Bollnäs fick Västerås på fall. Foto Kenta Jönsson
Foto: Kenta Jönsson

Bollnäs vinner holmgång mot VSK 4-3

Att Bollnäs växlat upp till slutspelet råder inget tvivel om. I en fartfylld match som innehöll det mesta, drar man åter det längsta strået och går till en 2-0 ledning i kvartsfinalspelet.

Matchen startar i ett furiöst tempo. Lagen turas om att anfalla, och det blir farligt framför bägge målvakterna. Liksom i första kvarten är det grönvittt som inleder i målprotokollet.

0-1. Robin Andersson, som väldigt turligt får bollen på sig när Bollnäsförsvaret föröker rensa bort i en rörig situation i straffområdet.

Bollnäs tar därefter över spelet, och äger boll över hela banan, och skapar en hel del giftigheter. VSK skapar även de några farligheter, bland annat har man ett avslut i stolpen. Det tar ändå dryga halvtimmen innan Bollnäs får resultat.

1-1 kommer när Pertti Virtanen drämmer till med ett monsterutkast, som Markus Ståhl, med två mans bevakning lyckas vicka fram till ett gyllene avslutningsläge åt sig själv. Undertecknad utnämner det här till matchens delikatess.

2-1 kommer ganska logiskt sju minuter senare, när Daniel Mossberg klipper till på hörna, distinkt, och mellan benen på Kjellsson.

Halvtid.

Efter att Västerås försökt ösa på inledningsvis i andra halvlek, så tar Bollnäs åter över initiativet i matchen.

Västerås klarar sig från en solklar utvisning, men Bollnäs utnyttjar det frislag som genereras, med att snabbt sätta bollen till Mossberg, som friställer Christian Mickelsson, som bombar in bollen ur högerläge. Hittar hålet mellan Kjellmans benskydd till 3-1.

3-2, Västerås, genom Tobias Holmberg, svarar snabbt (mindre än 3 minuter senare) på hemmalagets tvåmålsledning. En riktigt mörsare intill Virtanens första stolpe, vackert framspelad av Jesper Hermansson, efter att Bollnäs tappat defensiva positioner i ett VSK-anfall i dubbla vågor.

VSK tar time-out direkt efter målet och kämpar till sig ett litet övertag, främst genom längre bollinnehav, men Bollnäs bryter tillbaka initiativet till egen fördel ganska omgående.

4-2 Christian Mickelsson, stoppar upp ett hörninslag åt sig själv och knäpper in bollen i nät. Hörnan förtjänstfullt intjänad av Hellmyrs som skapade åkvägar på högerkanten.

Västerås reducerar till 4-3 på tilläggstid, på en straff, som de får då Westh försökt rensa en bort en lyrboll.

Per Hellmyrs spelade trots hård uppvaktning världsbandy. Med sitt passningsspel och sina åkningar var han ett konstant hot för gästerna. När så behövdes kunde han ensam döda tid genom att trolla fast bollen på egen klubbspets.

Och för den som önskar mer hemmavävt, så strålade det om spelare som Ståhl och Spinnars, som inte ens var med i startelvan inledningsvis i elitserien.

För den taktiskt sparsmakade, så var också hemmahjältarnas matchplan ett närmast strategiskt mästerverk där tålamod, hård disciplin och offensiv finess ramade in viktorian.

Tommi Karppanen