BGIF knep tredjeplatsen

Den blygsamma publiken på 1324 som letat sig upp på Sävstaås för elitseriens avslutande omgång, behövde bara vänta 34 sekunder tar det för Patrik Nilsson att sätta 1-0 på passning från Per Hellmyrs.

2-0 slår Per Hellmyrs in själv på högerhörna innan klockan hinner nå 3 minuter 30 sekunder. (Ståhl hörnläggare). Myran startar piggt, är inblandad i mycket och söker flera gånger gå på genombrott.

3-0 Signeras Daniel Berlin, som kan peta in en retur efter ett snyggt anfall där Hellmyrs tar det första avslutet. Ingen assist utdelas dock i det officiella protokollet.

Bollnäs kontrollerar i stort händelserna på planen, och när Vetlanda ändå skapar något så är Aihonen trygg i målet. Räddar bland annat frilägen bägge halvlekarna.

Efter 36 spelade minuter tar försöker Berlin med en fräckis och söker genombrott i mitten. Vilket renderar i en straff som räddas av dock räddas av i gästernas mål.

Bollnäs är sedan fortsättningsvis det lag som är närmast att göra nästa mål, och har bland annat en hörna stenhårt i ribban. Bollen studsar ut halva planhalvan! I ärlighetens namn har matchen vid det här läget mer fått karaktären av en träningsmatch där spelarna bara undantagsvis gör 100%-satsningar. Spänningen handlar nästan mer om hur det ska sluta i ABB arena, än hur matchen på Åsen utvecklar sig.

Patrik Nilsson 2016-12-26
Foto Kolsmyr

Andra halvlek:

När matchuret når 48 minuter 30 sekunder, så passar Andreas Westh bollen till Patrik Nilsson på egen planhalva. När matchuret står på 48 minuter 40 sekunder så har Patrik Nilsson åkt igenom hela Vetlanda och sprättat upp bollen i nätet bakom Oscar Löfqvist till 4-0. Riktig bandybakelse det.

Vetlanda har redan gett slaget förlorat och man låter en febersjuk Löfstedt vila i andra halvlek.

Vetlanda reducerar dock en gång i 69 minuten genom Pontus Blomberg.

Minuten efter svarar Bollnäs genom ett riktigt klassmål av Patrik Nilsson, på passning (lyft) från Daniel Berlin.

6-1 är riktigt snyggt, nästan lite uppvisning. Patrik Nilsson får bollen i ett lite avvaktande läge. Istället för att vända hem som han först ser ut att välja, borrar han ner huvudet och dribblar sig in i skottläge. Där väljer han lite oortodoxt att passa bollen till Per Hellmyrs som får äran att ruska om maskorna.

7-1 har också sina kvalitéer. Patrik Nilsson tar om hand om egen skottretur och kan skyffla in bollen bakom  överspelad Vetlandakeeper.

Intrycket av matchen var väl att Vetlanda snart nog hamnade i ett läge där man kapitulerade, varför sifforrna blev så stora som de blev. Åter igen stod såväl Nilsson (4 mål och 1 assist) som Hellmyrs (inblandad i det mesta) för det lilla extra så länge det behövdes. Daniel Berlin spelade från start efter sin skada, Mickelsson gav positiva besked om spel när slutspelet drar igång. Slutligen Aihonen i målet uppvisar ett imponerande lugn, och fick skina lite extra på frilägesräddningar och en vacker TV-räddning. Dramatiken för kvällen hörde hemma i ABB arena, där Västerås hjälpte Bollnäs att nå tredjeplatsen, efter att i en tät fajt hållit undan för Sandviken.

Slutspelsvalen då?

Bollnäs hade som trea i serien kvar Hammarby IF och Västerås SK att välja som motstånd i kvartsfinalserien. Ganska logiskt (trots ganska dyster statistik mot Stockholmslaget) valde man att möta Hammarby framför de senaste årens mästarlag. En kvartsfinalserie mot Hammarby borde ju locka till ett större publikt intresse.

Om Bollnäs går till semifinal väntar segraren i serien mellan Villa/Lidköping och Vänersborg.

I den andra slutspelspoolen möts Edsbyn – Broberg och SAIK – Västerås. Ett hälsingederby och årets förhandsfavoriter i en tung drabbning alltså.

Kvartsfinal nästa. Vi börjar hemma på Åsen. Väl mött!

Tommi Karppanen