Bollnäs starkast i studie i armbrytning

För första gången i år och någonsin sprang Oskar Westh och Filip Flodstam in genom planket på Åsen. Säkert en härlig känsla inför ett pigg klack, tifo, bra bandyväder och ”Bandykväll” i högtalarna.

Matchöppningen kan väl beskrivas som ”lite rörig”. Bollnässpelare krockar hårt med varandra Bejja och Myran. Bejja blir liggande i en minut och tvingas ta ett byte för att återhämtning. Vetlanda drar helt rätt på sig en dubbelutvisning tidigt när Hellmyrs först blir hakad, och sedan, efter att Vetlanda uppmärksammat domartecken för avvaktande utvisning även bjuder på en bentackling. Besvikelsen hos gästerna var påtaglig, men domslutet från Kandell var oklanderligt. Mycket felpass och felbeslut, främst i de bägge lagens defensiv.

Chanser då, ja, en hel del. Initialt väldigt effektivt för Bollnäs. Hellmyrs hittar Helavuori med en delikat instickare i straffområdet som ren kan runda Borwall i gästernas mål. Riktigt läcker pass och mål.

Även till 2-0 är det Myran som är kreatören. Ett känsligt lyft in i straffområdet hittar perfekt till Mickelsson som gör en elegant nedtagning hittar vinkeln och kan prickskjuta in bollen.

Bollnäs-Vetlanda Per Hellmyrs
Foto Kolsmyr

2-1 reducering kommer helt rättvist sedan Vetlanda tagit över chansskapandet, delvis hjälpta av misstag i de orangeas speluppbyggnad. Men gästerna behöver en straff för att få hål på Prytz.

Vetlanda radar upp hörnor, nästan samtliga från höger, tills man till slut kvitterar efter en hörna, just från höger.

Bollnäs tappade helt spelet efter första halvleks första 15 min. Bollnäs var nog det lag som i halvtid var mest nöjda med siffrorna. Vetlanda hade 80% av avsluten, men Prytz stod för en riktigt vass insats i att hålla ner siffrorna. 7-0 i hörnor till gästerna.

Bollnäs-Vetlanda Niklas Prytz Matchens lirare med Matchsponsorerna Bollnäs travet.
Foto Kolsmyr

Bollnäs första hörna kommer i andra halvleks första minut.

2-3 på Vetlandas 9:e hörna. Filip Lennartsson.

2-4 efter att Bejja slår ett blint bakåtpass rätt i famnen på Joakim Andersson som kan avancera och ta skott utanför straffområdesgränsen framför backande försvarare. Välplacerat och hårt.

Bollnäs tar en time-out. Hittills har spelet hackat och sett tveksamt ut. Efter time-outen har en attitydförändring skett. Bollnäs spelar inte vackert, men kraftfullt.

Bollnäs reducerar till 3-4 efter en frislagsretur. Målskytt Jens Wiik. Ett riktigt fult viljemål.

Kvitteringen är sedan i luften många gånger om, bland annat missar Kandell den solklaraste straff jag tycker mig ha sett. Behöver se en repris som bevis för förstå hur Ville Aaltonen fällde sig själv i straffområdet. Oscar Olsson missar även bollen när han får öppet mål efter inspel från Helavuori (tror jag).

Olsson får dock revanchera sig. 4-4 kommer till slut efter att Westh i hög position på vänsterkanten petar fram en passning till Oskar Olsson, som stillastående vänder om med bollen och tar i… och liksom bara vill in bollen bakom Borwall med all muskelkraft han kan uppbringa. Ett riktigt viljemål.

Andra halvlek efter att Bollnäs time-out speglas ganska väl av Olssons mål. Inget skönspel direkt, men vilja och kraft. Krig.

5-4 hörna från höger. Helavuori. Hellmyrs som jobbar infernaliskt i matchens sista halvtimme, ordnar sedan fram fler högerhörnor som inte ger resultat.

Istället blir det Westh som sätter 6-4 på första eller andra vänsterhörnan. Självklart med Hellmyrs som passningsläggare.

Bandypuls som jag delar pressbåset med jinxar såklart det hela i det läget genom att säga: ”Nu är det i alla fall avgjort”.

Vetlanda svarar omedelbart med 6-5 Joakim Andersson redan i nästa anfall. 6-6 kommer också som ett brev på posten när Vetlanda kan kontra efter att Bollnäs varit ytterst nära att döda matchen.

Matchens man blir till slut Samuli Helavuori, som i matchens sista anfall ger Bollnäs de dubbla poängen. 7-6. Ett riktigt snyggt mål där Vetlandas försvarsspel säkert lämnar en del att önska hos tränaren. Mickelsson får bollen efter en uppåkning från egen planhalva på högersidan, hittar Helavuori som får massor av yta framför Vetlandas backlinje. Helavuori kliver elegant igenom och kan från nära håll peta in bollen mellan benskydden på gästande Bollnässonen i bortamålet, i matchens sista sekund.

Vilken kamp, vilken flashback till gamla galna Bollnäsdagar. Inte snyggt, men starkt, och skönt.

Helavuori, såklart, som var sådär sjukt bra som han kan vara, Hellmyrs med sin magiska passningsklubba och Prytz är giganterna idag. Men i skymundan så är Oscar Westh otroligt nyttig, som med sin ungdomliga fräckhet tvingar Vetlanda att ta två utvisningar på kort tid genom att utmana. Bollnäs hämtar under de utvisningarna upp 2-4-underläget.

Bollnäs-Vetlanda Oskar Westh genombrott förarbete till vändningen 3-4
Foto Kolsmyr

Vilket drama, vilken underhållning, vilken hjärtklappning. Jag skakar fortfarande. 1620 i publiken skakar antagligen med mig.

/ Tommi Karppanen