Bollnäs föll i seriepremiären

Efter veckor av försäsongsmatcher är vi nu äntligen igång! Bollnäs gästade på onsdagen Västerås, ett lag som mycket väl kan spela final i Uppsala kommande vår, i Elitseriens smygpremiär. Matchen var länge oviss men VSK gick vinnande ur striden, 4-2.

Bollnäs har blandat och gett under försäsongen. Från förra säsongen har många unga spelare lyfts in när andra försvunnit. Spelare har fått nya positioner för att täcka upp de hål som blivit. Därtill har vi Patrik Nilsson som ännu är utanför laget efter sviterna av giftstruman han drabbades av tidigare i år. En härlig syn var ändå Nilsson på is, även om han har en bit kvar till matchform.

Patrik Nilsson på isen innan match. Foto: Kenta Jönsson

Många var vi därför som undrade hur detta Bollnäs skulle stå sig mot topptippade och hemmastarka Västerås. Rätt hyggligt skulle det visa sig.

Matchen hann knappt börja förrän Bollnäsförsvaret gick bort sig på en lyrboll som friställde Ted Bergström som missade i utsökt läge. Någon minut senare åkte Per Hellmyrs på matchens första utvisning. Inledningsminuterna gav kanske någon ytterligare fråga men Bollnäs skakade av sig den jobbiga starten rätt snabbt. Ville Aaltonens genombrottsförsök i sjunde minuten gav hörna. En hörna som Christian Mickelsson, på retur efter Andreas Wesths skott, kunde slå in till säsongens första mål, 0-1. I mitten av halvleken trodde de flesta att bortalaget utökat sin ledning men efter protester och en kortare domarkonferens dömdes målet bort för offside. Ett alldeles riktigt beslut, visade reprisbilderna. Västerås lagledning var inte nöjd med matchbilden som blivit utan tog time out efter en dryg halvtimme. Time outen gav effekt och kvitteringen lät inte vänta på sig. Tobias Holmberg avslutade distinkt från halvdistans.
VSK skulle gå till halvtidsvila i ledning efter ett hörnmål av Stefan Edberg. Domslutet som gav hörna möttes av protester från bortalaget och reprisbilderna visade att den Västeråsspelare som sist var på bollen kom från offside, så även dessa protester var befogade, om än fruktlösa.

Niclas Prytz var Bollnäs målvakt för kvällen och han gjorde en fin match med många bra ingripanden. Tidigt i andra halvlek räddade han ett friläge, men ingen i Bollnäsförsvaret plockade upp Bergström som följt med upp i anfallet. Från nära håll rakade han in 3-1.

Bollnäs fick dock en biljett tillbaka in i matchen när Västeråsspelarna började dra på sig utvisningar. Med två man mer på banan tog bortalaget åter över initiativet och Hellmyrs lyrpassade fram Mickelsson till 3-2. Sedan fanns några riktigt bra lägen till kvittering, men då saknades skärpan. Istället för kvittering kunde istället Bergström, efter ödesdigert bolltapp, avsluta målskyttet till 4-2.

Redan på fredag är det match igen. Hemmapremiär på Sävstaås mot Vetlanda. Efter veckor av försäsongsmatcher är vi nu äntligen igång!

/ Josef Persson