Pertti Virtanen
Pertti Virtanen 2019/2020 Foto: Kenta Jönsson

2 poäng mot Vetlanda, med nerv…

I andra halvlek gör Daniel Mossberg, ett riktigt Mossbergmål, snyggt framspelad av Fagerström. Bollnäs är i det läget i en 0-3-ledning, och har matchen i en ask. Bollnäs är totaldominanta i det skedet av matchen. Men....

Första halvleken är ett ställningskrig. Inget av lagen bjuder på någon våldsam forcering, men skapar ändå en del chanser, men skärpan fattas hos bägge lagen. Bollnäs äger passningsspelet och skakar bland annat fram 1 högerhörna, och 6 hörnor från vänster i första halvlek. Det är på en av dessa vänsterhörnor, på ett långt inspel, som Anders Spinnars knäpper till på gammalt gott maner och ger Bollnäs ledningen. Grattis Anders! Jag tror inte att du räknat med att hamna i elitseriens målstatistik när du inledde säsongen med Snoddas BK.

Härvidlag stannade även paussiffrorna. Tämligen väl talande siffror sett till matchbilden.

I andra halvlek blir Bollnäs mycket tyngre framåt, och med fortsatt produktion av hörnor, så överlistar Kasper Milerud den väldige, och duktige Bollnässonen David Borwall i hemmalagets bur, på en av dem, fram till 0-2. Välförtjänt målskytt Milerud, som gjorde ett stort jobb över hela banan ikväll.

Inte så långt därefter vaggar sig Daniel Mossberg igenom Vetlandas försvar, efter att i rätt läget fått framspelning från Christoffer Fagerström, och kan hur säkert som helst sätta 0-3.

En Bollnässeger känns i det här läget hur säker som helst, inte ens Vetlandas Time-out ser ut att ändra på matchutgången… men…

Knappt tio minuter senare utnyttjar Vetlanda ett misstag och kontrar. 1-3 är ett riktigt snyggt bandymål, signerat Patrik Johansson (framspelare) och Emil Fedorov (målskytt).

Hemmalaget börjar känna vittring, och man jagar allt mer för ytterligare reducering. En reducering som kommer med 8 minuter kvar på matchuret. Axel Ekholm driver själv upp bollen och bombar in ett avslut från halvdistans.

När Bollnäs i samma skede av matchen bränner frilägen, så äter sig smålänningarna sig allt närmare ett kryss. Christian Mickelsson, som varit säkerheten själv i år, stod inte att känna igen ikväll. Bolluslingen rullade inte med anfallsesset, som vid flera tillfällen fick se gyllene chanser gå om intet. Inte minst när bollen börjar studsa vid ett kontringsfriläge i matchens slutskede. Allt medan VBK känner blodlukten, så smyger stress, osäkerhet och nerver in i Bollnäs tidigare så trygga och säkra kontroll av matchen.

Slutet blir en rysare, där Vetlanda bland annat har en hörna (som utifrån Bollnäs reaktioner kan antas vara feldömd) efter en giftig situation. Varianten man försöker på den är dock inte tillräckligt precis, och när domaren efter nästan tre tilläggsminuter blåser av matchen, så pustar undertecknad ut, så att alla stearinljusen på vardagsrumsbordet slocknar, av lättnad.

Kvällens pluslista. Anders Spinnars, målet borträknat, fortsätter att spela som om han aldrig gjort annat än spelat libero i elitserien, Virtanen som växer för varje match, skapar ett ytterligare lugn.

Trots att man kontrollerade matchen, eller åtminstone dess skeenden i över 70 minuter och spelade ett otroligt stabilt passningsspel, så behöver nog laget ta sig en funderare över hur man tog sig an uppgiften efter 3-0-ledningen. För även om man inte ska ta ifrån Vetlanda något av forceringen, så lämnade även Bollnäs bort en hel del initiativ när man slutade hota på allvar i anfallsspelet. Ett stabilt försvarsspel och rutin räddade kvällen, men nog lät man det hela bli mer än nödvändigt spännande, särskilt sett till hur man ägde matchen med en timme spelad.

Nästa match. om en hel vecka, är åter igen en bortamatch. AIK borta på Bergshamra blir en viktig värdemätare, då Stockholmslaget, lite under radarn ser ut att kunna ha säkrat en slutspelsplats efter en klar seger  borta mot Sirius. Två dagar senare, på söndag den 9 februari gästar Motala på Sävstaås IP. Väl mött då!

Tommi Karppanen

Kvällens highlights