Patrik Järmens inför Bollnäs-Tellus

Imorgon drar Elitserien igång igen efter uppehållet för landslagsturneringen i helgen som var. Bollnäs tar emot nykomlingarna Tellus som sent blev erbjudna en plats i Elitserien efter att Kungälv inte fått elitlicens.

Som sportchef i Tellus återfinner vi en bollnäsbekanting. Patrik Järmens spelade i Bollnäs A-lag under fyra säsonger på 90-talet.  Mitt under säsongen 96/97 lämnade han bandyn efter en tid som skadad. Tanken var att komma tillbaka till bandyn och det gjorde han…efter ett sex år långt uppehåll för studier och USA-vistelse. Väl tillbaka i Sverige kändes Bollnäs lite för litet med tanke på jobbsituationen så Patrik började spela med Tellus. Spelarna i Tellus spelade då mest för att det var kul och för att hålla ”gubbmagen” borta, som Patrik beskriver det.

-Jag har varit med Tellus ända från division 1. Sedan lade vi ned klubben. Vi började om i division 3. Då gick jag till Sköndal och Djurgården ett par år. Sedan gick vi från trean till tvåan till ettan och kom tillbaka till allsvenskan. Det var ett gäng av oss +35-killar som slutade när vi gick upp i allsvenskan och då kom de här nya yngre killarna in som spelade upp oss. Jag har i alla fall spelat tio år i Tellus, berättar Patrik.

Patrik kom med i styrelsen under de sista åren som aktiv spelare. Han jobbade sedan parallellt som styrelseledamot och sportchef i fem år men har nu inför denna säsong lämnat styrelsen för att fokusera helt på sportchefsrollen. Han var också med att ta det tuffa beslutet att tacka ja när laget och föreningen som inte har någon anställd fick erbjudandet om att spela i Elitserien.

– Det har varit jäkligt kul men det har varit en utmaning som har varit större än vad vi trodde innan. Att få ihop spelare är en sak när det var så sent som vi blev erbjudna elitserieplatsen men sedan har vi ju ekonomin och alla grejer som dyker upp under vägens gång som man inte har vetat om. Det har varit en häftig och en jätterolig resa men med mycket utmaningar. Sedan har vi ett lag som jag är väldigt imponerad av och som har gjort det fantastiskt bra måste jag säga. Innan säsongen så tror jag att nio av tio har sagt noll poäng för Tellus när säsongen är slut. Att vi skulle ha tagit fem poäng redan nu det hade jag inte trott på själv. Vi har tagit fler poäng än vad Gripen gjorde ifjol som nykomling och fler än vad Tillberga tog året innan som nykomlingar och det är två hallag som har en helt annan ekonomi än vad vi har. Så det är över förväntan. Vi är i grund och botten ett allsvenskt lag men vi har ökat träningsmängden något oerhört. Fysiskt är vi lika bra som andra lag. Vi har blivit seriösare. Sedan så ger vi spelarna förtroende att växa. Det är de här spelarna som ska spela. Då får de ta ett större ansvar och det har de gjort, säger Patrik.

Patrik anser att det är just kamratandan i laget som gjort att de ändå tagit några poäng denna säsong.

-Det är så vi har överlevt. Med ett väldigt stort engagemang bland spelarna. Vi har ingen anställd än. Alla spelarna jobbar 100 % vid sidan av bandyn så de kommer springande till träningarna. Det är den världen vi lever i och det är väl den andan vi har fört in i föreningen och det är så vi vill vara att det ska vara även i fortsättningen. Ta hand om de som vill utbilda sig och som har karriärer. Vad är bandyn efter att du slutar? Vad är du efter bandyn om du inte har någon utbildning? Jag tror väldigt mycket på att man måste hitta andra saker vid sidan om och därför blir det som det blev förra matchen att det var två spelare borta för att de var på konferens med jobbet. Då är det så. Även om vi kan ersätta för förlorad inkomst så köper arbetsgivarna här i Stockholm inte att du ska vara borta för bandy. SP snickerier i Edsbyn är en helt annan sak. Det funkar inte om du sitter som revisor nere på Stureplan att säga att ”jag måste vara borta nu under bokslutsperioden för jag ska spela bandy”. Det är en vågskål. Men vi vill gärna ha killar med ambitioner i livet också så de inte står där barskrapade efter bandyn.

-I år är det helt ideellt runt föreningen och det är väl ett problem. Det kommer inte att fungera i framtiden. Vi trodde att det skulle gå och det har ju funkat, men det är ju vissa som får dra ett jättelass. Det går väl på ren adrenalin i år men till nästa år måste vi se över det där. Det är mycket administration och sådana saker, berättar Patrik.

Målsättningen den här säsongen för Tellus är att hitta ett spel som fungerar så att de är redo att kvala sig kvar i slutet av säsongen.

– Vi har gjort någon dal. Men i de matcherna som vi spelat så har vi väldigt mycket boll. Vi parkerar inte bussen. Vi är väldigt kompakta. Vi har mycket boll och försöker föra spelet. Vi vet ju att när vi kommer till ett kval så är ju vi ett villebråd för de som kommer från allsvenskan. Då måste vi ha ett eget spel. Därav kommer det att bli några plumpar och det har vi räknat med. Det är inte resultatet utan prestationen vi pratar om. Så även om vi hade stått kvar på noll poäng fortfarande men att vi gjort bra prestationer så hade vi varit ganska nöjda ändå. Vi har aldrig haft några poängmålsättningar utan det är februari som gäller för oss. Att vi ska hänga kvar, berättar Patrik.

Som gammal Bollnässpelare blir bortamatchen på den gamla hemmaarenan väldigt speciell.

– Ja, det är ju jättehäftigt. Jag ska nog höra om jag får gå in genom planket innan matchen 🙂  Det är jättekul. Det blir ju som att komma hem. Jag har alltid följt Bollnäs så man har ju ett hjärta för föreningen. Vi har ju också tre killar i laget från Bollnäs. Hampus Krantz, Martin Krigh och Fredrik Larsson. Nu kommer de hem och de kommer nog både att tycka det är roligt och nervöst, avslutar Patrik.

Välkomna upp till Sävstaås imorgon onsdag och heja fram Bollnäs till seger vilket skulle betyda serieledning!

Anders Gårdestig