Bollnäs – Tellus 4-2, med darr på ribban

Kvällen hade såna där fantastiska förutsättningar för bandy som man bara kan få utomhus. Sådana kvällar har dock tidigare under säsongen lyst med sin frånvaro. Helt vindstilla, kanske aningen kallt, men ingen nederbörd och en fin isparkett.

Tellus inleder klart bäst. Med tydlighet i både offensiv och defensiv. Bollnäs startar yrvaket och precisionen i åkningar och passningar får publiken att muttra lite. Det har gått sju minuter innan orange har ett skott på mål.

Därefter börjar Bollnäs producera mer framåt och på sin tredje hörna gör Westh 1- 0 Pizzoni-Elfvingstyle. Dvs skott med hockeyfattning.

Snyggt lyft – igen* – av Anders Spinnars till Mickelsson som precis klarar offsiden och ensam med Carlsson i Tellus mål drar på ett distinkt skott lågt i bortre till 2-0.

3-0 av Patrik Nilsson som påpassligt tar emot ett instick från Per Hellmyrs in i straffområdet och kan peta bollen förbi Tellus keeper.

De 1581 personer som har letat sig upp på läktarna denna kväll, får se en rätt avslagen första halvlek, som Bollnäs planenligt tar hem.

3-1 kommer en kvart in i andra halvlek på en högerhörna. Tellus har vaskat fram flera sådana under andra halvlek. Målskytt Tobias Björklund på en lång variant som ställer Bollnäs rus. Fredrik Larsson passningsläggare. Bara ”Bollnäs” i protokollet! 😉

Med kvarten kvar ställs allt på sin spets. 3-2 Tobias Björklund, igen. Ingen assist.

Tellus spelar bra och stressar Bollnäs redan tidigt i uppspelsfasen. Bollnäs bjuder också på mycket i form av felpassningar och smånätt spel. Tellus är extra effektiva när Bollnäsförsvarare drar på sig utvisningar. Särskilt den av Bollnäs till denna säsong ratade Björklund.

Matchen avgörs i slutminuterna. Först kommer Tobias helt ren mot mål i straffområdet efter en grötig situation, och Patrik Aihonen gör en fenomenalt viktig räddning. Ett 3-3 mål där, hade inte bara gjort Björka till hattrickmålskytt, utan även tagit minst en poäng för gästerna. Ett bolltapp från Tellus i anfallet efter, gör att Patrik Nilsson kan snappa åt sig bollen och frispela Christian Mickelsson som kan bomba in slutresultatet 4-2.

En match med två väldigt olika halvlekar. Tellus ser i första halvlek inte helt ut att vilja göra match av det hela, men i andra kommer man ut som ett annat lag och med hög press och uppoffrande skridskoåkning lyckas man pressa ner hemmalaget till eget straffområde. Till viss del känns det också som att Bollnäs i halvtid tyckt att det gått alldeles för lätt, och att man i andra blir lite tagna på sängen. Tellus hade sett till hela matchen inte varit oförtjänta av en pinne. Men en storspelande Aihonen var en viktig sista utpost i hemmamålet.

igen* = Anders Spinnars har nu i (tror jag) tre hemmamatcher i rad levererat precisa djupledspass (Hellmyrsklass) som lett fram till mål. Den rutinerade backen har börjat visa nya offensiva styrkor. 

Tommi Karppanen