Saku och Riku Hämäläinen. Foto: Privat/Juha Leskinen

Bollnäs värvar brödrapar från Finland!

Bollnäs har gjort klart med säsongens första nyförvärv. Och det blev två på en gång då bröderna Saku och Riku Hämäläinen ansluter till Bollnäs trupp.

Lagbygget för nästa säsong fortsätter. Idag presenterade Bollnäs ett par mycket intressanta nyförvärv i de finska bröderna Saku och Riku Hämäläinen som båda skrivit på för två år.

Välkomna till Bollnäs!

Berätta för Bollnässupportrarna vilka ni är!

Riku: Jag startade min bandykarriär i JPS (Jyväskylä) och jag har spelat hela min karriär fram tills nu i samma lag. Jag började i seniorlaget när jag var 16. Jag har varit med och vunnit två bronsmedaljer och ett guld som kom 2019. En stor personlig framgång för mig var när jag 2020 blev framröstad av spelarna till ligans mest värdefulla spelare.

Jag har spelat i juniorlandslagen för pojkar 15 – pojkar 21. Jag vill för varje år som går bli en bättre bandyspelare och vill i Bollnäs utvecklas ännu mer för att ta nästa steg, att komma med i finska landslaget. Jag har alltid gillat att träna mycket och varierat.

Saku: Jag är en social och positiv person. Jag försöker alltid att göra mitt bästa, både på och utanför planen. Jag föddes i Jyväskylä och flyttade till Sverige när jag var 19. Jag har spelat här i två säsonger nu. Som barn höll jag på med många sporter. Bandy, fotboll, backhoppning, ishockey… Bandy var dock min favoritsport så jag valde den och jag har spelat bandy i 15 år nu.

Jag har spelat i junior-VM sex gånger och jag har blivit vald till bästa målskytt två gånger, 2015 och 2019. Under mina år i Finland spelade jag bara i JPS förutom ett år då jag spelade i Akilles. Jag har vunnit flera guld som junior och som senior har jag två brons och ett guld. Jag har två gånger blivit utnämnd till bästa spelare född -99 och även utnämnd till bästa spelare i slutspelet året då vi vann guld. Jag har spelat två säsonger i Örebro och senaste säsongen ledde jag skytteligan när jag lämnade.

Vad har ni för bild av Bollnäs bandy?

Riku: Bollnäs bandy är en klassisk bandyklubb där man lagt ned ett hårt jobb vilket också syns på de framgångsrika år de haft. Bollnäs har fantastiska supportrar som vi hoppas få både se och höra nästa säsong!

Saku: Jag tror att Bollnäs erbjuder en bra utvecklingsplattform för unga spelare. Laget har mycket bra kompetens och har chansen att vinna om allt går som det skall. När jag var yngre så spelade jag i mini world cup i Bollnäs och sedan dess har det varit en dröm för mig att spela i Bollnäs.

Vad ser ni fram emot med att spela med Bollnäs?

Riku: Jag förväntar mig att kunna hjälpa laget att lyckas väl i serien och jag hoppas att jag kan bidra med lite mer finsk sisu och arbetsmoral på planen. Jag är en teamspelare. Jag spelar alltid för laget så jag hoppas första säsongen blir en så bra säsong som möjligt för hela lagets skull.

Saku: Jag vill komma in i laget på ett bra sätt och vill ta en plats i startelvan. Målet är att hjälpa laget att nå framgång och att göra mål.

Vad har ni för personliga mål som bandyspelare?

Riku: Mitt personliga mål är att spela bandy på hög nivå och jag vill också vara ett bra föredöme för yngre spelare. Jag hoppas jag kan bli en av de bärande spelarna i landslaget en dag.

Saku: Att utvecklas som spelare så mycket som möjligt och att en dag få spela med landslaget.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare? Vad har du för styrkor?

Riku: Jag är en lugn spelare på planen och jag gillar tighta matcher. Det är då jag känner att jag är som bäst. Jag trivs bäst på mittfältet. Jag har alltid varit en stark skridskoåkare vilket är min främsta styrka, både i offensiven och defensiven. Om jag skulle välja två styrkor så är det skridskoåkningen och mitt skott.

Det jag behöver utveckla i Sverige är att lära mig det svenska sättet att spela på.

Saku: Jag är aktiv och jag vill alltid försöka att hjälpa mina lagkamrater. Min prioritet är i första hand defensiven för att sedan fokusera på anfallet. Mina styrkor är att jag är snabb på skridskorna och att jag kan skjuta från båda håll. Jag ser också mig själv som en smart spelare.

Du får med dig din bror till Bollnäs också. Vad betyder det att du får spela tillsammans med din bror och hur skulle du beskriva honom som spelare?

Riku: Jag är glad över att vi kommer att få spela i samma lag. Vi kommer att kunna öppna upp för varandra och vi kan diskutera saker och hjälpa varandra. Saku är en stark spelare och en duktig målskytt. Han är också bra på att läsa spelet. Han är en spelare som aldrig ger upp oavsett vad som händer. Förhoppningsvis kommer vi att se några mål där det står ”Hämäläinen – Hämäläinen”.

Saku: Jag har spelat med Riku i junioråren under många år och även ett par år som senior. Det ska bli riktigt roligt att få spela med min bror igen och jag ser fram emot det. Jag tror att det kommer att göra det lite lättare för mig i mitt spel när det är någon på planen med mig som jag har spelat tillsammans med under så många år. Jag tror att vi hittar varandra bra där ute. Riku är en väldig snabb skridskoåkare och är uthållig. Han har också ett bra skott och bra timing på sina passningar.

Elitgruppen kommenterar de här värvningarna såhär:

Vi är väldigt nöjda att vi kan knyta till oss dessa två unga och talangfulla finska spelare. Vi känner att de kommer att passa in utmärkt i vårt lagbygge. Bollnäs bandy har bra tradition med spelare från Finland som vi nu bygger vidare på.

Anders Gårdestig