Bollnäs segrade i blöt match

Det var på vippen att dagens bortamatch mot Kalix blev inställd. Bara timmar före matchen ösregnade det samtidigt som det snöade och blåste hårda vindar. Beslutet togs ändå att matchen skulle spelas trots kraftigt regn och stora vattenpölar på isen som omöjliggjorde alla former av försök till skönspel.

Bollnäs fick en drömstart på matchen. Inte så mycket beroende på något större spelövertag utan mer en frukt av två jobbiga missar av Kalix målvakt Björn Hellman. Redan efter 14 sekunder slår Per Hellmyrs ett långt lyft från egen planhalva som på något underligt sätt hamnar bakom Hellman i Kalixkassen. Några minuter senare får Bollnäs ett frislag som Westh skjuter mot mål. Hellman kan inte greppa bollen utan tappar ut den till Anders Spinnars som kan sätta 0-2. Strax därefter kommer ett nytt lyft in mot Kalix straffområde som tar i huvudet??? på en Kalixförsvarare med straff som påföljd. Hellman revanscherar sig efter de tidigare missarna och räddar Mickelssons straff. 0-3 i det läget hade nog varit riktigt tungt för Kalix.

Båda målvakterna hade det jobbigt i vätan. 20 minuter in i halvleken får Kalix frislag och det blev nästan en repris på Bollnäs 0-2 mål. Patrik Aihonen tappar ut bollen till Simon Viklund som reducerar till 1-2.

Efter reduceringen börjar Kalix att skapa fler och fler lägen men då visar Daniel Berlin vilken mästare han är med bollen. På den i princip ospelbara isen drar han 2-3 försvarare innan han smäller in 1-3. Riktigt vackert mål!

Innan vilan reducerar Kalix igen till 2-3. Denna gång genom Anton Khrapenkov. Strax innan stod Aihonen för en otrolig reflexräddning då han räddade ett frislag som styrdes på en spelare precis framför målet.

Ismaskinerna gjorde sitt bästa i halvtid med att försöka få bort de största vattenpölarna på isen, men det var lika eländigt i början av andra halvlek. Kalix är nog ändå det lag som vaskar fram de farligaste lägena och skapar också ett par hörnor, dock utan resultat.

Kvarten in på andra halvlek kommer ett lika underligt mål som det första. Bollnäs får frislag ett par meter in på Kalix planhalva. Helavuori tar hand om frislaget och lyfter in bollen i straffområdet och den letar sig in bakom Hellman utan att någon var på den. Jobbiga mål för Hellman att släppa förbi sig.

Efter målet avtog både regnet och vinden, men vattnet låg ändå kvar på isen och förstörde spelet. Kalix tar en Time out med kvarten kvar men det enda som händer innan matchen är slut är att Anders Spinnars får göra sitt andra mål för matchen när han hittar rätt på ett frislag fem minuter innan slutsignalen.

Detta var en match som på grund av förutsättningarna kunde ha gått lite hur som helst. Bollnäs var ändå det lag som ägde mest av spelet och skapade flest lägen så 5-2 segern var helt rättvis. Det känns som att Bollnäs har börjat hitta sitt spel nu och spelar med mer trygghet och fart (även om det är omöjligt att rättvist analysera spelet efter en regnmatch som denna).

Nu väntar Sirius hemma på Sävstaås på fredag. Väl mött då!

Anders Gårdestig