Mickelsson och Mossberg klev fram i slutet när Bollnäs vann viktiga match 2. Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs starkast i match 2!

Mickelssons två sena mål var det som separerade Bollnäs och Villa denna kväll. En jämn match slutade med hemmaseger, 4-2, och det är kvitterat till 1-1 i semifinalserien som avgörs i bäst av fem matcher.

Matchen började fartfyllt och frejdigt. Och det var Bollnäs, med Hellmyrs i spetsen, som var initiativtagare till det. Hemmalaget pressade högt när man inte hade bollen, och gasade mot mål när man vann den. Man hade bestämt sig för att köra. 1-0 kom redan i minut 7. Ett inslag från Hellmyrs, långt ned på Villas planhalva, letade sig hela vägen fram till Oskar Westh som enkelt kunde sätta bollen i mål.
Villa var också villiga att spela. Efter Bollnäs ledningsmål, som var motiverat men aningen slumpartat, fick man lite mer att säga till om. Bortalaget anfördes främst av Löfstedt, som var pigg matchen igenom, och Joakim Andersson, som ständigt hotade i djupled. Just Andersson klev fram och satte 1-1 i minut 27. Sett till första halvlek var oavgjort helt logiskt. Det var två lag som bytte anfall med varandra. Periodvis såg det nästan ut som på raggarbandytiden. Men med tiden blev isen strävare och hoppigare samtidigt som spelarna blev tröttare. Pausen kom lägligt.

Milerud gjorde efterlängtad comeback efter skada. Foto: Kenta Jönsson

Andra halvlek gick i ett mer sansat tempo. Första tio minuterna går till Bollnäs på poäng, men de klara målchanserna uteblev. När matchens klaraste målchans dök upp i minut 63 så förvaltade Villa den väl. Ett lyckat lyft från egen planhalva friställde tre bortaspelare. Andersson drev bollen och serverade Joel Broberg öppet mål till 1-2.
I ledning backade sedan bortalaget hem. Bollnäs såg konfunderade ut. Det var helt stängt i mitten, och när hemmalaget kom runt på kanterna så lyckades man varken skapa heta målchanser eller hörnor. En som ofta försökte i mitten, men körde fast, var Mossberg. Men så, i minut 74, blev det plötsligt ett hål för Mossan att kliva in i. Han avancerade till ett bra skottläge strax utanför straffområdet och skickade in ett förlösande kvitteringsmål, 2-2.

Matchen stod verkligen och vägde när vi gick in i sista kvarten. Bollnäs ägde rätt mycket boll och försökte hitta vägar fram. Villa fortsatte att hota med sina lyft mot Andersson. Liksom i första halvlek blev isen och bollbehandlingen sämre ju längre in i halvleken vi kom. Det luktade förlängning.

I 86:e minuten skapade Bollnäs en hörna, sin blott tredje i matchen, när Mossbergs försök till genombrott stoppades av hemmaförsvarare. Som förstaskytt stod Mickelsson, osynlig under matchen fram till detta, och skickade in en projektil rakt upp i nättaket bakom en chanslös Thimfors, 3-2.

På detta hade Villa inget svar. Man försökte flytta upp positionerna för att jaga kvitteringen men åkte istället på kontringar. På tilläggstid fälldes Helavuori och tilldömdes straff. Mickelsson klev fram och drog bollen utanför. Men bortalagets spelare hade varit alldeles för ivriga in i eget straffområde, så straffen fick slås om. Mickelsson valde då att skjuta bollen från andra hållet, och då gick det bättre. 4-2. Det var det sista som hände i matchen, och de flesta av de 2232 personerna på läktaren fick jubla ikapp med laget.

Foto: Kenta Jönsson

Segern innebär som sagt att semifinalserien är utjämnad, men innebär också att Bollnäs, oavsett vad som händer i matcherna framöver, spelar säsongens sista hemmamatch på lördag klockan 19:00. Men först ska det redan på torsdag spelas en match mellan dessa lag nere i Lidköping.

/ Josef Persson