Bollnäs tog sjunde raka segern i kylig match mot Kalix

En kamp utspelade sig på Sävstaås. På en svårspelad is, mot ett svårspelat lag lyckades Bollnäs till slut brotta ner det kämpande bortalaget, och segersiffrorna mot Kalix skrevs till 5-4. Detta var Bollnäs sjunde raka seger och tionde raka matchen med poäng.

Kvicksilvret visade -18°C. Det var iskallt på Sävstaås. Inledningen av matchen värmde dock de 817 tappra åskådare som, trots Ullared och Fångarna på fortet, valt långkalsongerna framför värmen i tv-soffan. Redan efter drygt två minuter fick Marcus Ståhl ett läge till höger i straffområdet och på något sätt lyckades han trä in bollen mellan Hellman och stolpen. Hemmaledningen varade dock bara i någon minut. Pekka Hiltunen fick drömträff på hörna och Prytz och hemmaförsvaret drog nog en suck av lättnad när de slapp bli träffade av den projektilen i kylan.
Två minuter senare var det kvitterat i hörnskytte och ledning för Bollnäs. Ville Aaltonen målskytt. Bollnäs förde sedan spelet, i vanlig ordning, och det kändes som om man hade kontroll över matchen. Ändå kunde vi, innan ens halvtimmen gått, läsa 2-4 på matchtavlan. Kalix var besvärliga. De backade hem och gjorde ytorna små för hemmalaget. När man väl fick bollen så var man riktigt farliga. Simon Viklund kryssade sig igenom försvaret och satte kvitteringen. Jimmy Berglund fick också han fin träff på hörna och gjorde 2-3. När sedan Bollnäsbekantingarna Antti Ekman och Erik Olovsson tajmade både passning och åkning, den sistnämnde gjorde mål i friläge, så valde Bollnäs att ta Time Out.
Egentligen spelade ju hemmalaget rätt ok. Förvisso började isen bli hopplöst hoppig men jag tror nog att man pratade om att fortsätta spela som man gjorde. Hålla i bollen och mala ner Kalix. Utdelning fick man också. Berlin tilldömdes målet som gav 3-4 och innan paus bjöd en olycklig Kalixförsvarare Mickelsson på öppet mål till 4-4.

Om första halvlek var en kamp mellan bollförande Bollnäs och kaxiga Kalix så blev andra halvlek en kamp mot frustration och dålig is. Det var rakt omöjligt att få till något spel. Bollnäs försökte, men bollen hoppade över klubbor och lirare som Berlin, Helavuori och Hellmyrs hämmades rejält.
Det skapades ändå några lägen i halvleken. En lyftning friställde två Kalixspelare. Men helt oattackerad föll bollförande spelare i friläge och läget rann ut i sanden.
Mickelsson missade sedan två öppna lägen att ge Bollnäs ledningen.
Kyla och frustration fick sällskap av stress ju längre in i halvleken vi kom. Kalix förmådde nu inte skapa något framåt men la desto mer kraft i försvarspelet och gjorde det jobbigt för Bollnäs. En långboll från Hellmyrs till en viljestark Mickelsson gav det förlösande målet till 5-4 med tio minuter kvar av matchen.
Det blev inte så mycket av Kalix försök till kvitteringsmål. Resultatet stod sig och vi gläds åt två nya poäng.

/ Josef Persson