Foto: Kenta Jönsson

Urstark vändning gav seger i Vetlanda

Erik Persson var en av matchhjältarna när Bollnäs lyckades vända underläge 4-1 till seger med 4-5 i den svåra bortamatchen i Vetlanda.

Några minuter in i andra halvlek dök Filip Bringe upp i straffområdet och förvaltade en förlupen boll som en riktig målskytt brukar göra. Målet betydde 4-1 till hemmalaget Vetlanda. Fram till dess var matchen jämn sett till spelet, men några olyckliga minuter, både före och efter pausvilan, gav känslan att uppförsbacken skulle bli svår att bestiga för unga Bollnäs, i en historiskt sett svår bortamatch. Istället visade vitklädda Bollnäs motsatsen när man tog på sig blåstället och krigade sig till två otroligt starka poäng.  Men vi tar det från början.

Vetlanda har några erkänt vassa målskyttar. Joakim Andersson, kanske den vassaste, fick ett friläge redan efter två minuter. I mål i Bollnäs finns Erik Persson. Lovorden och superlativen räcker inte till när hans säsongsinledning skall beskrivas. En makalös parad satte tidigt tonen för hans kväll. Istället fick Bollnäs måljubla först. Filip Flodstam snappade upp en hörnretur och fick sitt namn skrivet som målskytt redan i minut 5. Bara minuter senare måljublade bortaspelarna igen, men den bollen bedömdes aldrig ha passerat mållinjen.
Vetlanda var tidigt lyckosamma i den långa spelet, och i minut 10 så fick vi se ett nytt friläge. Men inte heller Emil Fedorov kunde överlista Persson, som räddade till hörna. På hörnan fick han dock kapitulera då Filip Bringe fick bra träff, 1-1.
Som jag skrev tidigare var matchen jämn. Intressanta situationer skapades åt båda håll. Jocke Andersson fick en ny chans på friläge, och denna gång gick det bättre, 2-1 i minut 21. Både Philip Åström och Joel Wigren hade högkaratiga chanser att kvittera men missade båda två. Minuterna innan paus höll sig Andersson framme igen och gjorde 3-1 till hemmalaget.
Domarteamet hamnade i några otacksamma situationer under matchen. På tilläggstid, satt till 1 minut och 30 sekunder, i första halvlek fick Vetlanda en hyperfarlig kontring efter misslyckad Bollnäshörna. Men några meter innan Andersson skulle lossa bössan blåste domaren av halvleken. Förvisso på sekunden av den tillagda tiden, men jag kan förstå hemmaspelarnas uppgivna gester när de skrinnade av isen för halvtidsvila.

Som tidigare nämnts så fick vi istället 4-1 genom Bringe i upptakten av andra halvlek. Med förra årets match (förlust med 9-1) i långtidsminnet, och hemmapremiärsförlusten mot Broberg i korttidsminnet, så trodde jag att siffrorna skulle rinna iväg. Men Bollnäs ville annat.
Med halvtimmen kvar bökade Casper Ekström in en hörnretur till 4-2. Vetlanda tog omgående time out. Var de månne rädda att tappa den, till synes, så säkra ledningen. Och visst var det väl lite ängslan vi såg i hemmalagets spel efter målet?
Jens Wiik åkte på matchens första utvisning, men även i numerärt underläge var det ändå bortalaget som förde spelet mot ett passivt hemmalag. Reduceringen till 4-3 kom i slutet av denna utvisningstid, med en kvart kvar att spela av matchen. Oskar Westh positionerade sig bra i straffområdet slog in bollen.
Fem minuter senare kom också kvitteringen. Jesper Larsson fick bollen utanför straffområdet och avancerade fram någon meter innan avslut. Träffen var ganska mager, men det misslyckade skottet styrdes i mål av Flodstam.

Trots att Bollnäs gjorde målen så var Vetlanda inte alls ofarliga. Faktum är att de hade ytterligare två frilägen, det sista på tilläggstid av matchen. Erik Persson stod ånyo för makalösa räddningar och klappades om som målskyttar brukar göras.

I matchen absolut sista anfall skapar Bollnäs en högerhörna. Domaren gör tecknet för ett skott, sedan är matchen över. Ett skott var allt Riku Hämäläinen behövde, 4-5.
Slutsignalen ljöd. Upphämtningen var ett faktum.

Kollektivet Bollnäs var bra. Hans Andersson och Erik Persson var bättre än bra. Flodstam påpasslig med två fullträffar, och Riku fick kröna en pigg andra halvlek med ett matchavgörande mål. Många fina saker, utöver två poäng, att ta med sig på bussresan hem.

// Josef Persson