Bajen bättre på snöbollskrig

Efter flera dagars snöfall, och rejält det senaste dygnet dessutom, så åkte man till Åsen och förväntade sig att få se en repris på SM-finalen 2010. Snöskottning och lyrbandy. Snökaoset påverkade också matchstart, då Hammarby anlände sent på grund av rekordsnö i Stockholmsområdet. Men när domare Anders Broberg satte pipan i munnen för avslag, så var förhållandena perfekta för bandy.

Inledningsvis startade Hammarby frejdigt. Spelade lite på Bollnäs egen taktik. Man höll bollen inom laget och byggde metodiska anfall. Det tog nästan 4 minuter och en missad högerhörna innan hemmalaget ens fick känna på bollen. Bollnäs anfall var inledningsvis korta och man sökte avslut, ofta på distans, ur alla möjliga vinklar. Hammarby spel kändes mer metodiskt. Följaktligen tog man också ledningen på hörna. Undertecknad satt mer eller mindre och väntade in ett 0-2 mål.

Det tog hemmalaget halvtimmen att ta sig in i matchen, men då tog man över med övertygelse. Startskottet till vändningen kom efter att Per Hellmyrs ur högerläge hittar in till Christian Mickelsson, som efter lite trixande och en halvträff lyckas hitta nätet.

Berlin noteras för 2-1, framspelad av Patrik Nilsson. Bollnäs är verkligen på gång när domaren blåser av för halvtidsvila.

Ungefär mitt i spolningen börjar det snöa. Till en början kommer snön i ganska små flingor, men en tunn hinna puder hinner lägga sig på isen innan andra halvlek startar.

Bollnäs inleder trots denna skribents farhågor väldigt optimistiskt i andra halvlek. Mickelsson får ett helt korrekt mål avblåst, då Bollnäs tilldelas en straff. Väldigt klent spelsinne där av domartrion, särskilt som jag uppfattade det som att straffen utdömdes av linjedomaren. Patrik Nilsson gör dock inget misstag och ger Bollnäs en då mycket rättvis 3-1-ledning.

#19 Nilsson Foto: Bollnäs Bandy

#19 Nilsson (på fint spelhumör)
Foto: Bollnäs Bandy

Mickelsson får ytterligare ett mål bortdömt för offside. Från min vinkel kunde jag inte bedöma om domslutet var korrekt.

Efter detta går matchen mer i stå. Hammarby satsar allt mer på lyft, Bollnäs försöker spela trots att lagret med snö på plan blir allt djupare. Efter en time-out blir Hammarbys taktik än tydligare, samtidigt som Bollnäs spelidé blir allt mindre framgångsrik i snön.

Hammarby får ett frislag från ungefär 30 meter. Bollnäs ställer inte upp någon mur, ett beslut som inte går hem hos Aaltonen på pressläktaren, som hojtar ”mura, mura” mest för sig själv. Joakim ”Kimmen” Johansson utnyttjar läget och sätter en välplacerad boll i Prytz lågt till höger om Prytz som inte hinner ner på.

Långbollarna från Bajen fortsätter att hagla och ser ut att skapa allt mer panik i hemmalagets försvar, och efter att Myran på ett frislag från 70 meter tagit en onödig utvisning för sabotage, så går Rimgårds lyft på efterföljande 70-metersfrislag rakt in i mål. Snöplig, och som det ser ut, ganska billig miss från Prytz och försvar. Prytz får skylla på yrande snö och störande spelare för den.

Snöfall Foto: Bollnäs Bandy

Poängbortfall i snöfall
Foto: Bollnäs Bandy

Med inte mycket kvar på matchuret, försöker bägge lag, utifrån sina spelidéer gå för 2-poängaren. Bollnäs lyckas också få in 4-3, efter en mycket påpassligt snabbt slaget frislag från Myran till Mickelsson och då känns det som om man knutit ihop säcken. Istället får Rimgård, på ett nytt frislag från 70 meter, slå en lyra rätt in i mål.

4-4 slutar matchen. Snöpligt poängtapp i snöyra. Som slutsummering kan jag bara säga att snöväder inte är orangeblåtts melodi, samtidigt som Hammarby hade maximal utdelning (läs tur) på osannolika långbollar. På det positiva kontot kan vi ändå konstatera att både Mickelsson och Nilsson levererade, både i spel och avslut. Trött på snömatcher nu… Kan vi få vår hall nån gång Bollnäs? Snälla!!!

Tommi Karppanen