Bollnäs-Kalix 5-4

Inför matchen pratade tränare Jocke Forslund om Kalix som en svår motståndare. Ett skridskostarkt lag som strider med näbbar och klor för att undvika kval. Och visst stred man, ända till slutsignalen, men Bollnäs, anförda av Daniel Berlin, på Sävstaås blev för svåra.

Efter landslagsuppehållet har dynamon Berlin och trollgubben och spelgeniet Hellmyrs inte riktigt gått att känna igen. Sjukdomar har satt spår i ork och spel. Det vi såg idag, särskilt i första halvlek, antyder att formen är på väg så här lagom till slutspel. Båda började piggt. Men piggast började Kalix.
Efter drygt fem minuter rakade Johan Sundquist in en retur till 0-1. Denne Sundquist, tillsammans med främst Felix Nyman och Bollnäsbekantingen Erik Olovsson, var matchen igenom ständiga hot mot hemmalaget.

Bollnäs nedslogs dock inte av det tidiga underläget och kvitteringen dröjde inte särskilt länge. Marcus Ståhl vispade in en hörna i första krysset. Det som föranledde hörnan var en genomåkning i den högre skolan av Hellmyrs.
Drygt tio minuter senare fick Bollnäspubliken återigen jubla. Jens Wiik, tillbaka efter skada, drev upp bollen och passade vidare till Daniel Berlin som sköt ett otagbart skott via stolpen, 2-1.
Lika otagbart var kvitteringen som kom blott tre minuter senare. Ännu en gång var det Johan Sundquist som stod för avslutet.

Några hektiska minuter senare hade Bollnäs gått fram till tvåmålsledning. Marcus Wikman rundade Kalix målvakt och gjorde 3-2 ur snäv vinkel. Passningen från Berlin skar igenom hela bortaförsvaret. Samuli Helavuori utökade sedan till 4-2 på hörna och här trodde jag, med många, att Bollnäs skulle rinna ifrån.
Men Kalix och Sundquist ville annat. Denna gång med Johan som passningsläggare till Christoffer Norin som enkelt kunde lägga in 4-3 i öppen bur. Det resultatet fick vi med oss till paus.

Bollnäs skulle åter gå fram till en tvåmålsledning och återigen var det en hörna som resulterade. I minut 60 hittade Andreas Westh luckan i den uppställda bortamuren.
Men inte heller denna gång lyckades Bollnäs gå ifrån utan med 25 minuter kvar av matchen gjorde Erik Olovsson 5-4 efter starkt förarbete av, just det, Johan Sundquist.
Det gav nerv till avslutningen men Bollnäs lyckades hålla undan.

Två nya poäng till Bollnäs i kampen om hemmafördel i kvartsfinalerna. Två seriematcher återstår och just nu ligger laget på fjärde plats, men kan i praktiken hamna på allt från plats 3-6. En rafflande avslutning är att vänta.

/ Josef Persson