Västeråsmålet visar att han behärskar. Trots att det är målsnålt så är det långt från händelselöst i lagens straffområden.

En timme in i matchen kommer till slut kvitteringen. Inte helt logiskt efter en hörna, en grötig retursituation där Christian Mickelsson håller sig framme och stöter in bollen. Bollnäs skapade annars väldigt lite offensivt i det här skedet av matchen.

Västerås skapar mest. Micke Carlsson väljer ändå att ta en Time-out. Kort efter denna utnyttjar gurkorna oskärpa i Bollnäsdefensiven och Tobias Homström kan dunka in returen på ett skott som Virtanen inte kan hålla.

Bollnäs tar en sen time-out, men Västerås utökar ledningen på hörna till 3-1. Målskytt Jesper Hermansson.

2-3 Christoffer Fagerström, efter att Mickelsson förtjänstfullt bryter ett uppspel.

Bollnäs försöker ösa på men gör misstag, och Daniel Johansson kan lätt utnyttja läget när Virtanen tappar ut en lös boll, och sätta den berömda spiken i kistan.

Summerat. En tung kväll. Västerås vann till slut rättvist, man hade bra fart, man var tyngre i anfallen, med många fler offensiva alternativ än hemmalaget, men tyngst denna kväll är ändå skadan på Per Hellmyrs. Vilket kan bli ett tufft avbräck även längre fram. Vi hoppas att vår ”världens bästa vänsterhalv” inte är så allvarligt åtgången och snart kan vara tillbaka i spel.

Nästa hemmamatch är på onsdag om en vecka. Den 11. Då har Bollnäs revansch att avkräva på IFK Vänersborg, som senast gav Bollnäs en ordentlig näsbränna i sin hemmaborg.

Väl mött, och ta er upp och stötta era orangeblå krigare, som trots kvällens förlust, alltid bjuder upp till fajt hemma på Åsen.