Bollnäs segrare i World cup! Foto: Thomas Bolinder

Bollnäs World cup mästare

Bollnäs kan numera titulera sig världens bästa klubblag efter att man slagit ryska mästarna SKA Neftyanik i finalen med hela 5-2.

Inför finalen drabbades Bollnäs av ett avbräck i truppen då situationen med Ville Aaltonens tackling på Björling i semifinalen mot Villa granskats. Tävlingsjuryn beslutade att Ville skulle stängas av i finalen.

Bollnäs visade dock upp samma fina, lugna och effektiva spel som man spelat under hela turneringen och den förmodade tröttheten efter det tuffa matchandet såg man inte heller några tydliga tecken på.

Neftyanik tog ledningen redan efter fyra minuter… trodde alla. Men domarna dömde bort målet på grund av offside. Ett godkänt mål av ryssarna där och matchen hade nog kanske kunnat gestalta sig helt annorlunda.

Istället är det Bollnäs som får göra målen i en annars spelmässigt ganska jämn halvlek. 1-0 kommer i minut 24. Hellmyrs lyfter fram bollen snyggt till Mossberg som tar ner den men får ett slag precis i skottögonblicket när han är fri med målvakten. Domaren blåser för straff. Christian Mickelsson, glödhet i finalen, sätter straffen säkert.

2-0 kommer bara ett par minuter senare. Det är Hellmyrs igen som sprätter fram bollen till Mickelsson som bollar några gånger med bollen innan han lobbar den över målvakten i mål. Riktigt bandygodis! Resultatet står sig sedan till halvtidsvilan.

Nu väntade vi oss en riktig anstormning från Neftyanik i den andra halvleken och ryssarna fick en drömstart. 2-1 kommer direkt i inledningen av halvleken genom Artem Bondarenko.

Bollnäs studsade dock snabbt tillbaka. 3-1 några minuter senare. Kasper Milerud lyfter fram bollen till, vem tror ni? Jo Mickelsson igen som lugnt tar emot bollen och sätter Bollnäs och sitt eget tredje mål för kvällen.

Mickelsson fyramålsskytt i finalen. Foto: Per-Erik Granat Larsson

Men cirka 20 minuter kvar av matchen reducerar Neftyanik åter igen. Denna gång genom Maksim Ishkeldin. 3-2. Bara minuten senare var Neftyanik mycket nära en kvittering men Bollnäs kunde freda sitt mål. Istället gör Bollnäs 4-2. Även detta mål är riktigt snyggt. Helavuori får bollen och väggar sig igenom Neftyaniks försvar med hjälp av Fagerström som friställer Helavuori som säkert sätter 4-2 målet.

Spiken i kistan kom i minut 47. Anfallet börjar nere vid egen hörnflagga. Hellmyrs är trängd av hårt pressande Neftyanikanfallare. Han krånglar sig ur situationen och slår en diagonalpassning upp i banan till Mossberg som gör några gubbar och lägger vidare till Oskar Westh som i sin tur lägger fram till Joel Wigren som för bollen fram till kortlinjen och sedan passar den in mot dagens hetaste målskytt Mickelsson som enkelt kan styra in bollen i mål. Ett mönsteranfall!

Neftyanik tar time-out med tio minuter kvar av matchen, men de kommer inte närmare i målprotokollet utan Bollnäs vinner med 5-2 och är cupmästare!

Det är svårt att plussa för några speciella spelare efter denna turnering eftersom hela laget verkar ha träffat formen perfekt. Men för att nämna några: Flodstam visar känsla för mål då han hittat nätet fem gånger under turneringen. Fagerström kommer in i Bollnäs spel mer och mer och är väldigt delaktig, både i offensiven och defensiven, i den här turneringen. Oskar Westh fortsätter att imponera. Virtanen känns otroligt lugn i målet. Släpper få returer och känns trygg, vilket också ger en trygghet till laget. Och det är svårt att inte nämna Mickelsson efter dagens insats. Fyra av fem idag och det är riktigt snygga mål också! Men som sagt. Hela laget ska ha en stor eloge för hur de genomför World cup. Hatten av!

Anders Gårdestig