Bollnäs föll tungt i finalen mot Edsbyn

Nej, inte heller denna gång gick det för Bollnäs. En jämn första halvlek slutade 1-1. Det stod sig till den 84:e minuten då Mattias Hammarström var klinisk från straffpunkten. I jakten på kvittering kontrade Edsbyn också in 3-1 i anfallet efter och matchen var förlorad.

Edsbyn tog tidigt ledningen i finalen genom ett långskott av Toumas Määttä. Skottet kom ganska oväntat, långt utifrån, och såg ut att överraska målvakt Patrik Aihonen. Inledningen av matchen såg en aningen nervös ut med en del, till synes, enkla missar.
Men Bollnäs växte in i matchens ganska omgående och fick rätt bra tryck på ett väldigt defensivt Edsbyn. De röd/blå backade hem och tätade till mitten. Bollnässpelare i fart hade ganska enkelt att komma runt på kanterna och skapa hörnor.
Det var i efterdyningarna av en hörna, en misslyckad sådan, som kvitteringen kom i den 19:e minuten. Westh var nog den tänkta skytten men bollen kom för nära utrusande Edsbyspelare. Bollen studsade ut till Jens Wiik utanför straffområdet. Wiik knackade, med ryggen mot mål, in bollen på vinst och förlust. En skymd Anders Svensson såg nog aldrig bollen förrän det rasslade till i nätmaskorna bakom honom.
Bollnäs fortsatte rida på vågen och hade en period med riktigt bra tryck mot Edsbyn, som stundvis i halvleken hade svårt att komma över halva planen. Edsbyn kom dock tillbaka och jämnade ut spelet och halvleken slutade 1-1.

Bollnäs kom ut i andra med hög press och skapade omgående några lägen. Men Edsbyn visade också tidigt ett annat tryck i anfallsspelet. Man kom igenom Bollnäs försvarspress och avsluten kom ur farligare lägen än i första halvleken. Matchen stod länge och vägde och lagen bytte halvchanser med varandra.
I minut 81 får vi en matchavgörande situation. Daniel Berlin stjäl bollen på mittplan och levererar en passning till Patrik Nilsson i friläge. Nilsson blir upphunnen och nedriven av Martin Frid. Frid får syna det röda kortet, frilägesutvisning. Av det följande frislaget blir inget och i anfallet efter rann en Edsbyspelare igenom Bollnäs försvar och föll i straffområdet. Hammarström var klinisk från straffpunkten och 2-1 var ett faktum. Bollnäs försökte omgående flytta upp för att hitta en kvittering, men istället kunde Toumas Määttä fara fram på kanten, bryta sig in i straffområdet och sätta 3-1. Ridå.

Av slutforceringen blev intet och Bollnäs får åter åka hem som förlorare från en SM-final.

 

/ Josef Persson