Bollnäs jagade bort spöket på Zinkensdamm

Bollnäs hade inte vunnit mot Hammarby på Zinkensdamm sedan 2005. Idag när lagen möttes i Elitserieomstarten jagades spöket bort ordentligt. När domaren blåste av den märkliga matchen hade Bollnäs slagit Hammarby med 7-2 och tagit sin 10:e raka seger.

Tre veckors VM-uppehållsväntan var äntligen över. Toppmatch väntade på Zinkensdamm mellan två starka, spelskickliga lag. Det var bäddat för fest. Vädret ville dock något annat. När matchen blåstes igång låg ett tjockt snötäcke på isen och snön föll ymnigt från skyn. Alla former av ordnat bandyspel var uteslutet och som åskådare dök minnesbilder upp från snöfinalen 2010.

I cirka en kvart försökte båda lagen lyfta lyror in i respektive motståndares straffområde innan domaren överlade med lagkaptenerna och beslutade att bryta spelet för omspolning av isen. Snöfallet hade börjat avta och förhoppningarna var att kunna få en bra is under de sista 30 minuterna av första halvleken. Tyvärr så började snöfallet igen under omspolningen så när halvleken blåstes igång igen var isen randig. Det fanns några åkbara ”korridorer” med is kantade av snövallar.

Spelet blev därefter, även om spelarna kunde spela bollen någorlunda efter isen ibland. Bollnäs var det lag som hanterade situationen bäst och som tog vara på sina chanser. 0-1 kom på hörna genom Ville Aaltonen några minuter efter omspolningen. Hammarby kvitterade efter ett välplacerat, hårt inspel på frislag av Robin Sundin som Kalle Mårtensson styr in bakom Prytz i Bollnäsmålet.

Bollnäs kunde dock gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning efter mål av Hellmyrs och Mickelsson. Hellmyrs mål var ett distansskott som inte såg helt otagbart ut. Mickelssons mål kom till efter ett skott av Ville Aaltonen som fastnade i straffområdet. Mickelsson höll sig framme och sög åt sig bollen och satte den säkert bakom Patrik Hedberg.

Snöfallet avtog innan första halvlek var slut, så den andra halvleken bjöd på perfekt is och fin bandy. Hammarby i tvåmålsunderläge inleder halvleken starkt och skapar en hel del lägen och hörnor. Misja Pasjkin får ett drömläge när han blir frispelad men Prytz står på rätt plats och reder ut situationen.

Bollnäs reder ut den inledande stormen från Hammarby, äter sig tillbaka in i spelet och i princip dödar matchen inom en tiominutersperiod. Det börjar med att Hellmyrs lägger ut en passning till Oskar Olsson som får på ett bra skott som Hedberg räddar. Marcus Ståhl håller sig framme på returen och slår in bollen på volley.  Fyra minuter senare driver Hellmyrs fram på vänsterkanten efter kortlinjen, sprätter in bollen till Mickelsson som står i straffområdet och nyper till direkt. 1-5 i 54:e minuten. Bollnäs ryck avlutas några minuter senare då Andreas Westh får bra träff på en hörna och sätter 1-6 vilket leder till att Hammarby tar Time-out.

Strax efter Time-outen reducerar Robert Rimgård till 2-6 på hörna och Hammarby får lite energi igen. Det återstår då 25 minuter av matchen.

Bollnäs tar då tag i bollen och vårdar den som bara Bollnäs kan göra och resten av halvleken blir ganska loj då det känns som att Hammarby tappar tron på att kunna komma tillbaka in i matchen.

Oskar Olsson ordnar fram ett jätteläge efter lite strul i Hammarbyförsvaret men lyfter bollen över. Mickelsson hinner dock sätta sitt tredje mål för matchen efter fint förarbete av Tobias Björklund som flippar in bollen till Mickelsson som åter igen står rätt placerad i straffområdet och kan fastställa slutresultatet till 2-7.

Bollnäs fina segersvit håller alltså i sig. Detta var den 10:e raka segern och med två matcher kvar har de fortfarande bra häng på andraplatsen som Villa innehar med en poäng mer än Bollnäs.

Det var bra uppslutning på Zinkensdamm idag. Hela 3 812 personer slöt upp. Riktigt bra siffra!

Närmast väntar nu hemmamatch på Sävstaås på söndag klockan 15 då Vetlanda står för motståndet. Det blir sista hemmamatchen i grundserien och det kommer att vara mycket som händer på Sävstaås, så kom dit!

Anders Gårdestig