Bollnäs Lagkapten Jens Wiik. Foto: Kenta Jönsson

Blytung bortavinst mot Hammarby på Zinkensdamms IP

Bollnäs GIF befäster sin titel som seriens bästa bortalag, men det krävdes en tidig timeout innan giffarna vaknade till liv.

Fredagskväll och en ny bortamatch för Bollnäs. Denna gång mot Hammarby på Zinkensdamms IP på söder i Stockholm. Hammarby spelade så sent som i onsdags där det blev en förlust mot Västerås på bortaplan. Bollnäs har fått vila några dagar längre och kom rejält stärkta av två raka vinster. En klar hemmavinst mot Motala vilket följdes upp av en otroligt stark upphämtning och derbyvinst på bortaplan mot Edsbyn. Bollnäs har ett starkt självförtroende på bortaplan där 7 av lagets totala 9 poäng har tagits. Erik Pettersson toppar lagets poängliga och placerar sig på andra plats i seriens totala poängliga. Målvakten Erik Persson har vaktat målet varje match och 26-åringen förlängde nyligen sitt kontrakt med tre år. En otroligt viktig investering för Bollnäs.

Historiskt sett har det varit svängiga matcher med sena avgöranden och det är två lag som inlett serien starkt så det fanns alla förutsättningar för en bra och underhållande match. Både på isen och på läktaren då det alltid brukar vara en publikfest när dessa två lag möts.

Det tog bara ett par minuter innan Hammarby tog grepp om matchen när David Jansson gjorde 1-0 när han krånglade in bollen från vänsterkanten vid Erik Perssons första stolpe. Bollnäs öppnade sömnigt och bara någon minut senare sköt Isac Karlsson 2-0. En riktig kalldusch för giffarna. Bollnäs tränare tog en rekordtidig timeout efter bara 10 minuter för att försöka väcka liv i spelarna och efter den så tog Bollnäs tag i spelet på ett bättre sätt, blev mer aggresiva och det såg genast bättre ut. Spelet flyttades mer till Hammarbys planhalva vilket resulterade i ett antal hörnor som tyvärr inte gav någonting. Bollnäs fortsatte tugga sig in i matchen och det gav till slut utdelning när Erik Pettersson slog ett stenhårt inspel djupt ner från högerkanten som Saku Hämäläinen kunde styra in. En skön reducering efter den tunga starten på matchen. Bollnäs tog nu över matchen och kunde styra spelet på ett helt annat sätt än tidigare. Hammarby stack bitvis upp men skapade inga riktiga lägen. I minut 37 fick Linus Westh ett kanonläge att kvittera men Hammarbymålvakten gjorde en fin räddning. På den efterföljande hörnan så kom ändå kvitteringen genom Denis Sadakov. Hammarby såg nu riktigt trötta ut och precis före paus kom ledningsmålet, även denna gång på hörna genom en riktig kanon av Riku Hämäläinen.

En riktig tuff start på matchen för Bollnäs där man inte var vaken dom första tio minuterna men där man kan konstatera att den tidiga timeouten var välbehövlig för efter den så växte Bollnäs och krigade sig in i matchen och tog över mer och mer ju längre tiden gick. Otroligt starkt att resa sig och kämpa sig tillbaka till en 3-2 ledning i paus.

I den andra halvleken försökte Hammarby precis som i första sätta högsta fart vilket inte gav mycket mer än en utvisning på Bollnäs Joel Wigren. Kort därefter vände Bollnäs spelet och kunde efter slarvigt försvarsspel utöka ledningen till 4-2 genom Erik Pettersson. Tvåmålsledningen varade dock inte länge då Hammarbys Ivan Lebedev reducerade kort därefter. Nu svänger matchen rejält och spelet blir öppnare med ett flertal farliga lägen för hemmalaget och en boll i ribban för Bollnäs. Efter denna intensiva period så hände det inte mycket alls utan matchen står och väger. Men helt plötsligt så blixtrar Hammarby till och Adam Gilljam spelar fram David Jansson som lyckas få med sig bollen och sveper in kvitteringen. Men direkt efter så tar Bollnäs återigen ledningen genom Linus Westh efter en lång pass av Hans Andersson med tio minuter kvar att spela. Hammarby chansar nu framåt och i den 89 minuten kommer sköna 6-4 för Bollnäs när Riku Hämäläinen snyggt placerar in bollen vid Viktor Birgerssons högra stolpe. Nu trodde dom flesta att matchen var avgjord men Felix Nyman reducerar kort därefter. Hammarby trycker på med allt dom har men kommer aldrig närmare än en hörna i slutet och Bollnäs lyckas hålla undan till en ny blytung bortavinst.

Bollnäs Riku Hämäläinen jublar med Saku Hämäläinen och Oskar Westh efter 2-1.
Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs flames får jubla med spelarna och vi kan konstatera att giffarnas fina bortaresultat håller i sig. Detta var en stark uppvisning efter den tunga starten i första halvlek men framför allt att giffarna höll huvudet kallt och jobbade sig tillbaka i matchen. Tredje raka vinsten är ett faktum och nu väntar en hemmamatch mot Gripen Trollhättan för giffarna som verkligen ser ut att ha hittat en trygghet i sin defensiv och en stark offensiv framåt.

 

Jonas Berggren