Anton Dahlberg riktigt bra mot AIK. Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs kryssade borta mot AIK

Efter 3–10 förlusten för en vecka sedan mot Villa Lidköping fick Bollnäs en veckas matchvila eftersom tisdagens match mot Hammarby blev uppskjuten. Och det var ett piggt Bollnäs som skrinnade ut på isen i Gubbängens bandyhall.

Bollnäs fick dock en mardrömsstart på matchen. Innan matchuret ens hade orkat upp till en minut hade AIK tagit ledningen med 1–0 genom Christian Frohm som blev snyggt frispelad av Tobias Nyberg. Bollnäs slogs dock inte ned av det tidiga målet utan hotade AIK genom flera lyft som mycket väl hade kunnat ge resultat om mottagningarna hade studsat rätt.

En markeringsmiss gjorde att AIK kunde sätta 2–0 då Isak Karlsson hittade en relativt fristående Alan Dzhusoev som bara kunde sätta dit klubban och styra in bollen framför bollnäsmålet. Då stod klockan på 13 minuter.

Bollnäs replikerade dock snabbt. Bara minuten efter AIK´s 2–0 mål når Philip Flodstam Caspher Ekström med en lång boll och Caspher sätter säkert bollen i mål. Fyra minuter senare är det också kvitterat. Anton Dahlberg på hörna!

Bollnäs verkar ha slipat på sitt hörnskytte. I 20:e minuten är de nära att ta ledningen i matchen genom en hörna. Men istället sätter AIK 3–2 i anfallet efter då Christian Frohm blir frispelad av Dzhusoev. Lite markeringsmiss igen där tror jag i Bollnäsförsvaret.

Men Bollnäs ger sig inte. 3–3 kommer några minuter senare då Philip Flodstam går på anfall och tar skott. Skottet fastnar på AIK-försvarare men Philip får med sig den och kan rinna förbi de sista försvararna och sätta kvitteringen.

Effektiviteten i Bollnäs denna halvlek var riktigt bra. Oskar Westh driver fram på högerkanten och får in bollen framför mål där Saku Hämäläinen står och styr in bollen. 3–4 med halvtimmen kvar av halvleken. AIK tar här en Time-out då de känner att Bollnäs börjar ta över händelserna mer och mer. AIK kommer ofta i enmansanfall som Bollnäs ganska enkelt kan avstyra.

AIK´s Time-out ger inte den effekt de önskade utan Bollnäs gör ytterligare ett mål innan halvtidsvilan. Riku Hämäläinen sätter ut bollen till vänster till Linus Westh som får till en riktig kanon från vänsterkanten som sitter i mål. AIK var nära att reducera i halvlekens sista minut, men Erik Persson i bollnäsmålet räddade snyggt.

AIK kom som förväntat ut väldigt hårt i andra halvlek. De låste direkt fast Bollnäs genom sin höga press. Bollnäs hade förtvivlat svårt att ens kunna få bollen upp till mittplan. AIK hade nästan allt av bollinnehavet men Bollnäs försvarade sig bra. Bollnäs hade dock tappat mycket av det vinnande spelet som de hade i första halvlek. Eller så var det AIK som var hårdare i sitt presspel och inte gav Bollnäs möjligheten att spela sitt spel. Hur som helst så kunde Bollnäs inte stå emot trycket från AIK längre än till minut 57 då Christian Frohm satte sin tredje boll för kvällen då han sprätte in den från vänsterläge. 4–5.

AIK fortsatte trycka på och känslan var att de snart skulle gå ikapp och förbi. Bollnäs kom dock upp i några sporadiska anfall som blev riktigt farliga. Caspher Ekström får ett slag på klubban i straffområdet och domaren blåser straff till Bollnäs. Ett gyllene läge att åter igen gå upp i tvåmålsledning trots stor AIK-press. Tim Stjernström tar straffen och slår en jättebra straff, men Viktor Birgersson i AIK-målet gör en fantastisk räddning!

Tio minuter senare får AIK chansen på straff då Ere Verhelä slår iväg bollen med lite för hög klubba. Isac Karlsson sätter straffen stenhårt långt nere vid Perssons högra stolpe och matchen är kvitterad. Bollnäs tar Time-out.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid ordnar Bollnäs fram en hörna och nu verkar Bollnäs ha börjat hitta rätt med sina hörnor. Riku Hämäläinen står som sista skytt och får fritt skottläge och sätter bollen i mål. Bollnäs åter igen i ledning, 5–6.

Saku och Riku hade en egen klack på läktaren mot AIK.

De sista minuterna hettar matchen till. Marcus Persson blir utvisad i minut 85. Minuten senare faller Erik Pettersson i straffområdet då han kör rakt på Wiik och får straff och Wiik blir utvisad. Isac Karlsson får förnyat förtroende från straffpunkten och sätter även denna straff säkert. 6–6. Marcus Persson tillbaka in i spel och Wiik kvar på utvisningsbänken.

Artem Savelyev blir utvisad strax efter kvitteringen och i matchens sista ordinarie minut åker Linus Westh ut efter att ha gått lite för mycket på kropp i en närkamp. AIK vaskar fram en hörna i slutminuten och med två bollnässpelare på utvisningsbänken känns det oroligt. Hörnan skjuts dock utanför och matchen slutar 6–6.

Detta var ett riktigt styrkebesked från Bollnäs sida och en mycket skön och behövlig poäng efter storförlusten mot Villa Lidköping för en vecka sedan. Bollnäs saknade idag både Jesper Larsson och Philip Åström. Nils Spinnars fick göra elitseriedebut.

Nästa match för herrlaget är på tisdag då de åter ska åka till Stockholm och möta Tellus på bortaplan. Men innan dess ska damlaget ta emot Östersund hemma på Sävstaås på söndag.