Bollnäs drog längsta strået mot Broberg

Bollnäs lyckades vända underläge i paus till seger i fredagsderbyt mot Broberg/Söderhamn. Slutresultatet skrevs till 3-2 efter tre raka mål av hemmalaget i andra halvlek.

Strålande bandyväder, invigning av Kosa Mini World Cup, gratismatch och hälsingederby mot Broberg. Fina förutsättningar för en fin publiksiffra. Och en fin publiksiffra vi hade, 3825 personer. Men där måste alla spelare och ledare från Mini World Cup-lagen varit inräknade och alla var inte på plats på den rätt luftiga läktaren.
Men de som var där fick se Broberg ta tag i taktpinnen redan vid avslag. Bollnäs fick börja med bollen men blev omgående av med densamma. Det dröjde till minut 4 innan man åter fick låna den igen. Broberg skapade för den delen inte något av värde men man kunde snabbt se att farten i bortalagets spel var något som skulle sätta hemmalagets försvarsspel på prov.
Efter några trevande inledningsminuter utan att komma upp i något riktigt anfall stormade Bollnäs fram i en lovande kontring genom bollförande Christian Mickelsson och anfallskollega Oskar Olsson. Olsson blev emellertid ordentligt stängd av gästernas Fryklund och svarade med att rappa Brobergsförsvararen med klubban. Kontringen fick ett abrupt slut och Oskar fick skrinna till utvisningsbänken. Där behövde han dock inte sitta särskilt många minuter då Broberg utnyttjade det numerära överläget och bolltapp av hemmaförsvaret för att göra matchens första mål. Joel Wigren var ofin nog att näta mot sin gamla klubb, 0-1 i minut 12.

Bortalagets fart skulle dock åter få Olsson till botbänken då han drog på sig sin andra utvisning i ivern att vinna boll. Inte heller Johan Berglund hängde med i svängarna. Bejja fick göra Oskar sällskap i utvisningsbåset. Bollnäs lyckades stå emot så pass att Olsson hann komma in i spel igen men ett hörnmål av Nygren gav Berglund strafflindring, och gjorde ställningen till 0-2.
Spelmässigt var halvleken Brobergs men Bollnäs spelade upp sig och sett till klara målchanser så var matchen rätt jämn efter första 45. Alltid något att ta med sig.

Bollnäs fick en fin start på andra halvlek. Mer bestämt och resolut gick man in i både anfalls- och försvarsspel. Nu var det bortalaget som hade svårt att hänga med. Först utvisning för bortaspelare, sedan straff för hungriga hemmaspelare som nu anföll med fler folk och Hellmyrs som bollhållare längre upp i planen. Brobergs taktik i att sätta många spelare och press på Hellmyrs var enkel att skönja men i andra halvlek hade de svårare att hänga med. Straffen förvaltade Mickelsson till 1-2. Innan inledningskvarten av halvleken var spelad hade Bollnäs kvitterat. Unge Oscar Westh fick göra sitt första elitseriemål, på passning av juniorkollegan Philip Flodstam.

#Oscar Westh målar för första gången i högsta serien.
Foto Kolsmyr

Dessa två fick många minuter i matchens avgörande lägen. Både vid kvitteringsjakt som i försvarande av ledning. För ledning för Bollnäs skulle det bli. 3-2 gjordes av Mickelsson på hörna med drygt 20 minuter kvar av matchen. Någon slutforcering mäktade Broberg aldrig med. Bejja avvärjde en farlig kvitteringschans genom att slå bort bollen med hög klubba. Utvisning förstås, med tio minuter kvar. Men något riktigt farligt kvitteringsläge efter utvisningen har jag inte på näthinnan. Istället minns jag missar från hemmaspelare med chanser att punktera matchen. Missarna och resultatet gav istället nerv till alla matchens 90 minuter plus stopptid men när slutsignalen gick så kändes Bollnäs som värdiga vinnare. Återigen efter att ha visat moral och vänt ett knepigt läge mot ett bra lag.