Två mål av Erik Pettersson ikväll vilket bidrog stort till att två poäng kunde bärgas mot Frillesås. Foto: Kolsmyr

Arbetsseger mot Frillesås

Det var trångt och bökigt. Det var rörigt och hafsigt. Men pannbenen var aktiverade och två poäng bärgades. Räcker så.

Det är med viss vånda man ser fram emot bortamatcherna mot Frillesås. Matcherna där nere är alltid svåra. Isrektangeln ser verkligen trång ut och man vet att hemmagänget känner till varenda millimeter av ytan. De yttre förhållandena är speciella, för det mesta, med plusgrader och vind. Ikväll var det absolut inte på värsta vis men isen höll inte så där särdeles länge. Det blev ganska snabbt hoppigt och slirigt. 

Bollnäs började matchen starkt och såg ut att vilja sätta ett högt tempo så länge isen var bra. Erik Pettersson hade ett par finfina lägen att tidigt ge giffarna ledningen men utan framgång. Matchen övergick rätt tidigt till att bli mer kamp än skönspel. Känslan var att Frillesås var mer trygga med förutsättningarna på Sjöaremossens isbana, vilket förstås inte är så konstigt. Bollnäs uppträdde stressigt, lyckades inte vårda bollen, och det mesta blev på chans. Det kändes farligt nästan varje gång som Frillesås huserade i, eller nära, giffarnas straffområde. Ungefär så kändes det vid Frillesås tidiga ledningsmål. Ett inspel där vi försvarsmässigt inte riktigt var på tå utan Tero Liimatainen kunde peta in bollen. Matchen var i detta skede väldigt jämn och Bollnäs hade svårt att få till ett ordnat spel. Man brukar säga att fasta situationer då är väldigt viktiga. Därför kändes det väldigt skönt och viktigt att Erik Pettersson satte ett stenhårt hörnskott i krysset i den 41:a minuten. Att ha med sig ett oavgjort resultat in i halvtidsvilan kändes helt okej.

Egentligen förändrades inte matchbilden nämnvärt i den andra halvleken. Bollnäs lite mer fokuserat ändå och lyckades vårda bollen lite mer. Men det var svårt att få till en ordnad och effektiv offensiv. Det var kamp och slit. Ett förlösande mål, för giffarnas del, kommer i den 65:e minuten. Som så ofta i den här typen av matcher, aningen slumpartat. Denis Sadakov skjuter strax utanför straffområdet. Skottet styrs i en båge över hemmamålvakten som på nåt sätt når den, men det blir en retur som Riku Hämäläinen är först på och gör 2-1 till Bollnäs. Frillesås vek inte ner sig utan kampen fortsatte och det var chanser åt båda hållen. I 89:e minuten kom så avgörandet när Erik Pettersson efter en situation blir ren med hemmamålvakten och enkelt rullar in 3-1. Frillesås hade efter detta ytterligare ett par chanser att reducera men utan resultat.

Det hade absolut inte varit orättvist om Frillesås hade fått en poäng med sig ikväll. De gör det oerhört bra efter sina förutsättningar. Det är ett stort hjärta i det laget. Och i princip alla lag måste slita rejält för att få med sig poäng från Sjöaremossen. Det är spetskompetensen och, det som varit så framträdande senaste matcherna, pannbenen som väger över till giffarnas fördel ikväll. Det finns en enorm vilja i det här laget att köra ända in i kaklet, att ge allt för två poäng. Och det är en fröjd att se det. Att matcherna kan vinnas även då spelet inte sitter.

Neutral bild säsong 20/21

I Erik Persson har giffarna en riktig stormålvakt.
Foto Kolsmyr

Återigen gör Erik Persson en stormatch och bidrar enormt mycket till tryggheten för laget. Oskar Westh har tagit ett stort kliv på slutet och spelar med stort självförtroende just nu. Och Erik Pettersson förstås som, utöver sina båda mål, jobbar hårt över stora ytor.

Oskar Westh har visat storform på slutet.
Foto Kolsmyr

Sex omgångar kvar av elitserien och Bollnäs ligger trea med häng på andraplatsen. Vem trodde det innan säsongen? Men viktigt med fortsatt fokus och stor ödmjukhet. En match i taget. Och på lördag, en oerhört intressant match då formstarka Vetlanda kommer till SBB-arena. 

Roger Henningsson