Bollnäs Flames 20 år

Ibland får man uppdrag som man tänker att ”jaja det går snabbt och ska inte bli för stort”. Efter första intervjun så inser man att detta kan bli gigantiskt, det lovar jag att det kommer det inte bli. Jag har ringt ett axplock av personer som har varit med i Flames, några spelare har uttalat sig. Tiden har varit knapp, alla har inte svarat när jag ringt. Det finns dessutom massor med fler som skulle varit med, men det får bli en annan gång.

Johan Sjöns var med från starten.
För mig så började det tidigt 90-tal, var en härlig gemenskap och bandy var fest. Starten av Flames startade på en bussresa hem ifrån Nässjö, vi satt och snackade på hemvägen då togs beslut om att vi skulle bilda en förening. Den 18 maj 1995 så hade vi det första protokollförda mötet, vi hade lånat lokaler av studiefrämjande på Gärdet, det blev sen ett stormöte under sommaren på Krokanen. Arbetsnamnet var först Orange Troops, Bengt Frank var den som kom med förslaget Bollnäs Flames som sen röstades igenom.

Vi upplevde nog att vi var lite motarbetade av Giffarna i början, och nu med facit i hand kan man förstå varför, det var en del tokerier, men vad kul vi hade.
Resorna till försäsongscuperna i Hamar, var starten på bandysäsongen. Man längtade efter dem och det är resor som man aldrig glömmer.
Söderfors som hade en liten backe ner till planen där man spolade upp en gång som spelarna kom åkande på till planen, då stod vi uppställda och gjorde vågen när våra gubbar åkte förbi.

Saknar den tiden, det var kanske sämre bandy, i alla fall mindre taktiskt men mycket mer folk på läktarna. Bandyn idag är bättre men vi är färre på läktaren, tycker det är trist. Men vi i Old Flames är fortfarande ofta på plats och står på samma plats precis jämte klacken. SM final åren då försökte vi få ihop gängen i någon av bussarna det var kul. Det var ett tag sedan men ibland så försöker vi få till en resa. Kanske dags snart igen.

Michael ”Mässen” Larsson Var med från starten.
Från början så satt vi och ringde runt och jagade ihop folk till bussarna, och det var innan vi hade mobiltelefoner så det blev lite jobb. Vid en av dessa resor, en kvalmatch i Nässjö som vi beslutade att vi skulle starta en klubb. Sen satt vi och sydde flaggor, fixade trummor mm.
Ett par roliga saker som jag minns var vid World cup i Ljusdal så kom jag och bar ett par stora flaggor över axeln på väg mot arenan, då kom det en buss bakom där någon bankade på rutan. Det var Juri Lachonin han satt och slängde slängkyssar till mig. Han spelade inte i Bollnäs då utan var tränare för ett ryskt-lag. Det roliga var att en fotograf från aftonbladet såg det och fotade. Sen hade vi grymt kul i Stockholm vi kom till Zinken med bussen och innan vi klev ur så stod alla och hoppade i bussen så den gungade ur högtalarna så hördes Snoddas, hahahah tänk vad de undrade vad vi var för tokar de där Stockholmarna. Jag har alltid haft känslan av att spelarna gillar oss.

Andreas Sonefors Från 2003
Pappa var en stor bandyfan, men han höll på SAIK så min första match då stod jag på Åsen i SAIK klacken. Men jag stod och tittade på Flames där var det fart med flaggor och trummor, snacka om stämning. Jag gick på nästa match också men då stod jag med Flames.
Jag ramlade in i styrelsen redan första året som kassör sen blev det tio år då man ätit, skitit och sovit bandy. När det var dags för sommarsemester så hade jag inga dagar kvar att ta ut, de försvann under vintern. Men vad kul vi haft så det är värt det alla dagar i veckan.
En otrolig resa det varit, en stark gemenskap med så många människor genom alla resor och timmar som man lagt i lokalen, på resorna och allt fix runt matcherna.

Ville Aaltonen En av våra finska ikoner
Bollnäs Flames är väl lite av vårt signum, vi har väl alltid haft bra stöd från läktaren. Är väl lite därför man spelar, och för mig en av orsakerna till att jag blivit kvar i Bollnäs. Stödet i jämna matcher gör att man tänder till, och det är åtskilliga poäng som vi tagit hem som kan räknas in på Flames konto. Finns massor med kul minnen men en av de bästa så här långt var under 2007-2008 vi hade inte vunnit en bortmatch på jättelänge, men sen slog vi Örebro. När vi sen kommer till Bollnäs vid 02-03 på natten så står det ett gäng supporters vid viadukten (kommunhuset) och eldar bengaler, då blev man glad. Sen är SM-finalerna grymma minnen, dit vill man tillbaka.

Patrik Larsson SM-final hjälte med brutet näsben.
Flames har betytt mycket för oss säsongen 96/97 när vi tog oss tillbaka till elitserien är ett sådant minne som som man aldrig glömmer. Sen avtackningen av mig 2010 då var man rörd.
Det tolfte spelaren påverkar, det ger mer hjärta och man ger det där lilla extra.
Nu är det kul att sonen får uppleva samma som jag upplevt, det är häftigt. Man kan inte dela detta i ord, måste upplevas.

Tommy Österberg En annan finsk ikon.
Bästa Klacken! När man går genom planket och mötte publiken, ja det var häftigt.
Fick många personliga vänner under mina år i Bollnäs och har kontakt med en del fortfarande, vänner för livet helt enkelt. Flames hade många roliga ramsor som de sjöng, gärna personliga. Betyder mycket som spelare att känna det stödet. Tiden i Bollnäs är den bästa tiden som spelare jag haft.

 

Ja som ni förstår så har det varit jättekul att prata med dessa personer och då har vi ändå bara skrapat på ytan. Idag så kommer Bollnäs GIF erbjuda alla gamla, nya Flames medlemar att köpa biljetter för 60 kr. Du kan bara lösa dessa biljetter i Flames Lokalen. Ny fyller vi Åsen ikväll och ger spelare och publik en härlig bandykväll på det sätt som bara kan ske i Bollnäs.

Kom till Flames lokalen i eftermiddag lyssna eller kanske berätta dina historier, sen åker vi till Åsen och sjunger hem två poäng

 

/Klas ”Boråsarn” Ström