Foto Kolsmyr

Bollnäs GIF – Broberg/Söderhamn IF 3-5

Ett ovanligt lojt Bollnäs tappade matchen på fyra minuter.

Grym stämning på läktarna och 2651 besökare. Derbyfest! Två klackar som verkligen gjorde sitt för att elda på sina iskrigare.

Gästerna började bäst, men efter den inledande kvarten, där även Martin Söderberg hunnit ge ”gurt” ledningen, bröt Bollnäs tillbaka och förde det mesta av spelet. Man spelade med tålamod och stort, kanske för stort tålamod. Anfallsförsöken kom i vågor och med många urvändningar mot ett samlat och tätt kustförsvar. Egentligen skapade man inte mycket offensivt utom de gånger någon spelare bröt mönstret och gick på genombrott, eller när man tog sig fram på kanterna och fick hörnor. 1-1 sätter #39 Denis Sadakov på Bollnäs sjunde hörna i matchminut 39.

1-1 blev också paussiffrorna. Inte mycket att snacka om. Rättvist sett till matchbilden som i huvudsak kan beskrivas med orden, två mycket täta försvar.

Inledningsvis i andra halvlek känns Bollnäs ändå något större än Broberg, men man får liksom inte igång riktig fart i spelet. Inte heller kommer man till särskilt många avslut. Omständligt. För långa bolltransporter. Passningar som kommer någon tiondel för sent och i trängda lägen. Man bjuder också på några hårresande felpass, varav två kommer att bidra till att man hamnar i för brant uppförsbacke. Broberg, som främst genom Söderberg, utnyttjar denna dipp i spelet och bryter ifrån till 1-4 med tre mål på lite drygt 4 minuter (min 62-66). Ridå!

Bollnäs tar en time-out, men får kämpa infernaliskt för att vinna bollen från ett bollsäkert bortalag. När man vinner boll, slarvar man ofta bort den alldeles för enkelt. Oskar Westh bättrar dock på oddsen något med ett desperat viljeskott från distans som letar sig in i maskorna, men kort därefter bjuder man bort bollen till en ren Martin Söderberg som tvärsäkert slår in spiken i kistan med 2-5 bollen. Bollnäs som startat en vansinnig rusch för att komma ifatt i målprotokollet lyckas putsa siffrorna till 3-5 Hans Andersson (hörnretur), men närmare än en hjälm/ribbträff från Erik Petterson på en hörna kommer man inte.

Segern till slut ganska rättvist till gästerna, som höll ihop sin defensiv bättre och hade fler enkla offensiva lösningar än hemmalaget. Framför allt bjöd man inte på enkla misstag denna kväll.

Bollnäs behöver upp i tempo och finna det vägvinnande spel man spelade före landslagsuppehållet. Vi vet att det finns där, det har man visat. Bara att bryta ihop och komma igen.

Tommi Karppanen