Westh säker vid straffpunkten idag. Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs till final efter straffavgörande

Tidigt på söndagsförmiddagen, klockan 10, var det dags för Bollnäs att spela semifinal mot svenska mästarna Villa Lidköping. En tuff uppgift på pappret blev en tuff uppgift även i praktiken.

Villa hade kunnat få en drömstart i matchen då de fri med Virtanen i Bollnäsmålet rundar densamme men skjuter bollen utanför den tomma kassen. Några minuter senare höll hela Bollnäs andan då Helavuori ramlar över sargen och grinar väldigt illa. Med Johan Löfsteds skada från en liknande situation i färskt minne såg man det värsta scenariet framför sig. Helavuori reste sig dock upp och fortsatte att spela. Skönt besked!

Tio minuter in i matchen tar Bollnäs ledningen. Fagerström snappar upp ett bolltapp från en Villaförsvarare och lägger sedan en fantastiskt fin kort flipp fram till Oskar Westh som sätter bollen i mål. Riktigt snyggt mål! Fagerström får strax efter detta själv ett bra skottläge men bollen räddas till hörna.

2-0 kom istället kvarten in på halvleken. Aaltonen hittar fram med ett pass till Hellmyrs som kommer in från högerkanten och lägger in bollen bakom Thimfors i Villamålet.

Villas skadeelände bara fortsätter. Två spelare stod redan på skadelistan inför denna match och nu adderades en tredje. Petter Björling kommer med hög fart efter sargen. Ville Aaltonen möter upp och Petter viker åt sidan. Villes ben tar i Petters ben och smällen tar riktigt illa på Petter som är tvungen att ledas av isen. Riktigt trist för Petter och Villa. Domarna konfererar en stund efter händelsen, antagligen för att avgöra om det skulle bli matchstraff eller ej för Ville, men det slutar med en vanlig utvisning. Svårt att avgöra på reprisbilderna också.

Halvleken slutar med en 2-0 ledning för Bollnäs. Spelet kändes väldigt jämnt och det är svårt att säga om något av lagen hade spelövertaget. Men Bollnäs kändes stabila, precis som de varit under hela turneringen samtidigt som Villa inte kändes riktigt lika påkopplade.

I andra halvlek var det ett lite annat Villa som kom ut på isen av förklarliga skäl. Villa anföll lite aggressivare och pressade högre på Bollnäs anfallare. Bollnäs upplevdes också som lite mer defensivt än i första halvlek vilket också är förklarligt med en tvåmålsledning och trötta ben efter många täta matcher. Taktiken fungerade bra för Villa som inom loppet av sex minuter (minut 34 och 40) gör 2-1 och 2-2. Första målet genom Esplund som gör mål på sin egen retur och andra målet efter ett snabbt Villaanfall där Joakim Andersson avslutar med mål. Här kändes Villa mycket tyngre än Bollnäs och känslan var att det skulle komma fler Villamål.

Bollnäs tar time out.

Virtannen friställer Mickelsson (?) med ett långt utkast men domaren blåser av för offside. En mycket tveksam avblåsning.

Bollnäs äter sig sakta men säkert tillbaka in i spelet och börjar skapa en del framåt igen. Med dryga tio minuter kvar av halvleken skapar Bollnäs en hörna. Mossberg stoppar bollen och passar tillbaka till Helavuori som kommer bakifrån med bra fart och sprätter upp bollen i mål. En riktigt snygg hörnvariant och Bollnäs var åter igen i ledning.

Villa tar time out och pressar på och Bollnäs lägger sig på försvar. I den sista ordinarie matchminuten sätter Villa bollen i stolpen och på returen håller Joel Broberg sig framme och kvitterar. Matchen slutar 3-3. Ingen förlängning utan det blir straffavgörande direkt.

Fagerström sätter första straffen. Sune Gustafsson i Villa skjuter utanför. Andreas Westh sätter Bollnäs andra straff. Virtanen räddar sedan Jocke Anderssons straff och Bollnäs är klara för final!

Finalen spelas klockan 16 mot antingen Neftyanik eller Dynamo Moskva.

Anders Gårdestig